7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Φοβάται η στερλίνα τις εκλογές;

Φοβάται η στερλίνα τις εκλογές;

Του Matthew Ryan* 

Ένα εξαιρετικά επεισοδιακό εικοσιτετράωρο, ακόμη και για τα δικά της πρόσφατα δεδομένα, πέρασε η στερλίνα. Το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2016 την Τρίτη, πιεζόμενο από τους φόβους που γεννιόνταν ότι η χώρα «έτρεχε» προς εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης μετά τις διακοπές των βουλευτών, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε το Κοινοβούλιο ότι θα κήρυσσε εκλογές, εφόσον πλειοψηφούσε η πρόταση που θα μπλόκαρε το άτακτο Brexit. Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης της Τρίτης η στερλίνα έπεσε, ανεβάζοντας τις απώλειες της εβδομάδας σε περισσότερο του 1,5% σε κάποια φάση. Εξαιρώντας το επονομαζόμενο «flash crash» του Οκτωβρίου 2016, η πτώση της Τρίτης έφερε το νόμισμα στο χαμηλότερο σημείο του από το 1985.

Καθώς εξελισσόταν η συνεδρίαση, ωστόσο, παρουσιάστηκε μια «επιθετική άνοδος» για την στερλίνα, φέρνοντάς της πίσω το 1,5% και ανεβάζοντάς την στο 1,215 το πρωί της Τετάρτης. Ο Τζόνσον βρέθηκε ηττημένος από την ψηφοφορία που έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης, με ψήφους 328 εναντίον έναντι 301 υπέρ του, όπως αναμενόταν. Αυτό θεωρήθηκε από τους επενδυτές καλό σημάδι, καθώς ανοίγει την πόρτα για άλλη μια παράταση του άρθρου 50, άρα του Brexit. Πλέον, οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν σχετικά με την παράταση του Brexit για ακόμη ένα τρίμηνο έως τον Ιανουάριο του 2020, ενδεχόμενο στο οποίο ο πρωθυπουργός Τζόνσον εναντιώνεται σφοδρά.

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα προκηρύξει εκλογές σε μια τέτοια περίπτωση. Το θέμα, όμως, είναι ότι απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών προκειμένου να προκηρυχθούν εκλογές, αριθμός που φαίνεται απίθανο να βρεθεί. Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν για την διενέργεια εκλογών μόνο σε περίπτωση που το no deal Brexit αποκλειστεί.

Η πιθανότητα αναβολής του Brexit και η αυξανόμενη πιθανότητα διενέργειας εκλογών κατέστησαν τη στερλίνα ελκυστική πρόταση για επενδυτές, παρά την δυσοίωνη πορεία της τις προηγούμενες ημέρες. Θα περιμέναμε επιπλέον κέρδη για το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των βουλευτών, που αναμένεται να γίνει στις 7 μμ ώρα Ελλάδος. Η συζήτηση για το αίτημα της διεξαγωγής εκλογών αναμένεται να αρχίσει γύρω στις 10.30 μμ ώρα Ελλάδος.

*Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst της εταιρείας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και δολαρίου – γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.