Έσπασε το ανοδικό σερί μετά από έξι εβδομάδες ανόδου - Ισχυρή η μεσοπρόθεσμη τάση

Έσπασε το ανοδικό σερί μετά από έξι εβδομάδες ανόδου - Ισχυρή η μεσοπρόθεσμη τάση

Πρώτη πτωτική εβδομάδα με απώλειες 1,47% για τον Γενικό Δείκτη μετά από ένα εντυπωσιακό σερί 6 συνεχόμενων, ενώ συνεχίζουμε να διανύουμε μια έντονη ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση, με 12 στις 14 ανοδικές εβδομάδες. Οι εν λόγω απώλειες σχετίζονται καθολικά με τις απώλειες της σημερινής συνεδρίασης (-1.45%). 

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 897,01 μονάδες, με φόντο την υποδοχή των νέων μετοχών της τράπεζας Πειραιώς μετά την ΑΜΚ της. Για τη συμπεριφορά των επενδυτών στη μετοχή θα αναφερθούμε λίγο παρακάτω, ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη όπου πραγματικά μέτρησε η πτωτική κίνηση της Πειραιώς (-27,27% με 135,2 εκατ. ευρώ), κάτι που επίσης ήταν αναμενόμενο βάσει της μεγάλης απόκλισης μεταξύ της τιμής ΑΜΚ (1.15 ευρώ) και της τιμής στην οποία έκλεισε εχθές η μετοχή (2,2 ευρώ). 

ΟΙ συναλλαγές της σημερινής συνεδρίασης ξεπέρασαν τα 253 εκατ. ευρώ και αποτελούν ρεκόρ για τον τελευταίο χρόνο. 

Κύριοι υπαίτιοι της πτωτικής εβδομάδας ήταν οι μετοχές της ΔΕΗ (-6% σε εβδομαδιαία βάση), της Ελλάκτωρ (-6%), της Τέρνα Ενεργειακής (-4,64%) και του ΟΠΑΠ (-2,9%). Και οι τέσσερις παραμένουν ανοδικές μεσοπρόθεσμα, ωστόσο βάρυναν με τη συμπεριφορά τους το κλίμα και δεν επέτρεψαν συνέχιση της ανόδου.

Απεναντίας, εξαιρετική συμπεριφορά είχαν οι  συστημικές τράπεζες, για δύο λόγους. Αφενός, σημείωσαν θετικές αποδόσεις (Alpha +2,12%, Eurobank +7,53% και ETE +4,98%), αφετέρου αυτές οι θετικές αποδόσεις ήλθαν σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, που σε άλλες περιπτώσεις ή άλλη εποχή θα αποτελούσε αφορμή για μαζικό sell off.

Αρωγός στην αντιστάθμιση στις πωλήσεις τα δύο διυλιστήρια (ΜΟΗ +4,98% και ΕΛΠΕ +6,57%), που συνέχισαν την αργή τους άνοδο, έχοντας όλο αυτόν τον καιρό υποαποδόσει των υπολοίπων δεικτοβαρών.

Και ενώ η εικόνα από τις δεικτοβαρείς μετοχές είναι θετική, άσχετα με την αρνητική εβδομαδιαία απόδοση, η αντίστοιχη στις μικρομεσαίες είναι παρεμφερής. Εξαιρώντας τη μετοχή της Αττικής, η οποία άνοιξε ένα δύσβατο μονοπάτι που έχει να περπατήσει από τούδε και στο εξής και της οποίας η διαπραγμάτευση έχει ανασταλεί, σχεδόν οι μισές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαν κερδοφόρο εβδομάδα.

Ιδιαίτερη μνεία για τον κλάδο πληροφορικής, ή έστω τη συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων εκεί. Ο κλάδος έβγαλε μάτι τις τελευταίες συνεδριάσεις, και προεξοφλείται δυνατή συνέχεια, σε συνάρτηση βεβαίως με την παγκόσμια τάση. Και τούτο διότι πολύ μεγάλα κεφάλαια συγκριτικά με τις αποτιμήσεις των εταιριών εισέρχονται ταχύτατα, και λογικά η απορρόφησή τους από την οικονομία θα επιτείνει τη θετική απόδοση των μετοχών: η Infoquest κερδίζει +8,09% εβδομαδιαία, +14,91% στον μήνα, +63,75% στο εξάμηνο˙ αντίστοιχα, έχουμε για τη ΒΥΤΕ +16,4% εβδομαδιαία (+109,52% στο εξάμηνο), για την Epsilon +12,55% (+82,99%), για την Entersoft +6.54% (+96.55%), για τη μικρή Ίλυδα +38% (+173,27%), για την Ideal +15,84% (+85,51%), για τη Space +19,3% (+69,15%) και για τη Performance +1.89% (+101,87%). Μοναδική παραφωνία η μετοχή της Profile.

Το στοίχημα της Πειραιώς 

Ειδικότερα για την τράπεζα Πειραιώς, το στοίχημα των μετόχων πλέον είναι μεγάλο. Οι «νέοι» μέτοχοι ήδη βρίσκονται με χαρτιά που κερδίζουν 34%, και σημειωτέον παραδόξως η αγορά τους έδωσε τη δυνατότητα να πουλήσουν σήμερα, καθώς ξεκλείδωσε η μετοχή από το πρωινό limit down. Επίσης, και οι «παλαιοί» μέτοχοι με τιμή κτήσης προ reverse split τα 0,66 ευρώ έχουν μπροστά τους το breakeven. Στα χαρτιά, η εταιρεία έχει ξεκινήσει από το μηδέν με μια πολύ συμπαγής μετοχική σύνθεση, ενώ και το μέγεθος της ΑΜΚ σε σχέση με την αποτίμησή της μας δείχνει ότι θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία να δούμε τιμές κάτω από εκεί.

  Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι (θεωρητικά πάντα), η τράπεζα θα μπει στον δρόμο της για να ακολουθήσει, έστω και αργοπορημένη, την πορεία των υπολοίπων, τουλάχιστον σε εταιρικό επίπεδο, υπονοώντας ότι είναι αρκετά ελκυστική μετοχή υπό προϋποθέσεις.

Σε πιο κοντινό ορίζοντα, ο Γενικός Δείκτης έχασε μεν τη συσσώρευση των 907 μονάδων από πολύ νωρίς, και πάτησε σωστά σε μεσοπρόθεσμες στηρίξεις. Οι 890 μονάδες είναι σημαντικό επίπεδο για τη συνέχεια, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος είναι πέριξ των 990-1010 μονάδων, με μεγάλες πιθανότητες να επιτευχθεί ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες βυθίσεις ενδιάμεσα.

Οι μετοχές που παρακολουθούμε και στο live έχουν μια καλή ανοδική κατεύθυνση, κάθε διόρθωση είναι ενδιαφέρουσα για τοποθετήσεις ή αύξηση θέσεων, και μονάχα κάποιο εξαιρετικό γεγονός, κυρίως έξωθεν θα μπορούσε να χαλάσει το θετικό κλίμα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.