Επιλεκτικές κινήσεις και συσσώρευση πέριξ των 870 μονάδων στο ΧΑ

Επιλεκτικές κινήσεις και συσσώρευση πέριξ των 870 μονάδων στο ΧΑ

Την πορεία σταθεροποίησης των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας τις συνεδριάσεις συσσώρευσης και αφομοίωσης της ευρύτερης περιοχής των 870 μονάδων, με τον Οκτώβριο να βγαίνει σταθεροποιητικά για την αγορά, αλλάζοντας την «παράδοση» των τελευταίων ετών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει πέντε κλεισίματα πάνω από τις 870 μονάδες, ενώ στις τέσσερις εξ αυτών έχει κλείσει ακριβώς στις 873 μονάδες, εν μέσω μεικτών προσήμων αλλά και σταδιακής αύξησης της αξίας συναλλαγών. Η αγορά, πιστοποιεί ότι αφενός είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, αφετέρου ότι δεν υποχωρεί κάτω από αυτά τα επίπεδα, καθώς σοβαρές πωλήσεις δεν υπάρχουν.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, οι τζίι κινούνται πάνω από το μέσα ημερήσια στάνταρ 90 ημερών, ενώ οι πιέσεις στον τίτλο της Coca Cola HBC (σ.σ. σήμερα ανακάμπτει), αντισταθμίζονται από την άνοδο του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έκλεισε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου του 2018». Ο αναλυτής εκφράζει την άποψη πως «η παραμονή του Γ.Δ. πάνω από τις 855 μονάδες, αυξάνει τις πιθανότητες προσέγγισης των 900 μονάδων».

Ενώ απομένει λοιπόν η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση για το πέρας του Οκτωβρίου και του 10μήνου 2019, το Χ.Α. δείχνει ότι συνεχίζει να «χωνεύει» επίπεδα και να «δένει» τιμές σε δείκτες και μετοχές, συνεχίζοντας να κρατά κέρδη περίπου 42,5% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 95% (!!) σε επίπεδο τραπεζικού το 2019!

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά θα βρει αφορμή να «σπάσει» την πολυήμερη συσσώρευση, με όλα τα συμφραζόμενα να μαρτυρούν ότι αυτό θα γίνει ανοδικά και όχι πτωτικά, παρ' ότι περιθώριο κατοχύρωσης κερδών – από το 10μηνο ράλι – υπάρχει και μάλιστα μεγάλο.

Παρ' ότι σήμερα οι συναλλαγές κινούνται σε ήπιο τέμπο, στις τρεις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας ξεπέρασαν τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ χθες ο τζίρος έφτασε στα 77,55 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να δεσπόζουν διακινώντας πάνω από το 50%. Φαίνεται λοιπόν πως πρώτος στόχος – σ' αυτή τη φάση – είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής των 870 – 880 μονάδων, ώστε να μπουν οι βάσεις για την υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών του καλοκαιριού, ήτοι των 900 μονάδων.

Το γεγονός ότι αρχίζουν και μπαίνουν «φρέσκα» κεφάλαια στην αγορά είναι πολύ ενθαρρυντικό. Θετικοί άλλωστε είναι και οι αναλυτές, που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, ασχέτως με τις βραχυχρόνιες κινήσεις και τις συνεδριάσεις χωρίς ένταση και momentum του τελευταίου διαστήματος.

Σήμερα ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 870 μονάδες με πτώση 0,30%, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ, κινούμενος σε εξαιρετικά ήπιο τέμπο. Η πορεία του τζίρου μαρτυρά ότι δεν «σηκώνονται» κεφάλαια από την αγορά, ενώ σε κάθε θετικό γύρισμα, κλιμακώνονται και οι συναλλαγές όπως έγινε και χθες που την τελευταία ώρα έγιναν πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες κινούνται ισορροπητικά, με τη Eurobank να διορθώνει σε ποσοστό 1,22%, ενώ θυμίζουμε ότι οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές πλέον δεν είναι μακριά από τις τιμές που έκαναν τις ΑΜΚ το 2015.

Στα μη τραπεζικά blue chips, σήμερα η Coca Cola HBC που έχει πιεστεί σημαντικά τελευταία ανακάμπτει σε ποσοστό 1% αλλά με μικρό όγκο, ενώ θετικά κινούνται και οι Cenergy Holdings, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, ήπια διόρθωση χωρίς ακρότητες λαμβάνει χώρα στον υπόλοιπο Large Cap.

Καλύτερη είναι η εικόνα σήμερα στον Mid Cap όπου ξεχωρίζει η Τεχνική Ολυμπιακή με άνοδο άνω του 7% καθώς έχουν ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του Πόρτο Καρράς, η AVAX έχει άνοδο άνω του 6%, η Νηρέας είναι στο +4,71% λόγω της έγκρισης από την Ε.Ε. της πώλησης μονάδων ώστε να προχωρήσει το deal πώλησης των Νηρέα και Σελόντα στο Amerra Capital Management.

Θετικά κινούνται επίσης μετοχές όπως Πλαίσιο, Έλτον, Intrakat, Intralot, Attica Bank και AS Company. Στο σύνολο της αγοράς, 37 μετοχές ενισχύονται έναντι 49 που υποχωρούν.