Επιφυλακτικές κινήσεις στην Wall Street με το βλέμμα στα αποτελέσματα

Επιφυλακτικές κινήσεις στην Wall Street με το βλέμμα στα αποτελέσματα

Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά ενόψει της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων ενώ διατηρούνται οι ανησυχίες για φουσκωμένες αποτιμήσεις των μετοχών.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο 0,16% και βρίσκεται στις 31.055 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 κινείται επίσης με μικρά κέρδη 0,1% στις 3.804 μονάδες, ενώ σχετικά πιο καθαρή εικόνα παρουσιάζει ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,27% στις 13.071 μονάδες.

Στις εταιρικές αποδόσεις, πίεση στον Dow ασκεί η μετοχή της Visa που υποχωρεί κατά σχεδόν 2%, με την Walt Disney να χάνει επίσης 1,4%, ενώ αντίθετα κέρδη σχεδόν 1,9% καταγράφουν οι Intel και Dow Inc. Παράλληλα, οι καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 εντοπίζονται στον κλάδο της ενέργειας που ενισχύεται συνολικά κατά σχεδόν 1,5%.

Η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών από εδώ και πέρα, με τις JP Morgan, Citigroup και άλλες μεγάλες τράπεζες να κάνουν την αρχή την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η αναλογία τιμής προς μελλοντικά κέρδη (12μήνου - το P/E) των εισηγμένων στον S&P 500 άγγιξε το 22,7 το υψηλότερο επίπεδό της από το 2000, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να συσσωρεύουν σε μετοχές εταιρειών των οποίων η δραστηριότητα έχει περιοριστεί λόγω πανδημίας.

«Ανησυχούμε ότι οι ήδη διευρυμένες αποτιμήσεις θα μπορούσαν να διευρυνθούν ακόμα παραπάνω, βάζοντας τα θεμέλια για μια κατάρρευση», επισημαίνει ο Εντ Γιαρντένι, CIO της Yardeni Research. Ο ίδιος ωστόσο προσθέτει ότι «από την άλλη πλευρά, νιώθουμε ανακουφισμένοι που βλέπουμε τα εταιρικά κέρδη να συνεχίζουν να ανακάμπτουν μαζί με την οικονομία των ΗΠΑ, έπειτα από την άνευ προηγουμένου ύφεση των δύο μηνών lockdown τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο».

Την ίδια ώρα, το επιτόκιο των αμερικανικών τίτλων συνεχίζει να ενισχύεται, εγείροντας ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ έφτασε το 1,165%, υψηλό σχεδόν 10 μηνών από τον Μάρτιο, ενώ ο 30ετης τίτλος ανήλθε στο 1,89%.

Στα εμπορεύματα τέλος, το πετρέλαιο βλέπει τις τιμές του να κινούνται σε υψηλά 11 μηνών,  με το αμερικανικό αργό να καταγράφει κέρδη 0,8%, στα 52,65 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του brent διαμορφώνεται στα 56,2 δολάρια ανά βαρέλι με άνοδο σχεδόν 1%.

Αντίθετα καθοδική πορεία ακολουθεί ο χρυσός, του οποίου η τιμή υποχωρεί κατά 0,6% και κινείται στα 1.839 δολάρια ανά ουγγιά.