Ένα πολυνομοσχέδιο - πολυεργαλείο για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ένα πολυνομοσχέδιο - πολυεργαλείο για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Μαίρης Βενέτη

Το νομοσχέδιο για τη συστημική λύση της μείωσης των κόκκινων δανείων, με το γνωστό όνομα «Ηρακλής» συντάσσεται αυτό το διάστημα από ομάδα εξειδικευμένων στις τιτλοποιήσεις νομικών, η οποία έχει συγκροτηθεί από το Υπουργείο, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ και τις τράπεζες, υπό την εποπτεία πάντα του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού.

Οι διατάξεις για τον «Ηρακλή» θα είναι έτοιμες πριν από το τέλος Νοεμβρίου όπου και θα σταλούν σε Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και SSM, ενώ μετά την έγκριση του ο νόμος θα συμπεριληφθεί σε ένα πολυνομοσχέδιο που θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων και θεσμικά ζητήματα της δευτερογενούς αγοράς των NPLs.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι θα προβλέπονται και μειώσεις φορολογίας για τα ομόλογα του «Ηρακλή» και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει και φορολογικά κίνητρα για τους αγοραστές των ομολόγων τα οποία θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε καταρχήν πολύ καλές πιθανότητες οι εκδόσεις των ομολόγων να γίνουν στη χώρα μας και όχι σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία, όπως για παράδειγμα είναι το Λουξεμβούργο.

Στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα αποσκοπεί και η μείωση της φορολογίας των αμοιβαίων κεφαλαίων, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά και οι εταιρείες του κλάδου να μην επιλέγουν έδρες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς.

Επιπλέον στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τη θεσμική υποδοχή της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το συνολικό πλαίσιο για το σχέδιο «Ηρακλής».

Επίσης θα καθιερωθεί ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων.

Δηλαδή δανείων ποσού πέριξ των 25.000 ευρώ τα οποία θα χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Τα δάνεια θα δίνονται από ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων που θα λειτουργούν με μορφή ανώνυμης εταιρείας ύστερα από άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μια όμως από τις πιο σημαντικές παραγράφους του πολυνομοσχεδίου θα είναι οι ρυθμίσεις πάνω σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το συγκεκριμένο ζήτημα περιλαμβάνει αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διορθωθούν τα κενά που επέτρεψαν να αμαυρωθεί η εικόνα του Χ.Α από περιπτώσεις εταιρειών όπως η Folli-Follie και η Creta Farms.

Κάλλιο άργα παρά ποτέ, όπως λέει και οι παροιμία.

Το Xρηματιστήριο Αθηνών έχει πολύ μεγάλο δρόμο να διανύσει αν θέλει κάποια στιγμή να έχει αξιώσεις να μετουσιωθεί σε πόλο έλξης για διεθνείς επενδυτές και να ελιμενιστεί με αξιώσεις δίπλα στις αγορές του εξωτερικού.
Και ο τομέας της εταιρικής διακυβέρνησης είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να δοθεί αγώνας δρόμου.

Ισχυρές εταιρικές δομές και αυστηρές διαδικασίες διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των εισηγμένων μην αφήνοντας περιθώρια για καταχρηστικές πρακτικές σαν αυτές της Folli Follie.

Ας μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ήταν μόνο εισηγμένη στο Χ.Α αλλά είχε προχωρήσει και σε έκδοση ομολόγου.

Καθώς χάθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, τραυμάτισε σοβαρά την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου και οι ξένοι επενδυτές δεν χάνουν ευκαιρία σε κάθε roadshow να επαναφέρουν το θέμα.

Η θεσμοθετημένη λοιπόν βελτίωση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης είναι ένα απαρραίτητο πρώτο βήμα ώστε να αποκατασταθεί ως ένα σημείο τουλάχιστον η φήμη του Χ.Α, αναγκάζοντας τις ελληνικές εισηγμένες να υιοθετήσουν συγκεκριμμένους κανόνες διαφάνειας.

Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Institutional Shareholder Services (ISS), η πλειοψηφία των ελληνικών εισηγμένων είναι σχεδόν αδιάφορες αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της εταιρικής διακυβέρνησης.

Με κλίμακα από το 1 έως το 10 -όπου το 1 είναι το άριστο και το 10 η χαμηλότερη αξιολόγηση- οι τράπεζες έχουν συνολική βαθμολογία μεταξύ του 6 και του 8, το retail βρίσκεται στην τελευταία γραμμή της κλίμακας, επίσης κάτω από τη βάση οι κατασκευές, ο ενεργειακός κλάδος φιγουράρει με «9άρια» και «10άρια», ενώ οριακά καλύτερη είναι η εικόνα στη βιομηχανία στη θέση 8.

Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως εκείνες του Ομίλου Μυτιληναίου, της Coca Cola και της ΕΧΑΕ, αλλά αν έχουμε στόχο το Χρηματιστήριο Αθηνών να γίνει ένας διεθνής πόλος έλξης, θα πρέπει το σύνολο των εισηγμένων να βαθμολογούνται τουλάχιστον πάνω από τη βάση από τον ISS.

*   *   *

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.