Εισηγμένες σηματωροί της αφύπνισης της ελληνικής οικονομίας

Εισηγμένες σηματωροί της αφύπνισης της ελληνικής οικονομίας

Πλήθος εκθέσεων εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ξένων οίκων, προσπαθούν να εκτιμήσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αρχής γενομένης από το δεύτερο τρίμηνο. 

Σημαντικοί παράγοντες των αναλύσεων είναι η άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων και τα πρώτα δείγματα «κινητικότητας» των Ελλήνων καταναλωτών, καθώς και οι προβλέψεις για την τουριστική περίοδο, που είναι ο πυλώνας των ετήσιων εσόδων για τη χώρα.

Σύμφωνα με την Alpha, η σταδιακή επαναφορά της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε ρυθμούς κανονικότητας αποτυπώθηκε, τους προηγούμενους μήνες, σε σημαντικούς δείκτες, όπως οι πωλήσεις οχημάτων, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, τα έσοδα από ΦΠΑ και το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς είναι δείκτες που αντανακλούν την οικονομική συγκυρία. 

Κατά του πρώτους μήνες του 2021 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης  έχει ανακτήσει σχεδόν το 1/3 των απωλειών που κατέγραψε, την περίοδο Φεβρουαρίου-Νοεμβρίου 2020 και οι πωλήσεις των Ι.Χ. αυτοκινήτων  έχουν αυξηθεί ραγδαία, το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο  έχει διαμορφωθεί, τον Απρίλιο, σε θετικό έδαφος (3,2 μονάδες), για πρώτη φορά τους τελευταίους 12 μήνες.

Παράλληλα ο μηνιαίος δείκτης της Εθνικής Τράπεζας για την εκτίμηση του ΑΕΠ -που συνδυάζει πληροφορίες από δείκτες υψηλής συχνότητας και οικονομικής συγκυρίας με δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία- υποδηλώνει ετήσια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας 9,7% τον Απρίλιο. Η θετική τάση φαίνεται να ενδυναμώνεται περαιτέρω τον Μάιο -βάσει συγκεκριμένων διαθέσιμων δεδομένων που σχετίζονται με την κινητικότητα και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές-, με τον εν λόγω δείκτη να προοιωνίζει άνοδο του ΑΕΠ περίπου 11% ετησίως και 2,4% σε μηνιαία βάση, καθώς επαναλειτουργούν περισσότεροι τομείς της οικονομίας και υποχωρεί η αβεβαιότητα. 

Δύο ακόμα δείκτες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

α) Οι καθαρές ροές προσλήψεων μισθωτών αυξήθηκαν σε 82 χιλιάδες τους 4 πρώτους μήνες του 2021 (σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) -σε σχέση με μείωση 27 χιλιάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2020-, με προσλήψεις κυρίως στους τομείς παροχής υπηρεσιών εστίασης, διαμονής και υγείας.

β) Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) για την Ελλάδα αυξήθηκε τον Απρίλιο, για 3ο συνεχή μήνα, στις 97,9 μονάδες -υψηλό 12 μηνών. Όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς της έρευνας (βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές) και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.

Ειδικά, οι δείκτες εμπιστοσύνης στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο κατέγραψαν τις μεγαλύτερες σωρευτικές αυξήσεις από την αρχή του έτους, στις 49,1 και 25,3 μονάδες αντίστοιχα, και ανήλθαν σε τιμές που συνεπάγονται επέκταση της δραστηριότητας, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008 και τον Απρίλιο του 2020, αντίστοιχα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ενδιαφέρον να στρέψουμε την  προσοχή μας σε τέσσερεις εισηγμένες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με έντονα πλήγματα από την πανδημική κρίση.

Οι εταιρείες αυτές που η κάθε μια πρωταγωνιστεί στον τομέα της θα αποτελέσουν τον σηματωρό της επερχόμενης ανάκαμψης , είτε είναι ήπια, είτε είναι εντονότερη του αναμενόμενου, με δεδομένο ότι υπάρχει η αισιοδοξία αντίδρασης του «πιεσμένου» ελατηρίου. 

Στον κλάδο του λιανεμπορίου ο « βασιλιάς» JUMBO είδε τις πωλήσεις στο α΄τετράμηνο του 2021, να περνούν για πρώτη φορά από την έναρξη της χρήσης σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας αύξηση κατά +24% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2020, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά -11% περίπου. 

Στην Κύπρο, οι πωλήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 σημείωσαν αύξηση κατά +33% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο, ενώ στην Βουλγαρία  οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +64% περίπου τον Απρίλιο 2021, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 να σημειώσουν αύξηση κατά +32% περίπου. 

Τέλος στη Ρουμανία  οι πωλήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 να σημειώσουν αύξηση κατά +74% περίπου. 

Η Eurobank Equities έδωσε νέα υψηλότερη τιμή-στόχο στα 17,1 ευρώ, τονίζοντας  ότι η σφιχτή διαχείριση των αποθεμάτων και οι χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες βοήθησαν την εταιρεία να εμφανίζει ελεύθερες ταμειακές ροές-ρεκόρ το 2020. 

ΜΠΕΛΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μετοχή, για τρείς μήνες κινείται πάνω από τον απλό κινητό μέσο 200 εβδομάδων και πέριξ της αντίστασης των 15,65 ευρώ, χωρίς να έχει προσεγγίσει προσώρας το gap του Φεβρουαρίου του 2020, που παραμένει ο επόμενος στόχος. Η στήριξη των 14,49 ευρώ, παραμένει ισχυρή , ενώ ανοδική κίνηση που θα διατρήσει ανοδικά τη ζώνη του gap θα επαναφέρει τη δυναμική στον τίτλο, με στόχο τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2020.

Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ  εμφάνισε για το έτος 2020,  κύκλο εργασιών που ανήλθε σε 415,1 εκατ. ευρώ,  έναντι  1,3 δισ. ευρώ το 2019, ενώ μεταφέρθηκαν συνολικά 5,17 εκατ. επιβάτες, με συνολική κάμψη 65% συγκριτικά με τα 15 εκατ. επιβάτες το 2019. Το καθαρό αποτέλεσμα για το έτος μετά από φόρους ανήλθε σε ζημίες ύψους 227,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών μετά από φόρους  78,5 εκατ. ευρώ το 2019.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ήταν απολύτως αναμενόμενη για την εταιρεία, σχεδιάστηκε και υλοποιείται  αυτές τις ημέρες και η άντληση 60 εκατ. ευρώ , θα οδηγήσει στην καταβολή κρατικής  ενίσχυσης ύψους έως 120.000.000. ευρώ, κατόπιν νομοθετικής διάταξης.

Η διοίκηση θεωρεί εξαιρετικό βήμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την  υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού που θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επωφεληθούν από την αυξημένη δυναμική της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη και να απολαύσουν ξανά το προνόμιο του ταξιδιού και της μετακίνησης σε διάφορες χώρες χωρίς περιορισμούς.

ΑΡΑΙΓ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η διαγραμματική αδυναμία της μετοχής είναι εμφανής , δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα προσεγγίσει τα υψηλά  μετά την πανδημία επίπεδα του Απριλίου του 2020. Τα 6,10 ευρώ, είναι ο επόμενος στόχος , όσο ο τίτλος κινείται πάνω από τα 5,59 ευρώ.

Ενδεχόμενη υπέρβαση πάνω από τα 6,10 , θα καταδείξει την επιστροφή του τίτλου στην «κανονικότητα» με μεσοπρόθεσμο στόχο τη ζώνη 8,10 -8,34 του Φεβρουαρίου του 2020. Τα 5,15 ευρώ, λειτουργούν ως ισχυρή στήριξη καθώς βρίσκονται στην κάτω πλευρά της επί τετράμηνο ζώνης συσσώρευσης.

 Με μόλις 40% του δικτύου να επαναλειτουργεί το Φεβρουάριο, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ τριμήνου 2021 του ΟΠΑΠ, διαμορφώθηκαν στα  174,2εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 46,9% σε ετήσια βάση , ενώ οι διαδικτυακές δραστηριότητες κατέγραψαν ρεκόρ τριμήνου, ενισχυμένες από την πλήρη ενοποίηση της Kaizen Gaming.

Τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου 2021 διαμορφώθηκαν στα 10,3εκατ. ευρώ  μειωμένα κατά 71,1% , ή ζημιές ύψους  1,9εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έσοδα.

Η εισηγμένη εμφανίζει ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα 552,8εκατ. ευρώ. Μετά την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο αναθεώρησε ανοδικά την πρότασή του προς τη Γενική Συνέλευση για το μέρισμα χρήσης 2020 στα 0,55 ευρώ  έναντι των αρχικών 0,45 ευρώ.

Εντυπωσιακή η διαγραμματική συμπεριφορά της μετοχής, που ήδη κινείται υψηλότερα των υψηλών του 2020 διασπώντας ανοδικά την αντίσταση των 12,66 ευρώ για δεύτερη φορά, εντός του μήνα. Επιβεβαίωση της διάσπασης , θα δώσει ώθηση προς τα υψηλά του 2014 στα 13,63 ευρώ. Παραμένει ισχυρή λειτουργώντας ως στήριξη η ζώνη του gap του Φεβρουαρίου του 2020 ( 11,65-11,95 ) ευρώ.

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ  ανακοίνωσαν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα α΄Τριμήνου 2021, με τα Δημοσιευμένα κατά ΔΠΧΑ Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 176 εκατ.  ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 90 εκατ. ευρώ .Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 60 εκατ. ευρώ  με τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη στα 2 εκατ. ευρώ.

Τα υψηλά δημοσιευμένα κέρδη οφείλονται κυρίως στην ανάκαμψη των διεθνών τιμών και την επίπτωση τους στην αποτίμηση αποθεμάτων, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των απωλειών που κατέγραψε ο Όμιλος το 2020, όταν η πανδημία οδήγησε σε απότομη μείωση των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων. 

Να σημειωθεί ότι  στην Ελληνική Αγορά  η ζήτηση καυσίμων στο τελευταίο τρίμηνο, καταγράφεται ως η χαμηλότερη ιστορικά, καθώς, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου, επικράτησαν αυστηροί περιορισμοί στις εσωτερικές μετακινήσεις και τα ταξίδια.  

ΕΛΠΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Εμφανής η διαγραμματική αδυναμία της μετοχής, που και αυτή δεν έχει προσεγγίσει τα υψηλά μετά την πανδημία επίπεδα του Ιουνίου του 2020 στα 6,60 ευρώ. Ισχυρή η στήριξη στα 6,04 ευρώ, ενώ η υπέρβαση της αντίστασης των 6,60 ευρώ, θα δώσει νέα δυναμική, αρχικά προς τον κινητό μέσο των 200 εβδομάδων και κατόπιν στη ζώνη του gap του Φεβρουαρίου του 2020 ( 7,55-7,62) ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.