Εισαγγελικό απαγορευτικό για τις δραστηριότητες των Bitfinex και Tether στη Νέα Υόρκη

Εισαγγελικό απαγορευτικό για τις δραστηριότητες των Bitfinex και Tether στη Νέα Υόρκη
lev radin / Shutterstock.com

Συνεχίζει τις προσπάθειές της η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, για την προστασία των επενδυτών από παραπλανητικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, απαιτώντας από τις εταιρείες Bitfinex και Tether να διακόψουν οποιαδήποτε συναλλαγματική δραστηριότητα έχουν με κατοίκους της Νέας Υόρκης. 

Η σημερινή απόφαση απαιτεί από την Bitfinex και την Tether να διακόψουν οποιαδήποτε συναλλαγματική δραστηριότητα έχουν με κατοίκους της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, αυτές οι εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση τους με αυτήν την απαγόρευση ενώ θα πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά εκθέσεις για τις βασικές επιχειρηματικές λειτουργίες τους. Συγκεκριμένα, τόσο η Bitfinex όσο και η Tether, θα πρέπει να αναφέρουν κάθε τρίμηνο ότι διαχωρίζουν ορθά τους εταιρικούς λογαριασμούς και τους λογαριασμούς των πελατών τους, συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού μεταξύ κρατικών λογαριασμών και λογαριασμών συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων των στελεχών των εταιρειών. Επίσης, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν αναφορές σχετικά με τις μεταφορές περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των οντοτήτων Bitfinex και Tether.

Εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ και παγκοσμίως χρησιμοποιούν σήμερα ψηφιακά νομίσματα ως αποκεντρωμένα (decentralized) μέσα συναλλαγής, σε αντίθεση με κυβερνητικά ρυθμιζόμενα νομίσματα όπως το αμερικάνικο δολάριο ή το ευρώ, για αγορές αγαθών και υπηρεσιών ανώνυμα μέσω ασφαλών δικτύων συναλλαγών.

Τα «Stablecoins» συγκεκριμένα, είναι εικονικά μέσα συναλλαγής που θεωρητικά διατηρούν μία σταθερή ισοτιμία με το δολάριο. Στην περίπτωση της Tether, η εταιρεία υποτίθεται ότι διατηρούσε ένα δολάριο στα αποθέματά της για κάθε ένα από τα «stablecoins» της, γνωστά και ως tethers. Ωστόσο, μια ερεύνα από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα διαπίστωσε ότι η iFinex - ο διαχειριστής της Bitfinex - και η Tether έκαναν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την υποστήριξη της Tether για τα «stablecoins» της, καθώς και για κινήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο εταιρειών με σκοπό να καλύψουν κολοσσιαίες ζημίες από τη μεριά της Bitfinex.

Μία συμφωνία με την iFinex, την Tether και των συνεργαζόμενων εταιρειών θα απαιτήσει να σταματήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω συναλλαγματική δραστηριότητα έχουν οι εταιρείες με κατοίκους της Νέας Υόρκης, 18,5 εκατ. δολάρια σε κυρώσεις, και εφαρμογή μέτρων για αύξηση της διαφάνειας.

«Η Bitfinex και η Tether κάλυψαν απερίσκεπτα και παράνομα τεράστιες ζημιές για να διατηρήσουν τη ροή του σχεδίου τους και να προστατεύσουν τα κέρδη τους» ανέφερε η Λετίσια Τζέιμς.

«Οι ισχυρισμοί της Tether ότι το εικονικό της νόμισμα υποστηριζόταν πλήρως από δολάρια ανά πάσα στιγμή ήταν ψέμα. Αυτές οι εταιρείες επισκίαζαν τον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετώπιζαν οι επενδυτές και λειτουργούσαν από μη ρυθμιζόμενα και χωρίς άδεια άτομα και οντότητες που ασχολούνταν με τις πιο σκοτεινές γωνίες του χρηματοοικονομικού συστήματος. Αυτό το ψήφισμα καθιστά σαφές ότι εκείνοι που διαπραγματεύονται εικονικά νομίσματα στη Νέα Υόρκη δεν μπορούν και δε θα αποφύγουν τον νόμο. Την περασμένη βδομάδα, αναλάβαμε νομική δράση με σκοπό να κλείσουμε την Coinseed για τη δόλια συμπεριφορά της. Αυτή τη βδομάδα, αναλαμβάνουμε δράση για να τελειώσουμε τις παράνομες δραστηριότητες της Bitfinex και της Tether στη Νέα Υόρκη. Αυτές οι νομικές πράξεις στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αντισταθούμε στην εταιρική απληστία είτε αυτή προέρχεται από μια παραδοσιακή τράπεζα, μια εικονική πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων ή από οποιοδήποτε άλλο είδος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος», πρόσθεσε.

Ένα «stablecoin» χωρίς σταθερότητα - Τα tethers δεν υποστηρίζονταν όλες τις ώρες

Η έρευνα του γραφείου του γενικού εισαγγελέα βρήκε ότι, από τα μέσα του 2017, η Tether δεν είχε πρόσβαση σε τράπεζες πουθενά παγκοσμίως, και έτσι δε διατηρούσε αποθέματα για να υποστηρίξει τα tethers που κυκλοφορούσαν με ισοτιμία ένα δολάριο ανά ένα tether, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της. 

Όταν ήρθε αντιμέτωπη με επίμονα ερωτήματα σχετικά με το αν η εταιρεία είχε στην πραγματικότητα επαρκή κεφάλαια, η Tether δημοσίευσε μια αυτοανακηρυγμένη «απόδειξη» των ταμειακών αποθεμάτων της του 2017, που χαρακτήρισε ως «μία προσπάθεια καλής πίστης εκ μέρους μας για παροχή ενδιάμεσης ανάλυσης της τότε θέσης μας σε μετρητά». Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τα μετρητά που φαινομενικά υποστήριζαν τα tethers είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό της εταιρείας το ίδιο πρωί της «απόδειξης».

Στις 1 Νοεμβρίου 2018, η Tether δημοσίευσε ακόμη μία αυτοανακηρυγμένη «απόδειξη» των αποθεμάτων της σε μετρητά, αυτή τη φορά από την τράπεζα Deltec Bank & Trust Ltd. στις Μπαχάμες. Η δημοσίευση συνδέεται με μια επιστολή της 1ης Νοεμβρίου 2018, στην οποία αναφέρεται ότι τα tethers υποστηρίζονται πλήρως με μετρητά, με ισοτιμία ένα προς ένα.

Ωστόσο, την επόμενη μέρα, η Tether άρχισε να μεταφέρει χρήματα από τον λογαριασμό της, μεταφέροντας εν τέλη εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της στους λογαριασμούς της Bitfinex. Έτσι, από τις 2 Νοεμβρίου 2018 - μία ημέρα μετά την τελευταία τους «απόδειξη» - τα tethers δεν υποστηρίζονταν.

Σήμερα, η Tether δηλώνει ότι έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν στην αγορά περισσότερα από 34 δισ. tethers.

 Bitfinex έκρυψε κολοσσιαίες ζημιές

Το 2017 και το 2018, η Bitfinex άρχισε να βασίζεται όλο και περισσότερο σε τρίτους «διαχειριστές πληρωμών» για να χειριστεί τις καταθέσεις και τις αναλήψεις πελατών από την πλατφόρμα συναλλαγών της. Το 2018, ενώ προσπαθούσε να «μεταφέρει χρήματα πιο αποτελεσματικά», η Bitfinex υπέστη μια τεράστια απώλεια κεφαλαίων λόγω της σχέσης της με μια υποτιθέμενη οντότητα με έδρα τον Παναμά, γνωστή ως «Crypto Capital Corp.»

Η Bitfinex ανταποκρίθηκε σε αναφορές σχετικά προβλήματα ρευστότητας παραπλανώντας την αγορά και τους πελάτες της. Στις 7 Οκτωβρίου 2018, η Bitfinex ισχυρίστηκε ότι «δεν κατανοεί πλήρως τα επιχειρήματα που μας χρήζουν αφερέγγυους», όταν για μήνες τα στελέχη τη εταιρείας παρακαλούσαν τη Crypto Capital να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στις 26 Απριλίου 2019, αφού το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αποκάλυψε ότι περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια είχαν εξαφανιστεί και ότι η Bitfinex και η Tether είχαν παραπλανήσει τους πελάτες τους, η εταιρεία εξέδωσε μια ψευδή δήλωση λέγοντας ότι «έχουμε ενημερωθεί ότι αυτά τα ποσά της Crypto Capital δε χάθηκαν, αλλά αντίθετα κατασχέθηκαν και προστατεύθηκαν». Η αλήθεια, ωστόσο, ήταν ότι το Bitfinex δε γνώριζε που βρισκόντουσαν όλα τα κεφάλαια των πελατών της.

Το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο

Τον Σεπτέμβριο του 2018, το γενικό γραφείο του εισαγγελέα εξέδωσε τη «Virtual Markets Integrity Initiative Report», η οποία υπογράμμισε την «ουσιαστική πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ» των πλατφορμών συναλλαγών εικονικών νομισμάτων, τους κατόχους εσωτερικής πληροφόρησης, και των εκδοτών των νομισμάτων.

Το Bitfinex ήταν μια από τις πλατφόρμες συναλλαγών που εξετάστηκαν σε αυτή έκθεση.

Όπως είναι γνωστό, το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο γύρω από τα κρυπτονομίσματα παραμένει χαλαρό ακόμα και σήμερα. Παρόλα αυτά, η πρωτοβουλία της Λετίσια Τζέιμς μπορεί θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα για αυστηρότερη ρύθμιση του «κρυφού» κοσμού των ψηφιακών νομισμάτων.