Έχουν προεξοφλήσει οι αγορές την ουκρανική κρίση και την αύξηση των επιτοκίων;

Έχουν προεξοφλήσει οι αγορές την ουκρανική κρίση και την αύξηση των επιτοκίων;

Η Ρωσο-ουκρανική διένεξη, που έχει μετεξελιχθεί σε Ρωσο-δυτική, συνεχίζει  να απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα με  αλλεπάλληλες  και συχνά αντικρουόμενες ειδήσεις από τα δύο μέρη. Η 16η Φεβρουαρίου, ημέρα που οι Αμερικανοί είχαν «προβλέψει» ρωσική εισβολή παρήλθε με το ειρωνικό  ερώτημα του Προέδρου Πούτιν «Τι ώρα θα εισβάλλουμε;»  αλλά και την επιμονή των Αμερικανών στα σενάρια πολέμου.

Στο τέλος της εβδομάδας και με την ευρωπαϊκή πλευρά μέσω Μακρόν να επιμένει «ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει ανησυχητική και δεν υπάρχουν αποδείξεις  για αποκλιμάκωση της κρίσης» κάθε συμπέρασμα για την τύχη αυτής της διελκυστίνδας παραμένει αβέβαιο. 

Από την μια οι Αμερικάνοι προσπαθούν με όλους τους τρόπους να αναδείξουν αλλά και όχι να αποδείξουν τις ρωσικές προθέσεις, από την άλλη οι Ρώσοι  φαίνεται  να έχουν απωλέσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού  με αποτέλεσμα την χρονική επέκταση της κρίσης με άδηλο ως τώρα τελικό αποτέλεσμα.

Οι Ευρωπαίοι από την μεριά τους –για να ολοκληρωθεί το πάζλ– επιμένουν στις κυρώσεις μετά τις διπλωματικές κινήσεις  και συναντήσεις Σόλτς και Μακρόν, με  την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Annalena Baerbock, να δηλώνει πως όσον αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία, στο τραπέζι βρίσκονται όλες επιλογές, ακόμα και ο αγωγός Nord Stream 2. 

ΤΙ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ;

Σε αυτό το πλαίσιο και όσον αφορά το πεδίο των χρηματαγορών τα ερωτήματα που εγείρονται δεν έχουν πάψει να υπάρχουν:  Έχουν και κατά πόσο προεξοφλήσει οι αγορές τις συνέπειες του εκρηκτικού μείγματος της ανόδου των επιτοκίων και της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης;  Μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ευρωπαϊκές χώρες με μειωμένη παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου καθόσον είναι ιδιαίτερα εξαρτώμενες ενεργειακά απ αυτό; Τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια της χρονιάς μετά το κακό ξεκίνημα;

Απώλειες 4,7% καταγράφει ο DAX στη Φρανκφούρτη από την αρχή του 2022,  -2,8% ο Γαλλικός CAC 40 , -5,58% O DOW JONES , -8,10% o S&P 500, άνω του 13% οι απώλειες για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Θετική έκπληξη η ελληνική αγορά με την αναζωπύρωση του τραπεζικού κλάδου να οδηγεί τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 7,01% από την αρχή του 2022.

Σύμφωνα με τον Economist, η Ευρώπη θα μπορούσε να ανταπεξέλθει «καλύτερα από όσο νομίζουμε». Μια πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα κόστιζε στην Gazprom μεταξύ 203 και 228 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα σε απώλεια εισοδήματος. Έτσι, εάν ένα τέτοιο εμπάργκο διαρκούσε τρεις μήνες (η μόχλευση του κ. Πούτιν εξασθενεί την άνοιξη, όταν η ζήτηση φυσικού αερίου πέφτει μόλις στο 60% αυτής του Ιανουαρίου), οι χαμένες πωλήσεις θα έφταναν περίπου τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια απώλεια αυτού του μεγέθους θα ήταν καταστροφική για τη Σοβιετική οικονομία, η οποία έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο σκληρό νόμισμα που κέρδιζε από την πώληση φυσικού αερίου στη Δύση.  Τα 600 δισ. δολάρια αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα την βοηθούσαν να αποκρούσει ένα τέτοιο πλήγμα.

Το ευχάριστο για την Ευρώπη είναι το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) με την Citigroup  να εκτιμά ότι με τα ιστορικά ποσοστά χρήσης για αυτές τις εγκαταστάσεις να δείχνουν λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητας ή λιγότερο, η ήπειρος μπορεί θεωρητικά να αξιοποιήσει αρκετές ποσότητες για να αντικαταστήσει σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η διαθέσιμη παροχή LNG τον προηγούμενο μήνα από τα Αμερικάνικα δεξαμενόπλοια που στράφηκαν προς την Ευρώπη «πίεσε» τις τιμές του φυσικού αερίου όπως απεικονίζονται στα Ολλανδικά συμβόλαια , που τον Δεκέμβριο κατέγραψε τιμή 180 $ ανά ΜWh.

DUTCH  TTF NATURAL GAS FUTURES  --  HMEΡΗΣΙΟ  ΓΡΑΦΗΜΑ 

Το πρόβλημα για τη Ρωσία θα ήταν σε περίπτωση «κλεισίματος της στρόφιγγας» σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς  μια τέτοια κίνηση αναξιοπιστίας, θα την έφερνε σε δυσχερή θέση όσον αφορά την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων συμβολαίων στην Ευρώπη.

Όπως και να έχει, η Ρωσο-Ουκρανική κρίση σε περίπτωση σύρραξης θα εκτόξευε και τις τιμές  των εμπορευμάτων με την ενεργοποίηση και των κυρώσεων των δυτικών χωρών. Ήδη αλουμίνιο και νικέλιο έχουν εκτοξευτεί σε ιστορικά υψηλά, στο παλλάδιο η Nornickel  παρήγαγε το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς και το 10%  στην πλατίνα. Χρυσός, λιπάσματα, σιτάρι  όπου η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου κινούνται ανοδικά με τον φόβο ενδεχόμενης κλιμάκωσης της κρίσης.

Το πολεμικό σενάριο δεν φαίνεται να φόβισε ιδιαίτερα την JP Morgan, η οποία προχθές ανακοίνωσε ότι τα ουκρανικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στον δείκτη GBI-EM που είναι αφιερωμένος στα αναδυόμενα κρατικά ομόλογα από την ερχόμενη 31η Μαρτίου. Θα τους αποδοθεί βάρος 0,12%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δείκτης χρησιμοποιεί ρευστότητα 225 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι εισροές παθητικού κεφαλαίου στο Κίεβο θα έφταναν τα 270 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια των μηνών.

Φαίνεται σαν κάτι μικρό, αλλά για τα ουκρανικά ομόλογα είναι σημαντικά νέα. Αποκαλύπτει ότι η αμερικανική μεγάλη χρηματοδότηση δεν θέλει καθόλου να εγκαταλείψει τη χώρα  υπό τον φόβο  ενός πολέμου. 

Στο θέμα των επιτοκίων οι αγορές ήδη προεξοφλούν τις επόμενες κινήσεις της FED που σύμφωνα με τους αναλυτές οι αυξήσεις των  επιτοκίων για το 2022 θα φτάσουν τις 125-150 μονάδες βάσης. Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα θα δώσουν τον τόνο καθώς οι προσδοκίες για αύξηση των εταιρικών κερδών έχουν μειωθεί απότομα. Τα κέρδη εξακολουθούν να είναι υπεράνω των προσδοκιών, αλλά ο ρυθμός αύξησης έχει υποχωρήσει σύμφωνα με τους αναλυτές της JP. Morgan. 

Eν κατακλείδι, οι αγορές προεξοφλούν ήδη ένα μέρος των συνεπειών του μείγματος αύξησης επιτοκίων και Ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Αλλά είμαστε πολύ μακριά από το να βρεθούμε σε ένα υφεσιακό σοκ και σε μια bear market. Υπάρχουν πολλά ακόμα αναπτυξιακά επεισόδια μπροστά.