Διάτρητη η «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας

Διάτρητη η «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας

Της Μαίρης Βενέτη

Προς νέα επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν χθες οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς δύο μέρες τώρα έχουμε έναν θετικό καταιγισμό από εταιρικά αποτελέσματα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή το 7,34% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου και εξ αυτών, το 76,8% έχει ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα του αναμενόμενου από τους αναλυτές.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η γενική πρόβλεψη των αναλυτών για τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 το δ' τρίμηνο του έτους μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν για πτώση 2%, κατανοεί τη χαρά της αμερικανικής αγοράς.

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε αναμονή για το υπόλοιπο 92,66%, όπου θα καθορίσει και τα τελικά στατιστικά στοιχεία.

Βέβαια οι αγορές έχουν άλλον έναν λόγο να χαίρονται.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ολοκλήρωσαν επιτέλους το πρώτο σκέλος της εμπορικής τους συμφωνίας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Κίνα θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και θα ενισχύσει την εποπτεία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Θεωρητικά, με βάση τη συμφωνία, οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα θα φθάσουν τα επίπεδα ρεκόρ των 263 δισ. δολαρίων το 2020 και των 309 δισ. δολαρίων το 2021.

Όμως έχουν εξίσου σημαντικούς λόγους να χαίρονται και από την άλλη πλευρά;

Ας αναρωτηθούμε το εξής:

Ποιά ήταν η παραχώρηση των ΗΠΑ προς την Κίνα μέσα στο καλό πνεύμα της υπογραφής της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας;

Λοιπόν, σε αντάλλαγμα για αυτές τις κινεζικές παραχωρήσεις, στις 15 Δεκεμβρίου 2019, οι ΗΠΑ δεν πραγματοποίησαν το πρόγραμμά τους για επιπρόσθετους δασμούς σε κινεζικά αγαθά ύψους 156 δισ. δολαρίων.

Θα μειώσουν επίσης κατά το ήμισυ τους δασμούς 15% σε κινεζικά καταναλωτικά αγαθά - κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια, φορητούς υπολογιστές- που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Ωστόσο, οι δασμοί 35% των κινεζικών βιομηχανικών αγαθών και εξαρτημάτων που ανέρχονται σε 360 δισ. δολάρια παραμένουν σε ισχύ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα άρουν τους δασμούς –ή μέρος αυτών(;)- με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαπραγμάτευσης.

Δεν έδωσαν δε κανένα επίσημο χρονοδιάγραμμα.

Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια δεν αποτελεί και την καλύτερη εξέλιξη για την κινεζική πλευρά, κάτι που μπορεί να την κάνει πιο δύστροπη και «αργοκίνητη» στην εποπτεία πάνω στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όμως είναι και κάτι άλλο....

Καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πολυαναμενόμενες λεπτομέρειες της 1ης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας, μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσει κανείς ότι με εξαίρεση τις αγορές αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα, όλη η υπόλοιπη συμφωνία χαρακτηρίζεται από αυτό που ονομάζουμε «δημιουργική ασάφεια».

Επιπλέον, η παραχώρηση της Κίνας για επιπλέον αγορές αγαθών από τις ΗΠΑ, ισχύει για τα επόμενα δύο χρόνια.

Μετά την περίοδο αυτή, δεν υπάρχει κάποια σαφής αναφορά.

Σε γενικές γραμμές η 1Η Φάση της εμπορικής συμφωνίας είναι γεμάτη υποσχέσεις και από τις minimum παραχωρήσεις εκ μέρους και των δύο πλευρών.

Εντούτοις, αναφέρεται στο άρθρο 135 ότι η Κίνα θα υποβάλει εντός 30 εργάσιμων ημερών σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας

Κρατήστε την ημερομηνία.

Γιατί αν η Κίνα δεν αποφασίσει να «πειράξει» επί της ουσίας το κινεζικό επιχειρηματικό μοντέλο -που χαρακτηρίζεται από ευρείες παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και κρατικές επιδοτήσεις κρατικών επιχειρήσεων – τότε μάλλον ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επανέλθει δριμύτερος.

Άλλη μια εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι βάση του κεφαλαίου 7, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εποπτείας εμπορίου, η οποία θα συζητά την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας κάθε έξι μήνες.

Εάν ένα μέρος πιστεύει ότι το άλλο μέρος δεν τηρεί τη συμφωνία, ο καταγγέλλων μπορεί να προσφύγει στο Διμερές Γραφείο Αξιολόγησης και Επίλυσης Διαφορών του άλλου μέρους.

Στο σημείο αυτό όμως έχουμε μια κρίσιμη αναφορά: «…..εάν ο καταγγελλόμενος θεωρεί ότι η ενέργεια του καταγγέλλοντος έγινε με κακή πίστη, το διορθωτικό μέτρο είναι να αποσυρθεί από την παρούσα συμφωνία παρέχοντας γραπτή ειδοποίηση απόσυρσης στον καταγγέλλοντα».

Mήπως αυτό σημαίνει ότι εάν ένα συμβαλλόμενο μέρος δεν είναι ικανοποιημένο από την εφαρμογή μιας πτυχής της συμφωνίας, ολόκληρη η συμφωνία καταρρέει;

Αναμονή 30 ημερών λοιπόν για να δούμε αν θα ξαναχτυπήσουν τα τύμπανα του σινοαμερικανικού πολέμου.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.