7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Διατηρούν το θετικό momentum οι ευρωαγορές

Διατηρούν το θετικό momentum οι ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα διαπραγματεύονται και σήμερα στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, εν μέσω ευρύτερης αισιοδοξίας στις παγκόσμιες αγορές η οποία επιβεβαιώθηκε χτες με τα νέα ρεκόρ των S&P 500 και Nasdaq στις ΗΠΑ, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας με φόντο το άλμα του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,4% και οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό κινούμενος στις 460,1 μονάδες, ενώ βρίσκεται σε πορεία για την όγδοη διαδοχική ανοδική του συνεδρίαση, το μεγαλύτερο σερί του εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Ώθηση στον δείκτη δίνει ο κλάδος των χημικών που καταγράφει άνοδο 1% ενώ αντίθετα οι μετοχές της ενέργειας υποχωρούν κατά 0,5%.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και τα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, με τον γερμανικό DAX στο +0,63% και τις 15.776 μονάδες, περίπου 26 μακριά από το ρεκόρ του, τον γαλλικό CAC 40 στις 6.643 μονάδες με άνοδο 0,4% και απόσταση 7 μονάδων από το δικό του ιστορικό υψηλό, και τον βρετανικό FTSE 100 στις 7.164 μονάδες με +0,25%.

Αντίθετα, πιο νωχελικά κινείται η περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 25.749 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,3% και κινείται στις 9.250 μονάδες, έχοντας όμως διευρύνει ενδοσυνεδριακά το δικό του ρεκόρ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, φτάνοντας τις 9.310 μονάδες.

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται πλέον στην απέναντι όχθη του ατλαντικού, όπου ξεκινά σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια αλλαγή στην πολιτική της. 

Η προσοχή θα εστιάσει στα ενδεχόμενα σήματα που θα δώσει η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος στήριξης της οικονομίας που τρέχει, με φόντο των αυξανόμενο πληθωρισμό.

Γενικότερα, η Fed έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί την τρέχουσα αύξηση των τιμών παροδική, μετά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας έπειτα από τους περιορισμούς της πανδημίας, και εμφανίζεται πεπεισμένη ότι διαθέτει τα εργαλεία να την ελέγξει.

Άποψη που συμμερίζεται και ο επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος δήλωσε ότι «έχουμε πολλά μετρητά και δυνατότητες και θα είμαστε πολύ υπομονετικοί, γιατί νομίζω ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός».

Πίσω στην Ευρώπη και τις εταιρικές επιδόσεις της ημέρας, στην κορυφή των ταμπλό βρίσκεται η Dufry με κέρδη 3,1% αφότου η ODDO BHF αναβάθμισε τον τίτλο της σε “outperform” από “neutral.”

Η σουηδική H&M, ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανοπωλητής ρούχων παγκοσμίως, ανακοίνωσε άλμα στις πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου, ωστόσο σημειώνει απώλειες 1,7%.

Τέλος, η Non-Standard Finance πραγματοποιεί βουτιά άνω του 7%, αφότου δήλωσε ότι θα αναζητήσει την άντληση κεφαλαίων 113 εκατ. δολαρίων, πιθανώς μέσω αύξησης κεφαλαίου.