Χρηματιστήριο… playstation: Διαμάντια και φούσκες στα χέρια 20άρηδων επενδυτών

Χρηματιστήριο… playstation: Διαμάντια και φούσκες στα χέρια 20άρηδων επενδυτών

Στα σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια οι συμμετέχοντες ζουν σε έναν φανταστικό διασυνδεδεμένο κόσμο ο οποίος γίνεται πολύ ρεαλιστικός με τα εντυπωσιακά γραφικά και εφέ που έχουν καταφέρει να αναπτύξουν οι εταιρείες του κλάδου και απίστευτα ρεαλιστικός όταν το παιχνίδι εξελίσσεται σε περιβάλλον virtual reality. Στους πιο δημοφιλείς τίτλους ως παίκτης καλείσαι να φέρεις εις πέρας επικίνδυνες αποστολές και να πετύχεις συγκεκριμένους στόχους. Αν σε σκοτώσουν ή χάσεις μπορείς να επιστρέψεις… ως δια μαγείας στον κόσμο του video game, αφού απώτερος σκοπός είναι να συνεχίζεται με κάποιο τρόπο το παιχνίδι.

Κάπως έτσι εξελίσσεται και το trading στις ΗΠΑ σήμερα, με τη μεγάλη διαφορά ότι μπορεί να χάσεις τόσα πολλά που δεν θα υπάρχει σημείο επιστροφής. Αν είσαι 18 χρονών επιτρέπεται να ανοίξεις λογαριασμό σε πλατφόρμες όπως η Robinhood, μέσω των οποίων επενδύεις τα χρήματά σου με πολύ μεγάλη ευκολία – κάτι σαν να σερφάρεις στα social media - και μάλιστα χωρίς προμήθειες. Κάποιες πλατφόρμες σου δίνουν ακόμη και τη δυνατότητα να κάνεις «follow» διάσημους επενδυτές και να αντιγράφεις τις επιλογές τους.

Αν δεν πιστεύετε ότι η Wall Street θυμίζει σήμερα… playstation, στη Μασαχουσέτη έχουν άλλη άποψη. Τον περασμένο μήνα η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Μασαχουσέτης κατέθεσε αγωγή κατά της Robinhood, κατηγορώντας της για «παιχνιδοποίηση» των επενδύσεων υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η εταιρεία δεν εφαρμόζει τους κατάλληλους ελέγχους για να προστατεύσει τους άπειρους μικροεπενδυτές. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι σε μεγάλο ποσοστό οι πολίτες της Μασαχουσέτης στους οποίους η Robinhood είχε επιτρέψει να κάνουν trade σε options δεν είχαν ιδέα περί τίνος πρόκειται και επιπλέον η εταιρεία τους είχε επιτρέψει να κάνουν trades που παραβιάζουν τους κανόνες που η ίδια θέτει.

Είναι τόσο μαζική η συμμετοχή νέων επενδυτών σε ψηφιακές πλατφόρμες που πολλοί σήμερα πιστεύουν ότι η εμφάνιση της Robinhood και στη συνέχεια των υπόλοιπων παικτών του συγκεκριμένου κλάδου, άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο που επενδύουν οι… κοινοί θνητοί. Σε σημείο που στο μέλλον θα μνημονεύουμε την εποχή πριν την Robinhood ως την εποχή των «παλαιών» επενδύσεων. Στην προ-Robinhood εποχή, λοιπόν, για να επενδύσει κάποιος σε μετοχές, ETFs ή παράγωγα θα χρεωνόταν από 5 έως 10 δολάρια το trade και επίσης θα έπρεπε να βάλει κατ’ ελάχιστον 500 δολάρια για να ανοίξει λογαριασμό.

Στη μετά-Robinhood εποχή είναι όλα free και αν ήσουν από τους τυχερούς που άρχισαν να επενδύουν μετά τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, το videogame της Wall είχε μόνο άνοδο και παχυλά κέρδη, σε σημείο που θα νόμιζες ότι πρόκειται για εικονική πραγματικότητα αφού δεν μπορείς – ακόμη και αν προσπαθήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις - να χάσεις…

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος, η οποία συνοδεύεται από πολλούς κινδύνους. Στην σκληρή πραγματικότητα των αγορών, πόσω μάλλον όταν επενδύει κανείς με μόχλευση, η απόλυτη οικονομική καταστροφή για τους άπειρους επενδυτές που απλώς ακολουθούν σε κοπάδια τις τάσεις, είναι θέμα χρόνου. Αναλυτές προειδοποιούν τους νέους να μην παίζουν με τη φωτιά, ωστόσο η ευκολία που προσφέρουν οι ψηφιακές πλατφόρμες προσελκύει ολοένα περισσότερους παίκτες που τελικά κυριαρχούν στις αγορές, παρά τους κινδύνους.

Η μεγαλύτερη «μόδα» σήμερα στις τάξεις των 20άρηδων επενδυτών είναι τα θεματικά ETFs, τα ETFs δηλαδή που σου δίνουν τη δυνατότητα να επενδύσεις σε συγκεκριμένες τάσεις, όπως π.χ. το blockchain ή το cybersecurity.

Όσο για τις μετοχές, η πρώτη 10άδα των δημοφιλέστερων τίτλων για τους χρήστες της Robinhood, οι οποίοι ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια, αποτελείται από τις Virgin Galactic Holdings, Catalyst Pharmaceuticals, Alibaba, Amazon, Sony, Aphria, Alphabet Class A (Google), Microsoft, New Residential Investment και Plug Power.

Ας δούμε κάποιες από τις επιλογές που άλλες φορές ταιριάζουν με την κυρίαρχη τάση και άλλες μοιάζουν βγαλμένες από τον απατηλό κόσμο των ψηφιακών παιχνιδιών.

Plug Power: Είναι με διαφορά η πιο άγνωστη της δεκάδας αλλά η πιο εντυπωσιακή σε απόδοση, έχοντας αποφέρει απίστευτα κέρδη 2.131% σε όποιον την αγόρασε πριν 1 χρόνο. Η εταιρεία θεωρείται παγκόσμιος leader στην ανάπτυξη συστημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου που αντικαθιστούν τις συμβατικές μπαταρίες, ενώ προχθές ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον όμιλο Renault. Την πρωτοχρονιά του 2020 η τιμή της μετοχής της βρισκόταν κάτω από τα 4 δολάρια και σήμερα έχει σκαρφαλώσει στα 71,25 δολάρια. Μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις το 2021 έχει καταφέρει να διπλασιάσει την τιμή της, γράφοντας κέρδη 110%. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η μετοχή της Plug Power είχε φτάσει έως το αστρονομικό επίπεδο των 1.174 δολαρίων στις αρχές του 2000 για να καταρρεύσει τον Νοέμβριο του ίδιου έτους με πτώση 90%.

Peloton Interactive: Στη 12η θέση της λίστας βρίσκουμε την Peloton Interactive, η οποία έχει σημειώσει άνοδο 407% τον τελευταίο χρόνο. Από την πλατφόρμα άντλησης κεφαλαίων Kickstarter, την οποία αξιοποίησε το 2013, έως σήμερα η Peloton έχει διανύσει μεγάλη απόσταση. Τον Σεπτέμβριο του 2019 μπήκε στη Wall Street και αν κάποιος είχε επενδύσει 1.000 δολάρια κατά την εισαγωγή της, στην τιμή των 29 δολαρίων, σήμερα θα είχε 587.000 δολάρια. Χθες, η BofA έγινε πιο bullish για τη μετοχή, υποστηρίζοντας ότι η ζήτηση για την εταιρεία εξοπλισμού άσκησης θα συνεχίσει να υπερκαλύπτει την παραγωγή. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η μετοχή της Peloton έχει τρέξει τόσο πολύ μέσα στο 2020, καθώς το 80% των κερδών της εταιρείας προέρχεται από τις πωλήσεις προϊόντων «connected fitness», όπως το ποδήλατο εσωτερικού χώρου με on demand μαθήματα γυμναστικής.

Alibaba: Η περίπτωση της «κινεζικής Amazon» θα μπορούσε να είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει σε αυτές τις πλατφόρμες. Η μετοχή του κολοσσού του Τζαμ Μα, ο οποίος παρεμπιπτόντως συνεχίζει να «αγνοείται», σημειώνει πτώση 25% από τον Οκτώβριο αλλά παραμένει στις δημοφιλέστερες επιλογές των επενδυτών της Robinhood. Ακόμη και σε επίπεδο έτους, η Alibaba κερδίζει… μόλις 9% και δεν μπορεί να συγκριθεί με τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες αν και είναι μία από τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες στον κόσμο. Αναλυτές σημειώνουν ότι η διατήρηση της Alibaba στην επικαιρότητα εξαιτίας της κόντρας του Τζακ Μα με το Πεκίνο την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή στους νέους επενδυτές της πλατφόρμας.