8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες και ΟΤΕ ο Γενικός Δείκτης έπιασε τις 930 μονάδες

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες και ΟΤΕ ο Γενικός Δείκτης έπιασε τις 930 μονάδες

Σε συνέχεια της χθεσινής ισχυρής ανοδικής κίνησης, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει την 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και 11η στις τελευταίες 14. Παρατηρώντας αφενός τη μεστή συμπεριφορά των βασικών δεικτοβαρών μετοχών, αφετέρου το έντονο συναλλακτικό ενδιαφέρον (χθες περ. 100 εκατ. ευρώ, σήμερα στα 55 με ακόμα 3 ώρες συνεδρίασης) φαίνεται ότι το σημείο είναι πολύ κρίσιμο για τη συνέχεια.

Υπενθυμίζουμε ότι διατρέχουμε την 45η εβδομάδα όπου ο ΓΔ κινείται εντός ενός στενού πλαισίου, με το άνω όριο να βρίσκεται στις 930 μονάδες, που έχουν δοκιμαστεί τρεις φορές, τον Ιούνιο, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο, έχοντας αποδείξει τη σημασία τους.

Και αντίστοιχα, όπως είχε αναδειχθεί, η ακαριαία αντίδραση των επενδυτών στην περιοχή των 860 μονάδων με αφορμή την εμφάνιση του Όμικρον υπέδειξε και τον σχηματισμό που υφίσταται μέχρι και σήμερα.

Έτσι, πλέον δοκιμάζονται εκ νέου για τέταρτη φορά οι κρισιμότατες 930, με επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο τις 1.040. Κι εδώ, πρέπει να επισημανθούν δύο ζητήματα.

Το ένα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από την ισχυρή κίνηση του τραπεζικού κλάδου, που από μόνος του βαραίνει ασύμμετρα και όλο το ταμπλό. Εξάλλου, αναλογιζόμενοι τη σημερινή κατοχύρωση των 1,15 ευρώ της ΑΛΦΑ (αντίστοιχη των 930 μονάδων) που ήταν και ο πυλώνας στο ράλι του α’ εξαμήνου του 2021, διαφαίνεται μια έντονη κινητικότητα που πρέπει να αξιολογηθεί αντίστοιχα.

Το δεύτερο σχετίζεται με την επιμονή και άλλων δεικτοβαρών να καταγράφουν μια ανοδική τάση, εφάμιλλη με εκείνη των ξένων χρηματιστηριακών δεικτών, μην αναφέροντας για λόγους οικονομίας τη συμπεριφορά των μετοχών πληροφορικής που έχουν σπάσει τα κοντέρ.

Ενδεικτικά, η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται σε επίπεδα 2008, η μετοχή του ΟΠΑΠ σε επίπεδα 2011, η μετοχή του Mytilineos σε επίπεδα 2007 με τη ΜΕΤΚΑ. Και μάλιστα, η πρώτη υπεραποδίδει σήμερα με περ. 8 εκατ. τζίρο και κέρδη 3,51%.

Και με την αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης να είναι ένα σταυροδρόμι το οποίο κοιτούν οι επενδυτές και προεξοφλούν, όλα είναι πάνω στο τραπέζι.

Τα δύο σενάρια είναι α) να έχει προεξοφληθεί θετική εξέλιξη και σε συνδυασμό με την πιθανότητα υπεραπόδοσης του ελληνικού χρηματιστηρίου και την εισροή των κεφαλαίων, να δούμε το δεύτερο σκέλος ανόδου που οδηγεί στις 1040, με ό, τι αυτό συνεπάγεται ως προς την επιτέλους και ψυχολογικής σημασίας υπερκέραση των 1000˙

β) να προεξοφλείται αρνητική εξέλιξη και η αύξηση τζίρου ακριβώς πάνω στην αντίσταση των 930 να είναι κίνηση εξάντλησης, εν είδει «ξεφορτώματος».

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των τίτλων που έχουν φέρει επάξια έως εδώ το ΧΑ, θα επιφέρει μεγαλύτερα κέρδη στην περίπτωση του πρώτου σεναρίου και πολύ μικρότερες απώλειες στην περίπτωση του δεύτερου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.