7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ανοδική αντίδραση και το κρίσιμο σταυροδρόμι

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ανοδική αντίδραση και το κρίσιμο σταυροδρόμι
Φωτογραφία αρχείου

Τις τελευταίες ημέρες, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέδειξε μια ώριμη συμπεριφορά σε σημείο που... ξενίζει τους εμπλεκόμενους. Από τη μία, στην πτώση βγάζει άμυνες και δεν τρομάζει παρά το ότι οι διεθνείς αγορές βυθίζονται βαθύτερα. Από την άλλη, στην πρώτη ανοδική ευκαιρία τρέχει να υπεραποδώσει και μάλιστα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που ζηλεύουν μεγαλύτεροι δείκτες. Είναι αυτό όμως αρκετό για να πείσει για τη συνέχεια;

Έχουμε στα χέρια μας τρία δεδομένα: Πρώτον, ο Γενικός Δείκτης κινείται πτωτικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η διορθωτική κίνηση από τα τέλη Αυγούστου έχει ταλαιπωρήσει τους επενδυτές, και η υπακοή του Δείκτη στην τεχνική εικόνα οδηγεί στο συμπέρασμα της κρισιμότητας του επιπέδου των 895 μονάδων, το οποίο οριοθετεί τον σχηματισμό.

Έτσι, αφενός η προσπέλασή του εν λόγω επιπέδου θα βάλει και πάλι το ΧΑΑ σε ανοδική τροχιά, αφετέρου η αδυναμία να το κάνει θα βυθίσει το ΧΑΑ σε βούρκο ρευστοποιήσεων, καθώς ολοένα και περισσότεροι αισιόδοξοι θα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Στο δεύτερο σενάριο, η επόμενη στάση θα είναι πιθανότατα οι 835 μονάδες.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ, που επηρεάζουν καλώς ή κακώς και την εγχώρια σκηνή, επέδειξαν σοβαρότατη αδυναμία να συνεχίσουν την ανοδική τους προσπάθεια.

S&P500

Μάλιστα, το τελευταίο αποκτά μεγαλύτερη αξία συνυπολογίζοντας την (αναμενόμενη) εξέλιξη σχετικά με το χρέος των ΗΠΑ και την αντίστοιχη αποδοχή αύξησης του ορίου του δανεισμού των ΗΠΑ κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Με άλλα λόγια, μια ανησυχία που - άδικα - προέκυψε τις τελευταίες ημέρες στη Wall Street και ανάγκαζε τους επενδυτές να απέχουν και να μην υποστηρίζουν τις αγορές, απεδείχθη «κούφια», καθώς η άμβλυνση αυτής δεν οδήγησε σε αντίθετα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στο ΧΑ, φαίνεται ότι όλα είναι υπέρ της συνέχισης της ανόδου, ωστόσο η καταλυτική συμπεριφορά των αμερικανικών αγορών δεν επιτρέπει σε συζητήσεις επί της ιδίας βάσης. Τούτο είναι αληθές υπό το πρίσμα της επιμονής της ΕΚΤ σε περιβάλλον ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο επικουρικά με τα έως τώρα μακροοικονομικά δεδομένα, τις εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις και τις εκτενέστατες τοποθετήσεις ποιοτικών κεφαλαίων, αφήνει εύφορο έδαφος για επενδύσεις μεσο-μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε ανοδικά εάν οι αγορές των ΗΠΑ αποφασίσουν το αντίθετο για εκείνες. Μπορούμε όμως να αμυνθούμε, ώστε να απέχουμε από κινήσεις πανικού, να έχουμε καλύτερη συμπεριφορά στα δύσκολα, κάτι που θα μας χρειαστεί για τη συνέχεια, ακόμα και να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες σε μεμονωμένους τίτλους που έχουν σοβαρή αξία.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.