Χρηματιστήριο Αθηνών: Έφτασε η ώρα της αλήθειας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έφτασε η ώρα της αλήθειας

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που αυτή την περίοδο επιδρούν αρνητικά στις αγορές, ωστόσο στην Ελλάδα η οικονομία έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία να αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς στο μέλλον προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις. Χρονικά η αγορά της Αθήνας φαίνεται έτοιμη να δώσει τάση και να δοκιμάσει και πάλι να ψάξει τα υψηλά της, με τις τράπεζες να μπαίνουν αυτή τη φορά στην πρώτη γραμμή. Κρίσιμη τεχνικά η διάσπαση των  895 μονάδων.

Ακόμα μία εβδομάδα με μικρές διακυμάνσεις και μικρά κέρδη στην αγορά, που όμως δεν έδωσαν λύση στην συσσώρευση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Οι περισσότεροι ψάχνουν τους λόγους για τους οποίους η αγορά έχει αυτή την εικόνα, ενώ έχουμε τα νέα εκείνα που μπορούν να δώσουν σημαντική ανοδική ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρόλα αυτά έχουμε πει πολλάκις πως η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και χρόνους και δεν κινείται πάντα με τα νέα. Οι σωστοί επενδυτές χαίρονται σε τέτοιες περιόδους μιας και είναι πρόσφορο το έδαφος για αναπροσαρμογές σε ένα χαρτοφυλάκιο. Άλλωστε να πούμε για ακόμα μία φορά πως οι μεγάλες αποδόσεις έρχονται σε υποπολλαπλάσιο χρόνο από μία συσσώρευση. Χρονικά η αγορά φαίνεται έτοιμη να δώσει τάση και να δοκιμάσει και πάλι να ψάξει τα υψηλά της.

Παραθέτουμε  αρκετές εξηγήσεις γιατί η αγορά έχει αυτή την εικόνα, παρόλα αυτά δεν έχει κανένα νόημα να βλέπει κανείς το δέντρο και όχι το δάσος.  Πληθωρισμός, έκρηξη τιμών σε ενέργεια, επιβράδυνση ανάπτυξης, πιθανός περιορισμός νομισματικής χαλάρωσης είναι μερικές μόνο εξηγήσεις για τον λόγο που οι αγορές έχουν τραβήξει χειρόφρενο το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη έχουμε την ελληνική πραγματικότητα. Η οικονομία της χώρας έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία να αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Ήδη τα περισσότερα αποτελέσματα των εταιρειών -άλλων με ταχύτερο ρυθμό, άλλων με καθυστέρηση- έχουν αρχίσει να δείχνουν ανοδική πορεία μετά από πολλά χρόνια.

Το θέμα είναι οι προοπτικές που πλέον υπάρχουν για το κοντινό και μεσοπρόθεσμο μέλλον για την οικονομία και τις εταιρείες. Θα πρέπει να οραματιζόμαστε το μέλλον και τι περιμένουμε από αυτό για να δούμε και το τι μπορεί να κάνει ένα χρηματιστήριο.

Πολλοί θα πουν, μα καλά οι ξένες αγορές βρίσκονται σε μία φάση που μετά από χρόνια κερδών, μπορεί να διορθώσουν και να μας επηρεάσουν. Ναι μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά αν κάποιος δει την μεγάλη εικόνα θα καταλάβει ότι αυτό θα μας επηρεάζει σε όλο και μικρότερο βαθμό. Άλλωστε γιατί αυτό δεν συνέβη από την ανάποδη καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια.

Αν κάποιος μόνιμα είναι απαισιόδοξος ποτέ δεν θα μπορέσει να πάρει από μία αγορά τα κέρδη που δίνει. Δεν είπαμε να είμαστε αιθεροβάμονες, αλλά στην παρούσα φάση τουλάχιστον η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ για το μέλλον.

Σημαντικό δεδομένο είναι η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ με πολλούς ξένους και εγχώριους επενδυτές να ετοιμάζονται να λάβουν θέση.

 Πάντα μία μεγάλη ΑΜΚ προβληματίζει μία αγορά βραχυπρόθεσμα μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα από το σύστημα. Η περίπτωση της ΔΕΗ φαντάζει μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για τους περισσότερους μιας και όταν ολοκληρωθούν τα projects των ΑΠΕ, η εταιρεία θα έχει αποκτήσει σημαντικά μεγαλύτερη αξία. Άλλωστε οι επενδυτές λατρεύουν τις επενδύσεις και τις προσδοκίες. Αν σκεφτεί τώρα κάποιος ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι και εγγυημένες σίγουρα ο τίτλος είναι μία πολύφερνη νύφη για πολλούς.

Η τεχνική εικόνα

Στο τεχνικό σκέλος τώρα ο μόνος κλάδος που έχει δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα από την προηγούμενη εβδομάδα είναι ο τραπεζικός. Για ακόμα μία εβδομάδα είχε πολύ καλύτερη εικόνα από την υπόλοιπη αγορά, κλείνοντας σε νεότερα υψηλά και στοχεύοντας πλέον τις 583-595 μονάδες. Το stop του είναι στις 552 μονάδες, με το 555 να είναι σημαντική στήριξη.

Η Eurobank που θεωρούμε ότι είναι και ο οδηγός πλέον στον κλάδο, έκλεισε σε νέα υψηλό 52 εβδομάδων έχοντας απορροφήσει τις πωλήσεις της τελευταίας περιόδου και πλησιάζοντας πρώτη και πάλι την τιμή της ΑΜΚ του 2016.

Ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται σε πρώτη φάση να κατοχυρώσει το διαγραμματικό 896 με τον FTSE 25 το αντίστοιχο 2170, κάτι που θα μπορεί να του δώσει και πάλι στόχευση αν μη τι άλλο στα πρόσφατα υψηλά του.

Η διάσπαση των 895 μονάδων μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους σε πρώτη φάση με τις 913 μονάδες.  Στατιστικά μετά από μία διόρθωση και ειδικά προς το κλείσιμο του χρόνου οι μετοχές που αποδίδουν περισσότερο είναι και αυτές που είναι πρώτες σε απόδοση για το έτος. Επίσης αν κάποια fund έχουν σημαντικές θέσεις από τις ΑΜΚ (βλέπε Alpha Bank, Πειραιώς, και ΔΕΗ μετά την ΑΜΚ) θα κοιτάξουν να αποτιμήσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα τις θέσεις τους στο τέλος Νοεμβρίου.

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 10,60% για το 2021, με τον FTSE 25 στο +11,84%, τον τραπεζικό στο +9,9% και τον FTSEM στο 29,08%.

Πλέον δεν είμαστε μόνοι αισιόδοξοι για το μέλλον της χρηματιστηριακής αγοράς. Παρά τα εμπόδια, όλο και περισσότεροι διακρίνουν τις προοπτικές που έχουν ανοιχτεί.

Απλά αρκετοί οραματίζονται πάντα μία μεγάλη διόρθωση που θα τους δώσει την ευκαιρία να τοποθετηθούν. Φυσικά ακόμα και αν αυτό συμβεί και ακόμα και αν τοποθετηθούν σε μία διόρθωση το μόνο σίγουρο είναι ότι γρήγορα θα πάρουν κέρδη χάνοντας την μεγάλη εικόνα.

Άλλωστε πόσοι έχουν βρει «την κατάρρευση» του S&P 500 που όλο…έρχεται τα τελευταία 9 χρόνια; Είναι δεδομένο ότι είναι μία περίοδος που το «think big» έχει την τιμητική του και είναι λίγο έως πολύ δεδομένο ότι θα δώσει και μεγαλύτερες αποδόσεις.

 Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σωστές επιλογές, η επιμονή, η σωστή διαχείριση του κεφαλαίου μας και η τεχνική ανάλυση είναι τα συστατικά που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε την αγορά.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ-ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ-ΜΗΝΙΑΙΟ

Όλα δείχνουν μετά την διόρθωση, ότι ξεκινάει μία ανοδική κίνηση και πάλι. Σε πρώτη φάση χρειάζεται η κατοχύρωση του 896 που θα βγάλει νέους αγοραστές προς το 913 σε πρώτη φάση και τα προηγούμενα υψηλά σε δεύτερη. Οι 885 μονάδες κοντινή στήριξη που διάσπαση θα χαλάσει την βραχυπρόθεσμη τάση με επόμενο στόχο το 869.  

FTSE25: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT STOP 2207- EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ LONG STOP 2064 ΜΟΝΑΔΕΣ

Kατοχύρωση του 2169 μπορεί να δώσει κίνηση στο 2207 σε πρώτη φάση και στα υψηλά σε δεύτερη. Το 2145 είναι σημαντική στήριξη που αν χαθεί μπορεί να μας οδηγήσει στο επίπεδο των 2105 μονάδων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG STOP – 551 ΜΟΝΑΔΕΣ

Το μόνο ξεκάθαρο κλαδικό γράφημα με τις 555 μονάδες να είναι κύρια στήριξη για τον τραπεζικό δείκτη και το 551 stop στο σήμα long που έχει δοθεί. Το 585 επόμενος στόχος.

AΛΦΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 1,141

To 1,14 είναι και το make or break σε κλείσιμο ημέρας με επόμενο επίπεδο το 1,20. Το 1,10 κοντινή στήριξη με το 1,08 που διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση προς το 1 ευρώ.

EUROBANK: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG – STOP 0,83 EYΡΩ

Είναι η πρώτη τράπεζα που καταγράφει νέο υψηλό κίνησης. Το 0,90 είναι ουσιαστική επόμενη αντίσταση, που κατοχύρωση και μόνο θα δώσει λύση στην πολύμηνη συσσώρευση.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG – STOP 1,397

Μεγάλη συσσώρευση μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ που ψάχνει λύση στον σχηματισμό. Το 1,41 κύρια στήριξη με το stop στο 1,3970. Το 1,4490 είναι κύρια αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στο 1,57.

ΟΤΕ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 16,38 ΕΥΡΩ

Το 15,40-15,50 είναι σημαντική στήριξη που διάσπαση και μόνο μπορεί να δώσει συνέχιση προς το 14,85. Το 16,28-16,38 κύρια αντίσταση και stop σε ημερήσιο κλείσιμο.

ΟΠΑΠ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 12,81 ΕΥΡΩ

Το 13,40 έχει γίνει κύρια στήριξη στην παρούσα και μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο 13. Το 13,63 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει και πάλι στα 14 ευρώ.

ΔΕΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 8,62 ΕΥΡΩ

Όλα δείχνουν ότι το χάσμα κλείνει με το 9,16 να είναι κοντινή αντίσταση. Η εβδομάδα θα δώσει και τις λεπτομέρειες για την ΑΜΚ της εταιρείας. Το 8,82 κοντινή στήριξη με το 8,62 κύρια και stop σε κλείσιμο. Μεγάλο μέρος της αγοράς περιμένει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 13,75 ΕΥΡΩ

To 15,20 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 16 ευρώ. Το 14,70 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι κίνηση στο 14,40 ή στο 14,10.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 10 ΕΥΡΩ

Πλέον έρχεται αντιμέτωπη με το επίπεδο των 10 ευρώ που είναι και κύριο επίπεδο αντίστασης στην τελευταία πολύμηνη συσσώρευση. Μια κατοχύρωση μπορεί να δώσει τάση. Το 9,52 είναι κοντινή στήριξη.

VIOHALCO: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 4,52 EYΡΩ

Το 4,52 είναι κύρια αντίσταση και stop στο short σε κλείσιμο ημέρας με επόμενο επίπεδο το 4,82. Το 4,28 κοντινή στήριξη.

ΛΑΜΔΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ  SHORT - STOP 7,625 EYΡΩ

To 7,62 είναι αντίσταση και stop στο short σε κλείσιμο ημέρας με το 7,80 επόμενο κοντινό επίπεδο. Το 7,38 κοντινή με το 7,05 κύρια στήριξη.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG – STOP 1,371

To 1,37 έχει γίνει κύρια στήριξη και stop σε κλείσιμο. Το 1,55 είναι αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 1,62.

ΕΝΤERSOFT: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 5,18 ΕΥΡΩ

To 4,96 είναι κοντινή κύρια αντίσταση που διάσπαση μπορεί  να μας δώσει αν μη τι άλλο το 5,18. Το 4,60 είναι κύρια στήριξη που αντίστοιχα αν χαθεί θα μας φέρει στο 4,40 επίπεδο. Ο ταλαντωτής και πάλι σε επίπεδα που περιμένει το ανοδικό έναυσμα.

INFOQUEST: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 14,60 ΕΥΡΩ

To 14,60 είναι νέα είσοδος σε περίπτωση κατοχύρωσης με επόμενο επίπεδο το 15 ή το 15,24. Το 14,00-14,14 σημαντική στήριξη.

KΡΙ KΡI: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 7,30 ΕΥΡΩ

Αντίδραση και αγοραστικό σήμα από τον τίτλο με τον βασικό μέτοχο να αγοράζει τόσο προσωπικά όσο και ίδιες μετοχές. Το 8,30-8,40 επόμενη κοντινή αντίσταση. Το 7,70 κοντινή στήριξη με το 7,42 κύρια με το stop στην παρούσα στο 7,32.

S&P 500: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 4329 MONAΔΕΣ

Tο 4441 γίνεται κοντινή στήριξη και το 4390 κύρια στήριξη. Σε κάθε περίπτωση το 4340 έχει γίνει κύρια στήριξη με το 4329 στοπ. Το 4560 επόμενος στόχος με ενδιάμεση αντίσταση το 4463.

GOLD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG – STOP 1721 ΔΟΛΑΡΙΑ

Το 1746 κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1736. Το 1794 συνεχίζει να είναι αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 1833.

EURO/USD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT – STOP 1,1908

To 1,1625 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει σε πρώτη φάση στο 1,1670 και σε δεύτερη στο 1,1780. To 1,1550 επίπεδο συνεχίζει να είναι σημαντική στήριξη.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.