Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική αντίδραση με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική αντίδραση με χαμηλό τζίρο

Χωρίς εξάρσεις και με ελαφρώς ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για την αγορά της Αθήνας μετά τις απώλειες του προηγούμενου πενθημέρου. Με κύριο χαρακτηριστικό την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και τον χαμηλό τζίρο των μόλις 61 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή άνοδο κατά 0,28% στις 908,10 μονάδες, κυρίως χάρη στα υψηλά κέρδη επιλεγμένων δεικτοβαρών μετοχών όπως ο ΟΤΕ και η Coca Cola.

Το διεθνές κλίμα που έχει επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της διόρθωσης που εξελίσσεται με αφορμή τον προβληματισμό των επενδυτών ότι αργά ή γρήγορα η υπερθέρμανση της οικονομίας θα οδηγήσει σε αυξήσεις επιτοκίων και δραστικό περιορισμό των μέτρων στήριξης, δίνει αφορμές για χαμηλότερες τιμές και στην αγορά της Αθήνας, όπου οι αποτιμήσεις έχουν «ψηλώσει» αισθητά τους τελευταίους μήνες, την ίδια περίοδο που προετοιμάζονται δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου σε Alpha Bank και Ελλάκτωρ.

Όσο διατηρείται αλώβητη η ζώνη τιμών 900-910 μονάδων τα περιθώρια να εξαντληθεί η διόρθωση από τα υψηλά των 928,29 μονάδων, περισσότερο σε χρόνο και λιγότερο σε τιμές παραμένουν ισχυρές, ωστόσο τα δεδομένα θα μπορούσαν να μεταβληθούν επί τα χείρω σε περίπτωση που οι πωλητές κερδίσουν τη μάχη και πιέσουν χαμηλότερων των 900 μονάδων την αγορά.

Παρά το οριακά θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη η συνολική εικόνα στο ΧΑ μετά το καμπανάκι της λήξης βρήκε τις μετοχές που έκλεισαν στο «κόκκινο» αριθμητικά περισσότερες από όσες κινήθηκαν ανοδικά (56 έναντι 46), μια ένδειξη πως το ενδιαφέρον έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο επιλεκτικό.

Στυλοβάτες στη σημερινή συνεδρίαση ώστε να διασφαλιστεί το θετικό πρόσημο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και FTSE Large Cap ήταν η Coca Cola με άνοδο 3,86%, ο ΟΤΕ με άνοδο 1,33%, η EYΔΑΠ με άνοδο 1,4%, η ΕΧΑΕ με κέρδη 2,4% και οι Eurobank και Alpha που έκλεισαν με άνοδο της τάξης του 1%.

Στον αντίποδα πιέστηκαν χαμηλότερα η μετοχή της Μυτιληναίος που κατέγραψε απώλειες 2,02% στα 15,50 ευρώ, ο ΟΠΑΠ που υποχώρησε κατά 1,39% με τον μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά (10,2 εκατ. ευρώ) λόγω των συνεχιζόμενων προσυμφωνημένων συναλλαγών, και μεταξύ άλλων οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco, Jumbo, Ελλάκτωρ, Τιτάν κ.α

Από τις μετοχές της μικρή κεφαλαιοποίησης η Epsilon Net διαφορποιήθηκε θετικά με άνοδο 8,93% στα 8,54 ευρώ, η Audiovisual κινήθηκε με άνοδο άνω του 8%, όπως και η Eλγέκα, η Centric, η Ελαστρον, κ.α, όλες με αξιόλογες συναλλαγές για τα δεδομένα των μετοχών χαμηλής κεφαλαιοποίησης.