ΧΑ: Η εντυπωσιακή πορεία των μετοχών της πραγματικής οικονομίας

ΧΑ: Η εντυπωσιακή πορεία των μετοχών της πραγματικής οικονομίας

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη του νέου πανδημικού κύματος,  οι διεθνείς και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά  διακρατούν τη θέση τους με μικρές διακυμάνσεις χωρίς πάντως να διαφαίνεται διάθεση για ρίσκο από την επενδυτική κοινότητα.

Η  δυναμική της νέας παραλλαγής Οmicron έχει φέρει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν τα περιοριστικά μέτρα εν μέσω εορτών και την ελληνική να ετοιμάζει ήδη από την αρχή του χρόνου τα ανάλογα, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο  ενός year and rally  να αποτελεί πλέον όνειρο θερινής νυκτός  κάτι που επιβεβαιώνει και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που μετά βίας προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Το όποιο θετικό κλίμα έχει συντηρηθεί με την απόφαση της ΕΚΤ περί συνέχισης της στήριξης και μετά την ολοκλήρωση του PEPP, αλλά ο συνδυασμός των πληθωριστικών πιέσεων,  της παραλλαγής Οmicron και της συνεχιζόμενης αύξησης του ενεργειακού κόστους που πλήττει εισοδήματα και επιχειρήσεις  συγκρατούν τις αγοραστικές διαθέσεις που αναβάλλονται για …αργότερα.

Κάνοντας μια μίνι ανασκόπηση στους δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και βαδίζοντας προς το τέλος της χρονιάς,  είναι άξιες λόγου δυο παρατηρήσεις . Ο Γενικός Δείκτης έχει θετική απόδοση μέχρι σήμερα +7,52% ο FTSE/ΧΑ Large Cap +8,07% , o δε Τραπεζικός Δείκτης ( ΔΤΡ) +8,06%. Η χρηματιστηριακή «ομοφωνία» είναι εκπληκτική.

Εκείνος που εντυπωσιασε πραγματικά είναι ο Δείκτης της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης FTSEM  που απαρτίζεται από μετοχές της πραγματικής οικονομίας με κεφαλαιοποιήσεις από 61,5 εκατ. ευρώ ( ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ) έως  τα 585 εκατ. ευρώ της CENER. 

Eίναι αληθές ότι στο δείκτη συμμετέχουν δυο μετοχές τεχνολογίας ( Εntersoft- Epsilon Net) που είχαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς εξαιρετικές επιδόσεις ( +85,71% και 331,95% αντίστοιχα) οι οποίες εισήχθησαν πάντως στο δείκτη  τον Δεκέμβριο. Παρ΄ όλα αυτά, εξήλθε του δείκτη η QUEST Συμμετοχών, που εντάσσεται πλέον στον μεγάλο FTSE/XA-Large Cap ,η οποία όμως  με το δικό της +67,81% ώθησε τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο +33,45% που τον διαφοροποιεί όσον αφορά την απόδοση  από τους άλλους δείκτες.

Θα αναρωτηθεί κάποιος : Μπορούν να θεωρηθούν  και οι μετοχές τεχνολογίας-πληροφορικής μετοχής της πραγματικής οικονομίας;  Η απάντηση είναι εύκολη μόνο αν θυμηθεί κανείς το περιστατικό του εξάωρου black out προ δύο μηνών του Facebook και των «συγγενών» πλατφορμών Instagram, WhatsApp και Μessenger . Με βάση τα έσοδα του Facebook για το 2020, που ανήλθαν σε 85,97 δισ. δολάρια, η εταιρεία έχανε κατά μέσο όρο 163.565 δολάρια σε έσοδα ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του μπλακάουτ, με τη συνολική ζημιά να φθάνει περίπου στα 60 εκατ. δολάρια.  Επομένως ο αντίκτυπος στις εμπορικές πωλήσεις, στις διαφημίσεις, στην πολιτική επικοινωνία ήταν μεγάλος. Ναι, μεγάλο μέρος της πραγματικής οικονομίας έχει μεταφερθεί στον κυβερνοχώρο.

Επιστρέφοντας στον FTSEM, θέτουμε στο διαγραμματικό μας μικροσκόπιο  τρείς μετοχές με πολύ καλές αποδόσεις,  που υπεραπέδωσαν των δεικτών κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μετοχή έχει καταγράψει κέρδη 73,25% από την αρχή του έτους. Η διόρθωση από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου έχει δημιουργήσει ένα καθοδικό τρίγωνο ΑΒ, που ενδεχόμενη καθοδική λύση του θα επιφέρει περαιτέρω πιέσεις για τη μετοχή με παροχή στήριξης από τον εκθετικό κινητό μέσο των 50 εβδομάδων (6,11 ευρώ).  Τα 6,33 ευρώ, πάντως παρέχουν στήριξη που μπορεί να δώσει ανοδική κίνηση με ανοδική λύση του τριγώνου με διάσπαση της Α που θα έχει ως πρώτο στόχο την αντίσταση των 7,56 ευρώ.  Τα υψηλά του 2021 στα 8,92 ευρώ, αποτελούν τον στόχο υπέρβασης για το 2022.

EPSILON NET: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Εξαιρετική η ανοδική κίνηση της μετοχής, που ορίζεται από τη γραμμή τάσης R10, που παρέχει ισχυρή στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης. Σημαντική στήριξη επίσης παρέχουν τα 4,45 ευρώ, ενώ το στοίχημα του 2022 είναι η υπέρβαση των υψηλών του 2021 στα 5,70 ευρώ. Η μετοχή αποτυπώνει την ανοδική της δυναμική με τη μεγάλη απόσταση που τη χωρίζει από τον εκθετικό κινητό μέσο των 50 εβδομάδων ( 3,02 ευρώ).

CENERGY HOLDINGS:ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η ανοδική διάσπαση των υψηλών του Μαϊου (2,91 ευρώ), έδωσε νέα δυναμική στη μετοχή που έγραψε καινούργια ιστορικά υψηλά ( 3,20 ευρώ). Η γραμμή τάσης από χαμηλά του Σεπτεμβρίου Κ1 παρέχει ισχυρή στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης , όπως και τα 2,91 ευρώ. Στόχος νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή το 2022.