«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πτώση 5% στην Ιταλία

«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πτώση 5% στην Ιταλία

Με ισχυρές απώλειες, τις μεγαλύτερες από τον Δεκέμβριο του 2018, διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ενώ στην Ιταλία εξελίσσεται το μεγαλύτερο ξέσπασμα εκτός Ασίας. Πτώση 5% στον ιταλικό FTSE MIB, με το Μιλάνο να οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του από το 2016. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 3,3%, ενώ όλοι οι κλάδοι είναι στο «κόκκινο» με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις είναι οι αεροπορικές εταιρείες. Επίσης, ο δείκτης των εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2016, με την Air France-KLM να υποχωρεί έως και 9,5% και την EasyJet Plc 13%. 

Ο γερμανικός DAX χάνει 3,5%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 3,5%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 3,3%. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 4,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 3,3%.

Η ανησυχία για τον ιό συνεχίζει να κυριαρχεί, καθώς οι νεκροί στη βόρεια Ιταλία αυξήθηκαν στους 5. Απότομη αύξηση κρουσμάτων εμφανίζεται και σε Ιράν και Νότια Κορέα, με τον ΠΟΥ να ανησυχεί για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού εκτός Κίνας, όπου οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 2.619. 

Στη βόρεια Ιταλία, η κυβέρνηση έχει θέσει σε καραντίνα αρκετές περιοχές στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, οι οποίες αποτελούν το 30% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Ιταλίας. Σχολεία, μουσεία, πανεπιστήμια έκλεισαν, ενώ πολλές δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Μεταξύ αυτών, το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας, το οποίο ήταν να ολοκληρωθεί την Τρίτη, αναγκάστηκε να διακοπεί την Κυριακή, λόγω των έκτακτων μέτρων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα επηρεάζουν περίπου 50.000 κατοίκους. 

ευρωπαϊκές αγορές

Σχεδόν 4% οι απώλειες στην Ασία

Νωρίτερα, οι ασιατικοί δείκτες εμφάνισαν μεγάλη πτώση, με τον Kospi της Νότιας Κορέας να υποχωρεί 3,87%, καθώς οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται στους 7, ενώ 70 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 833, γεγονός που καθιστά τη χώρα τη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης παγκοσμίως μετά την Κίνα.

Στους υπόλοιπους δείκτες, ο Shanghai composite έκλεισε στο -0,28%, ενώ ο Shenzhen ενισχύθηκε 1,23%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,87%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε στο -2,25%. 

Σημειώνεται πως οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές, λόγω αργίας.