Στη δίνη του κορονοϊού η Ιταλία - 7 οι νεκροί, έκτακτα μέτρα

Στη δίνη του κορονοϊού η Ιταλία - 7 οι νεκροί, έκτακτα μέτρα

Διακόσια τριάντα κρούσματα αλλά και 6 θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Ιταλία από την επιδημία του κορονοϊού, τη στιγμή που οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Κλειστά τα σχολεία σε πόλεις της βόρειας Ιταλίας, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί οι 50.000 κάτοικοι 12 πόλεων στις επαρχίες της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Πιο αναλυτικά, συνολικά επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του COVID-19 στα βόρεια της χώρας, ενώ σε 230 ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 10 διαφορετικές πόλεις και χωριά της περιοχής.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI, το έβδομο θύμα που πέθανε στην Λομβαρδία ήταν ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν ότι οι επόμενοι αγώνες ποδοσφαίρου στον ιταλικό Βορρά, πρόκειται να παιχτούν «κεκλεισμένων των θυρών», στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, ακυρώθηκαν όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι μόνο στην επαρχία της Λομβαρδίας τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται σε 180, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που είναι σε διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ρώμης.

Στο μεταξύ, η ιταλική νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα, κοντά στο Μπάρι, αποφάσισε να βάζει σε καραντίνα όσους πολίτες φθάνουν από τη Λομβαρδία και το Βένετο.

Επίσης ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα όρισε ως ειδικό σύμβουλο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Ριτσιάρντι.

Επίσης, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ζητούν να παίξουν τα επόμενα ματς στον ιταλικό Βορρά κεκλεισμένων των θυρών.

Σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, επίσης , κλέφτες άρχισαν να παρουσιάζονται σε σπίτια ηλικιωμένων ως γιατροί λέγοντας ότι πρέπει να τους εξετάσουν. «Μην ανοίγετε σε κανέναν», λέει σε έκκλησή του ο Ερυθρός Σταυρός.

Στο μεταξύ, οι απώλειες του χρηματιστηρίου του Μιλάνου έφτασαν τις 1350 μονάδες.Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται ακόμη στις σιδηροδρομικές συνδέσεις σε όλη τν χώρα, εξαιτίας και ελέγχων που πραγματοποιούνται στους επιβάτες, από τις ιατρικές αρχές.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, όπου έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ το σαββατοκύριακο αναβλήθηκαν και όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Επιπλέον, κλειστός θα παραμείνει ο καθεδρικός ναός Duomo του Μιλάνου, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Τρίτη κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι καθολικοί ναοί της πόλης.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Παράλληλα, λουκέτο μέχρι νεωτέρας μπαίνει σε κλαμπ και νυχτερινά μαγαζιά της ιταλικής πόλης, ενώ ήδη από την Κυριακή παρατηρήθηκε αυξημένη προσέλευση πολιτών στα σούπερ μάρκετ, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκαν βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν άδεια τα ράφια ορισμένων καταστημάτων.

Η ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας, χτύπησε και το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας, που κάθε χρόνο προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά το κόσμου, με τις αρχές της πόλης να ανακοινώνουν εκτάκτως την διακοπή όλων ανεξαιρέτως των εκδηλώσεων.

Κλειστά, επίσης, θα παραμείνουν και όλα τα μουσεία της περιοχής, ενώ σημειώνεται πως αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση της Ιταλίας με την Αυστρία, η οποία είχε διακοπεί προσωρινά το βράδυ της Κυριακής για περίπου 4 ώρες, αφού δύο ταξιδιώτισσες εξετάστηκαν και εξακριβώθηκε ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, η αμαξοστοιχία που μετέφερε περίπου 300 επιβάτες από τη Βενετία προς το Μόναχο ακινητοποιήθηκε νωρίτερα στην ιταλική πλευρά των συνόρων στο πέρασμα του Μπρένερ, πριν επιτραπεί να συνεχίσει μετά το αποτέλεσμα των εξετάσεων, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές.

«Ο συναγερμός ήρθη» και «μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως», εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας σε ανακοίνωσή του. Προληπτικά, οι αρχές θα κρατήσουν τα στοιχεία ταυτότητας όλων των επιβατών του συρμού που θα αποβιβαστούν στην αυστριακή επικράτεια, πρόσθεσε.

Τέλος, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις αγκυροβόλησε στο Ποτσάλο της Σικελίας, ενώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπ. Εξωτερικών για την Ιταλία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους πολίτες της χώρας οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου συνιστά στους Βερολινέζους οι οποίοι βρίσκονταν στις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα, να επικοινωνήσουν με γιατρό. Για τον σκοπό αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.

«Οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, λόγω των πολλών διαφορετικών οδών», δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ιταλία βοηθούν ήδη σημαντικά», τονίζοντας ότι περαιτέρω μέτρα θα πρέπει να εξετασθούν σε ομοσπονδιακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κοροναϊού.

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα», δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Κίνα: Στους 2.619 οι νεκροί από την επιδημία

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κορονοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσας της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τους 2.619 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Παράλληλα, το Πεκίνο θα επιδιώξει την ομαλοποίηση της λειτουργίας των εμπορικών εταιριών, αλλά και της παραγωγής προϊόντων υπό ασφαλείς συνθήκες, μετά το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Οι τοπικές εμπορικές εταιρίες θα πρέπει να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου εφοδιασμού των προϊόντων καθημερινής διαβίωσης από εννέα κινεζικές επαρχίες, ώστε να υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην επαρχία Χουμπέι, όπως επίσης και στην πρωτεύουσά της, την πόλη Ουχάν, σύμφωνα με ένα έγγραφο του υπουργείου Εμπορίου (MOC).

Ν. Κορέα: 231 νέα κρούσματα και δύο νέοι θάνατοι

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα 231 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην κινεζική πόλη Ουχάν, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων σε 833 στη χώρα αυτή και τη μετατρέπει στη μεγαλύτερη εστία του COVID-19 πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.

Μεταξύ των νέων κρουσμάτων, τα 129 συνδέονται με μια χριστιανική αίρεση, την Εκκλησία Σιντσόνι του Ιησού, στην πόλη Ντέγκου (νότια), ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κατά την ίδια υπηρεσία, καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι, κάτι που σημαίνει ότι ο απολογισμός των θυμάτων του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται πλέον σε επτά νεκρούς. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή, έκανε λόγο για πέντε θανάτους.

Σύμφωνα με τα KCDC, 18 από τους ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό κρίθηκε ότι έχουν πλέον αποθεραπευθεί, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για 8.720 ανθρώπους.

Ιράν: Στους 12 οι νεκροί από τον κορονοϊό

Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στο Ιράν, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Isna.

«Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 12 ανθρώπων και την μόλυνση 47 άλλων από τον ιό στη χώρα», μετέδωσε το πρακτορείο, ενώ ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 8 νεκρούς.

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα σε Μπαχρέιν, Αφγανιστάν, τρία κρούσματα στο Κουβέιτ

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην Κίνα επιβεβαιώθηκε στο Μπαχρέιν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Μανάμα, το πρώτο κρούσμα είναι υπήκοος Μπαχρέιν που επέστρεψε στη χώρα από το Ιράν.

Παράλληλα, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού.

Ο Φεροζουντίν Φερόζ, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ ότι βρέθηκε θετικός στον ιό ένας από τους τρεις πιθανόν μολυσμένους με τον ιό, στη δυτική επαρχία Χεράτ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η επαρχία, η οποία συνορεύει με το Ιράν και όπου δεκάδες κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό 12 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι -ανάμεσά τους και ένας υπήκοος Σαουδικής Αραβίας- που επέστρεψαν στο μικρό κράτος από το Ιράν επαληθεύτηκε επίσης πως έχουν μολυνθεί από τον COVID-19.

Το KUNA ανέφερε ότι τα τρία κρούσματα επαληθεύτηκαν μεταξύ των 700 ανθρώπων οι οποίοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την ιρανική Μασχάντ την περασμένη εβδομάδα.

Ως αποτέλεσμα, το γειτονικό Ιράκ αποφάσισε το κλείσιμο του περάσματος Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται το πέρασμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Εξάλλου το Ιράκ παρέτεινε το Σάββατο την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των μη Ιρακινών από το Ιράν, αφού στη χώρα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων οκτώ θανατηφόρα.

Αρχικά η Βαγδάτη είχε απαγορεύσει την Πέμπτη την είσοδο στο ιρακινό έδαφος σε όλους του μη Ιρακινούς που προέρχονται από το Ιράν για τρεις ημέρες. Όμως το Σάββατο το βράδυ ο Ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι επεσήμανε ότι η απαγόρευση θα παραταθεί, χωρίς να διευκρινίσει μέχρι πότε.

Το Ιράν και το Ιράκ, όπου οι πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, έχουν στενούς θρησκευτικούς, πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς. Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του COVID-19 το Ιράν ανέστειλε το προσκύνημα στους ιερούς τόπους του Ιράκ, ενώ η Iraqi Airways τις πτήσεις της προς το Ιράν.

AP PHOTO

Διαβάστε ακόμα:

Συναγερμός από την εξάπλωση και τα κρούσματα στην Ιταλία

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί στο Ιράν, πρώτα κρούσματα σε Μπαχρέιν, Ομάν, Αφγανιστάν