Βουτιά 16% για το bitcoin μετά τις προειδοποιήσεις Γέλεν

Βουτιά 16% για το bitcoin μετά τις προειδοποιήσεις Γέλεν
mccv / Shutterstock.com

Βουτιά, που έφτασε έως και το 16%, σημειώνει σήμερα η τιμή του bitcoin, στον απόηχο των αυστηρών προειδοποιήσεων της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία χαρακτήρισε χτες το δημοφιλές κρυπτονόμισμα «εξαιρετικά αναποτελεσματικό τρόπο διεξαγωγής συναλλαγών».

Ειδικότερα, το bitcoin βλέπει την αξία του να υποχωρεί κατά 14,5%, έχοντας υποχωρήσει σημαντικά κάτω από τα 50.000 δολάρια, στα 46.733 δολάρια, σύμφωνα με το coindesk, ενώ στο χαμηλό ημέρας είχε φτάσει έως και τα 45.047 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες διαπραγματευόταν στα 55.185 δολάρια.

Σημαντική επίδραση στη διάθεση των επενδυτών φαίνεται να έχει η τοποθέτηση της Τζάνετ Γέλεν χτες, η οποία προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο χρήσης του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος σε παράνομες δραστηριότητες, ενώ τόνισε τις αρνητικές του επιπτώσεις και στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ υπογράμμισε το ποσό ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή νέων νομισμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου Cambridge, το δίκτυο του bitcoin καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το Πακιστάν.

Παράλληλα, η κ. Γέλεν προειδοποίησε για τους γενικότερους κινδύνους που ενέχει η επένδυση σε bitcoin, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται ευρέως ως συναλλακτικό μέσο.

«Είναι πολύ κερδοσκοπικό και νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επίγνωση πως είναι ακραία ευμετάβλητο και ανησυχώ για πιθανές απώλειες που μπορεί να υποστούν οι επενδυτές», ανέφερε η πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το ψηφιακό νόμισμα έφτασε κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, με ώθηση από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι τράπεζες της Wall Street και άλλες κορυφαίες επιχειρήσεις στρέφονται στο bitcoin.