Αυτή τη φορά οι αγορές παίρνουν στα σοβαρά τον φόβο του πληθωρισμού και των επιτοκίων

Αυτή τη φορά οι αγορές παίρνουν στα σοβαρά τον φόβο του πληθωρισμού και των επιτοκίων

Από όποια πλευρά και να προσπαθήσει να μετρήσει ένας αναλυτής την πορεία του πληθωρισμού τις ΗΠΑ, θα ανάψουν στην οθόνη του κόκκινα προειδοποιητικά τετραγωνάκια και θα ηχήσουν σήματα συναγερμού.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό αμφότερες οι κεφαλές της Αμερικανική Οικονομίας, δηλαδή η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ, εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα εκινείτο μέσα σε ανεκτά πλαίσια, που δεν θα ανέτρεπαν την επικρατούσα «δοκιμασμένη» πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με το US Bureau of Labor Statistics, οι τιμές του δείκτη καταναλωτών εκτινάχθηκαν κατά 4,2% στο τελευταίο δωδεκάμηνο που έληγε τον Απρίλιο αυξημένος κατά 2,6% από τον Μάρτιο. Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο διάγραμμα, ο CPI καταγράφει τις υψηλότερες τιμές του, από τον Σεπτέμβριο του 2008. 

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,8% έναντι των προβλέψεων, που ανέμεναν μια άνοδο της τάξης του 0,2%.

Επιπλέον,  ο δομικός πληθωρισμός, ο γνωστός "core price index", που δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων, καθώς και το κόστος της ενέργειας επιταχύνθηκε στο 3% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τον εφησυχαστικό στόχο του 2% που είχε τεθεί από την Fed.

Ο πληθωρισμός αναζωπυρώθηκε, σε μεγάλο βαθμό λόγω του πακέτου ενίσχυσης και ανάκαμψης του Λευκού Οίκου, συνολικού ύψους $1,9 τρισ. και της διανομής επιταγών ύψους $1.400 στους περισσότερους πολίτες των ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί ακόμα πιο ανοδικά διότι κατά πρώτον ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει νέο πακέτο ενίσχυσης που θα διαθέσει πόρους για την απασχόληση, την παιδεία και την κοινωνική προστασία και κατά δεύτερον η εφοδιαστική αλυσίδα επανέρχεται με αργούς ρυθμούς στην κανονικότητα της, με αποτέλεσμα να ικανοποιούνται οι καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών πολιτών, σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.

Η Fed δεν ανησυχούσε τόσον καιρό, καθώς εκτιμούσε ότι το 2% θα ήταν το ανώτερο όριο που θα άγγιζε ο πληθωρισμός.

Τώρα όμως, ίσως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί  το οπλοστάσιο των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να «καλμάρει» η οικονομία. Έτσι η ανησυχία πλέον, περνάει στους παράγοντες της αγοράς, που αναμένουν την ανταπόκριση της Fed.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η πρωτοβουλία για την εφαρμογή του φορολογικού σχεδίου του Προέδρου Μπάιντεν. Ο χρονικός προσδιορισμός της εφαρμογής των νέων φορολογικών μέτρων, θα δείξει αν η αναμενόμενη αύξηση των κερδών των εταιρειών του S&P 500 κατά 12%, θα οδηγηθεί είτε στο 9% είτε στο 5%. 

Τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες των Δημοκρατικών και κυρίως της αριστερής πτέρυγας που βρέθηκαν εκτός κυβερνητικών και λοιπών επιτελικών θέσεων, έχουν προτείνει τη θέσπιση:

- Νέων ενεργειακών φόρων,

- Νέων φόρων υπεραξιών επί των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων μετοχών και ομολόγων,

- Νέων φόρων επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και

- Νέων φόρων επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Και επί του πρακτέου, αναμένονται αυξήσεις φόρων που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το επόμενο πακέτο ύψους $3 τρισ. που θα κατευθυνθεί στην κατασκευή έργων υποδομής, στην προώθηση της ατζέντας της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ενέργειας και στη στήριξη των ευάλωτων και φτωχοποιημένων ομάδων του αμερικανικού πληθυσμού

Το νέο πακέτο σημαίνει: 

- Αύξηση του φόρου εισοδήματος για ετήσια εισοδήματα της τάξης άνω των $400.000,

- Αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας,

- Αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα κεφαλαιακά/ χρηματιστηριακά κέρδη ύψους άνω του $1 εκατ. και

- Αύξηση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών από το 21% στο 28%.

Εκτός από αυτά τα σημαντικά και κομβικά για την πορεία των αγορών σημεία, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που δυνητικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά, ακόμα και σε περίπτωση ήπιας υποχώρησης των αγορών.

Ένας από αυτούς, είναι το ύψος του δανεισμού των επενδυτών κατά τις τελευταίες 90 ημέρες, που έφτασε τα $814 δισ., με εγγύηση τα χαρτοφυλάκια τους.

Ένας άλλος παράγοντας είναι οι επαναγορές μετοχών που έφτασαν τα $300 δισ., μέσα στο Q1 του 2021, έναντι $130 δισ. του Q1 του 2020.

Ένας άλλος παράγοντας είναι οι υπερβολικές εισροές του τελευταίου 5μήνου στα global equity funds, που έφτασαν τα $569 δισ., σε σύγκριση με τις εισροές των τελευταίων 12 ετών, που είχαν φτάσει τα $452 δισ., όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα. Ας επαναλάβουμε, ότι συγκρίνουμε τους τελευταίους 5 μήνες, με τους αμέσως προηγούμενους 48 μήνες!

Τέλος, ένας αστάθμητος παράγοντας, είναι αυτός των κρυπτονομισμάτων. Ήδη η Tesla, ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδέχεται πλέον το bitcoin για την αγορά αυτοκίνητων, πραγματοποιώντας μια στροφή 180°, η οποία δικαιολογήθηκε από την εταιρεία στη βάση «περιβαλλοντικών ανησυχιών», που πρέπει να συμμορφώνονται στην πολιτική των επενδυτικών κριτηρίων ESG.

Ο όρος «ESG» αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα.

Εάν η κίνηση της Tesla, εντάσσεται πράγματι στις πολιτικές της ενσωμάτωσης ESG πρακτικών, ή είναι μια απλή κερδοσκοπική στροφή, μένει να φανεί.

Αν είναι θέμα ESG, την Tesla, θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις που δήλωναν ότι θα ενσωμάτωναν το bitcoin στην καθημερινή τους λειτουργία.

Αν δεν είναι θέμα ESG, αλλά ένα ακόμα κερδοσκοπικό παιχνίδι, τότε τα πράγματα θα είναι εξίσου δύσκολα, αφού όλη η επενδυτική κοινότητα θα κρέμεται από το λογαριασμό twitter του Elon Mask.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.