Απώλειες στις ευρωαγορές με «βαρίδι» την τεχνολογία

Απώλειες στις ευρωαγορές με «βαρίδι» την τεχνολογία

Σε αρνητικά πρόσημα έχουν περάσει στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον τεχνολογικό κλάδο να δέχεται σημαντικές πιέσεις ακολουθώντας την τάση που έδειξε χτες η Wall Street, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον πανδημία και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.

Συγκεκριμένα, μετά το θετικό άνοιγμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διέγραψε στην πορεία τα κέρδη του και υποχωρεί πλέον κατά 1,4% στις 406 μονάδες, με τον τομέα της τεχνολογίας να εμφανίζει ισχυρές απώλειες του 2,4%, ενώ αντίθετα εκείνος των ταξιδιών και αναψυχής ενισχύεται κατά 0,7%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει ισχυρές απώλειες σχεδόν 2% κινούμενος στις 13.672 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί πιο ήπια κατά 0,7% στις 5.724 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που καταγράφει πτώση 0,8% στις 6.559 μονάδες.

Παρόμοια πορεία ακολουθούν και οι δείκτες της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει διαγράψει τα αρχικά του κέρδη και πλέον να υποχωρεί σημαντικά κατά 1,5% στις 22.688 μονάδες, ενώ ο ισπανικό IBEX 35 προσπαθεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο και να κινηθεί πάνω από τις 8.117 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι χτες είχαν βρεθεί στο επίκεντρο ισχυρών απωλειών οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία εγείροντας φόβους για τις εταιρείες που στηρίζονται στο χαμηλότοκο δανεισμό. 

Σε αυτό το πλαίσια, τα βλέμματα των επενδυτών αναμένεται να εστιάσουν με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σήμερα στη Γερουσία, αναμένοντας από τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ να δώσει ενδείξεις για τη στρατηγική στα επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Στις εξελίξεις της πανδημίας, η βρετανική αγορά δείχνει να περιορίζει της απώλειες της ημέρας καθώς χτες η κυβέρνηση της χώρας παρουσίασε χτες τις προτάσεις της για τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να καταργήσει όλους τους περιορισμούς έως τις 21 Ιουνίου.

Σε εταιρικό επίπεδο, οι μετοχές της τράπεζας HSBC θα παρακολουθούνται στενά σήμερα, καθώς η τράπεζα ξεπέρασε τις προβλέψεις και ανακοίνωσε τη διανομή προμερισμάτων για πρώτη φορά μετά την αρχή της πανδημίας, με τον τίτλο της να ενισχύεται κατά 1,4%.

Στήριξη στις αγορές δίνει επίσης ο τίτλος της Rolls-Royce, με σημαντικά κέρδη 3,6%, ενώ η Lufthansa ενισχύεται κατά περίπου 1%.