Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Έντονη μεταβλητότητα και μικτά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ να ενισχύσει το οπλοστάσιο ρευστότητας ρευστότητάς της κατά 600 δισ. ευρώ ακόμα, αυξάνοντας έτσι το συνολικό ύψους των κεφαλαίων για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων του νέου κορονοϊού στο ποσό «μαμούθ» των 1,35 τρισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τα κονδύλια του νέου έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) θα αυξηθούν κατά 600 δισ. ευρώ, συνολικά στα 1,350 δισ. ευρώ».

H EKT ανακοίνωσε επίσης την επέκταση διάρκειας του προγράμματος από τα τέλη του 2020 ως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021, με την Τράπεζα να υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού «έως ότου κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει τελειώσει».

Οι δείκτες κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, αλλά μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ψαλίδισαν τις απώλειες και βρέθηκαν να καταγράφουν θετικά πρόσημα.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει πτώση 0,46% στις 367,22 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνει πτώση 1,2%.

Στην Γερμανία, ο δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 0,28% και βρίσκεται στις 12.452 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC κερδίζει 0,1% και διαμορφώνεται στις 5.027 μονάδες.

Στην Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 6.357 μονάδες με πτώση 0,39%, ενώ στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,51% στις 19.742 μονάδες.

Την ίδια ώρα,  οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου μαίνονται οι διαδηλώσεις με αφορμή την δολοφονία του Τζ. Φλόιντ στην Μινεάπολη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ σχετικά με την αύξηση του QE Πανδημίας.

Νωρίτερα, μικτά πρόσημα κατέγραψαν οι δείκτες στις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να σημειώνει κέρδη 0,36% και να διαμορφώνεται στις 22.695 μονάδες, ενώ απώλειες 0,14% σημείωσε ο δείκτης Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα. Τέλος, ο δείκτης HSI στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε κέρδη 0,17% στις 24.336 μονάδες.