Τα τεχνικά όρια που διατηρούν άθικτο το momentum των αγορών

Τα τεχνικά όρια που διατηρούν άθικτο το momentum των αγορών

Με αρνητικό πρόστιμο ξεκίνησε η εβδομάδα στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ γεγονός τεχνικά αναμενόμενο λίγο πολύ. Μετά τα εξαιρετικά κέρδη της περασμένης εβδομάδας είναι λογικό οι επενδυτές να κατοχυρώνουν κάποια κέρδη.

Βέβαια οι αφορμές για μια διόρθωση είναι αρκετές και δεν αναφερόμαστε μόνο στην πανδημία, η οποία ενόψει των εμβολίων αντιμετωπίζεται –κακώς αλλά αυτό δεν είναι επί του παρόντος- σαν μια υπόθεση που σχεδόν έχει λήξει.

Στην Ευρώπη μια από τις αφορμές αποτέλεσε το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το Brexit συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικές αβεβαιότητες, με τον Βρετανό υπουργό Περιβάλλοντος να αποκαλύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών ίσως διαρκέσουν περισσότερο διάστημα, παρά την όποια πρόοδο αυτή την εβδομάδα.

Στην Ασία οι επενδυτές δεν υποδέχτηκαν θετικά την αποφασιστικότητα του Προέδρου Τραμπ να διατηρήσει ζωντανές τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν την αποχώρηση του. Η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να προσθέσει την κορυφαία κινεζική εταιρεία κατασκευής τσιπ SMIC και την εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και αερίου CNOOC στη «μαύρη λίστα» των φερόμενων ως κινεζικών στρατιωτικών εταιρειών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Κάτω από το βάρος και των νέων εμπορικών αψιμαχιών δια χειρός του απερχόμενου Προέδρου, οι επενδυτές στις ΗΠΑ κατοχύρωσαν ένα μέρος των κερδών μετά το ράλι που οδήγησε τους δείκτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Νοέμβριο, παρά την πολυπόθητη αίτηση της Moderna για την έγκριση του εμβολίου της από την FDA.

Η συμπεριφορά του Τραμπ βέβαια φαίνεται ότι θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο, ειδικά όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι σχεδόν σταθερές διαδηλώσεις οπαδών του σε συνδυασμό με την αντισυμβατική συμπεριφορά του, έχουν οδηγήσει αρκετούς Αμερικανούς πολιτικούς αναλυτές στο να εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει η παράδοση της σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.

Όμως οι ανησυχίες αυτές θα κορυφωθούν μετά το νέο έτος και αν οι επενδυτές παραμείνουν στην επιφάνεια των πραγμάτων –και δεδομένης της έλλειψης αποδόσεων εξαιτίας των μηδενικών επιτοκίων είναι πολύ πιθανό- η τεχνική ανάσα των αγορών πιθανότατα θα ολοκληρωθεί σύντομα και πέριξ μιας απόκλισης 5-6% από τα υψηλά τους. 

Τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα

Ακόμα και για αυτό το σενάριο όμως, απαρραίτητη τεχνική συνθήκη είναι να δυσκολευτεί τις επόμενες δύο ημέρες η μητέρα των αγορών, ο S&P500, να κρατήσει τιμές πάνω από τις 3600 μονάδες και ο Dax πάνω από τις 13190 μονάδες. 

Μια αποσυμφόρηση των αποτιμήσεων από τα τρέχοντα επίπεδα την υποδεικνύει άλλωστε εδώ και ημέρες η απόκλιση του RSI, ενώ για να είμαστε ακριβοδίκαιοι το momentum των αγορών δεν δέχεται κάποιο ιδιαίτερο πλήγμα μέχρι τις 3450 μονάδες για τον S&P 500 και τις 12700 για τον δείκτη Dax.​

O δείκτης S&P 500

Ο δείκτης DAX

Πότε ανησυχούμε

Αν έχουμε βέβαια διάρρηξη των πιο πάνω στηρίξεων τα πράγματα βαραίνουν αρκετά. Θα πρέπει όμως να δούμε έναν συγκερασμό παραγόντων που θα μπορούσαν πράγματι να τραυματίσουν την υπεραισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα-ή τη θέληση- των Κεντρικών τραπεζών να τροφοδοτούν αέναα με ρευστότητα τις αγορές.

Βλέπετε, όπως πολύ εύστοχα προειδοποιεί και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, υπάρχει ένα πρόβλημα που οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μπορούν να επιλύσουν: οι χρεοκοπίες, που είναι καθοδόν. 

Το πιο πιθανό σενάριο όμως κατά την άποψη της στήλης είναι να εμφανιστούν μαζικά στην πόρτα των αγορών όταν αποτραβηχτούν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Μέχρι τότε, λογικά θα έχουμε σποραδικά κρούσματα, όπως για παράδειγμα αυτό του βρετανικού ομίλου λιανικής Arcadia, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει χρηματοδότηση και το καθεστώς ειδικής διαχείρισης είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Προσέξτε όμως μια καίρια λεπτομέρεια στην ιστορία της Arcadia. 

Το πρόβλημα του ομίλου φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 50 εκατ. λίρες που χρειάζεται σαν έκτακτο δάνειο προκειμένου να καλύψει το κενό από τη μείωση πωλήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.Η αληθινή τρύπα φέρεται να είναι στο συνταξιοδοτικό fund της Arcadia και μάλιστα ν’απαριθμεί γύρω στα 350 εκατ. λίρες.

Τέτοιου είδους τρύπες αν «συνωστιστούν», θα μπορούσαν να είναι η αρχή μιας νέας χρηματοοικονομικής αυτή τη φορά πανδημίας και παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο σενάριο μοιάζει μακρινό, εντούτοις εφεξής θα πρέπει να παρακολουθούμε τη συχνότητα παρεμφερών ειδήσεων.


 

[email protected]


 

Αποποίηση Ευθύνης

Τουλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούςκαι μόνο σκοπούς. Σε καμια περιπτωσηδεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ήπώληση των αναφερόμενων προϊόντων.Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονταιβασίζονται σε πηγές που θεωρούνταιαξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεταιότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θαπρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες