Αντιστάθηκε στις διεθνείς πιέσεις το Χρηματιστήριο

Αντιστάθηκε στις διεθνείς πιέσεις το Χρηματιστήριο

Κόντρα στις διεθνείς χρηματαγορές και στη διάθεση που έδειξαν για διόρθωση κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σε οριακά θετικό πρόσημο στις 781.99 μονάδες (+0,07%). Η θετική εικόνα ωστόσο δεν προσέθεσε νέα δεδομένα στη συνολική εικόνα που μάς θέλει μεσοπρόθεσμα ανοδικούς, διότι αφενός οι όγκοι συναλλαγών παρέμειναν σε μέτρια επίπεδα, αφετέρου παρέμεινε εν ισχύ το στενό συναλλακτικό εύρος.

Ενδιαφέρον παρουσίασε σήμερα ο όμιλος ΓΕΚ, όπου οι ΓΕΚ Τέρνα και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπεραπέδωσαν μετά τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις της Παρασκευής, απόρροια βεβαίως της υλικής ζημίας στα περιουσιακά στοιχεία της Τέρνα. Με τις ευλογίες της διοίκησης, τα καθησυχαστικά σχόλια και τα πακέτα συναλλαγών (50 χιλ Τέρνα στα 12,63 ευρώ, 200 χιλ. Τέρνα στα 12 ευρώ και 40 χιλ. ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 7,82 ευρώ), στο ταμπλό απορροφήθηκαν οι πωλήσεις και οι μετοχές αντέδρασαν, διατηρώντας ακόμα την ανοδική τους τάση.

Ακόμα παραπάνω, ο τραπεζικός έδωσε σήμα αγοράς και βραχυπρόθεσμο ορίζοντα με τη διάσπαση των 450 μονάδων. Πρωτεργάτης η Alpha Bank (+4%) που υπεραπέδωσε έναντι των υπολοίπων, τραβώντας παράλληλα και τη συναλλακτική δραστηριότητα τόσο του κλάδου (διπλάσιοι όγκοι συναλλαγών σε σχέση με τις λοιπές, 4,95 εκατ ευρώ) όσο και του ταμπλό (δεύτερη σε όγκο πίσω από τη ΔΕΗ, η οποία έκανε και δύο πακέτα, το ένα 465 χιλ. ευρώ σε τιμή 9,30, συνολικά δε ημερησίως 6,23 εκατ. ευρώ).

Ακόμα, ο όμιλος Viohalco συνέχισε την ανοδική του κίνηση, με τη ΒΙΟ να κλείνει στα υψηλά της, αντίθετα με τη Cenergy (-1,46% με ενδοσυνεδριακό υψηλό 2,16 ευρώ) όπου δεν συντηρήθηκαν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε, όλα αυτά συνέβησαν με τις διεθνείς αγορές να διορθώνουν. Στην Ευρώπη, ο Eurostoxx ενδοσυνεδριακά έπιασε τις 3.661 μονάδες (σχεδόν -1.4%), και ο DAX30 τις 13.802 (-1.3%), παρόλο που αμφότεροι μάζεψαν τις μισές απώλειες.

Παρεμφερή συμπεριφορά βλέπουμε και στις ΗΠΑ, όπου η συνεχιζόμενη κινδυνολογία περί αύξησης των επιτοκίων από τη Fed επιτείνει τη διστακτικότητα για νέες τοποθετήσεις ή τη διάθεση για διακράτηση θέσεων, οδηγώντας τους δείκτες από -0,51% (S&P500) έως -1,03% (Nasdaq100).