Αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά το πτωτικό σερί

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά το πτωτικό σερί

Η αγορά μάς χάρισε σήμερα σχεδόν 4% διακύμανση στα ενδοσυνεδριακά ακραία σημεία, σε μια συνεδρίαση που είχε από έντονα καθοδικό σε έντονα ανοδικό βραχυπρόθεσμο τέμπο. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε 10 λεπτά συνεδρίασης μέχρι τις 726 μονάδες (-2.35%), επίπεδο που δοκίμασε δύο φορές μέχρι τις 11:15. Από εκεί και πέρα, κέρδισε 30 μονάδες, για να κλείσει θετικός στις 754,25 μονάδες (+1.45%), με αυξημένους τζίρους (περίπου 97 εκατ. ευρώ).

Η παραπάνω συμπεριφορά ήταν παρεμφερής και στις λοιπές αγορές της Ευρώπης, με τον γερμανικό DAX 30 να κερδίζει πάνω από 300 μονάδες ενδοσυνεδριακά  (χαμηλό 13.310, υψηλό 13.621). Τα αρνητικά ανοίγματα ήταν απόρροια των χθεσινοβραδινών άσχημων κλεισιμάτων των αμερικανικών δεικτών, ωστόσο όσο περνούσε η ώρα, τα παράγωγα του Σικάγο έδιναν θετικό στίγμα και τελικά οι ΗΠΑ άνοιξαν έντονα ανοδικές, ενώ και η αγορά συναλλάγματος άρχισε να εξομαλύνεται σταδιακά μετά τη μουδιασμένη συμπεριφορά κατά τις ώρες Ασίας.

Αφήνοντας στην άκρη τη γνωστή - μεγαλύτερη του μέσου όρου των υπολοίπων αγορών - μεταβλητότητα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, και χωρίς να εστιάσουμε σε περαιτέρω προβλέψεις ή σημεία στηρίξεων-αντιστάσεων, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του όγκου συναλλαγών προήλθε από δύο μετοχές, τις ΕΤΕ (+10,99%) και Alpha Bank (+9,18%), με αυτήν του ΟΠΑΠ (-0,8%) να ακολουθεί. Μάλιστα, οι εν λόγω όγκοι ήταν και ανώτεροι του μεσοσταθμικού τους κατά μόνας (περίπου 30% αυξημένοι σε σχέση με τους μηνιαίους) αλλά και σταδιακά αυξανόμενοι τις τελευταίες κάμποσες συνεδριάσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εστιάσουμε στη σημερινή συνεδρίαση αρχικά σε αυτούς τους τίτλους, καθώς η παραπάνω συμπεριφορά υπονοεί ότι αρκετά ήταν τα χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρθηκαν για αυτούς (είτε να αγοράσουν, είτε να πουλήσουν). Και οι προσυμφωνημένες επί αυτών συναλλαγές δεν ήταν τόσο μεγάλες.

Μάλιστα, η κατά τα άλλα μέτρια έως και απογοητευτική εικόνα στους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους, οι οποίοι είτε δεν ακολούθησαν είτε και έκλεισαν αρνητικοί, μπορεί να οδηγήσει σε μια εικόνα «ανταλλαγής» από τους μεν στους δε.

Ειδικότερα, 7 από τις 25 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν αρνητικές και 2 αμετάβλητες, ενώ και μόλις 8 από τις 16 ανοδικές (4 οι τράπεζες) έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%.

Επίσης, η εν λόγω τραπεζική αντίδραση ήρθε από... το πουθενά, καθώς ούτε η ειδησεογραφία το δικαιολογεί, ούτε κάποιο τεχνικό σημείο. Η προεξόφληση, δε, για την ΕΤΕ προέρχεται πιθανόν από τις εξελίξεις με την Ασφαλιστική, ενώ συνεχίζονται και οι ζυμώσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Έτσι λοιπόν, επιβεβαιώνεται η πεποίθηση ότι ο ορίζοντας προσέγγισης στο ελληνικό έχει αλλάξει. Συνήθως, όταν υφίσταται άτσαλη τοποθέτηση ή ρευστοποίηση, η αγορά πετάει έξω τους βραχυπρόθεσμους, διότι το πολύ «στενό» trading δημιουργεί μοιραία γρήγορα κέρδη ή ζημίες, άρα και απότομες μεταβολές τιμών, ενώ οι μεσοπρόθεσμες θέσεις δεν πλήττονται.

Επομένως, οι τοποθετήσεις σε τίτλους που έχουν σημαντική αξία και ομαλότερη συμπεριφορά είναι επιλογή αφενός λογική στην τρέχουσα (και όχι μόνο) χρονική συγκυρία, αφετέρου με πολλές πιθανότητες κέρδους.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.