Άνοδος στο Χρηματιστήριο με τοποθετήσεις σε τράπεζες και Μυτιληναίο

Άνοδος στο Χρηματιστήριο με τοποθετήσεις σε τράπεζες και Μυτιληναίο

Δεμένο στο άρμα των αγορών του εξωτερικού παραμένει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, συνεχίζοντας να λαμβάνει τάση από αυτές αλλά και με τους επενδυτές να προσπαθούν να ζυγίσουν τις εξελίξεις. Από τη μία η καλή πορεία της χώρας, με την ισχυρή ανάπτυξη, τις καλές προοπτικές αλλά και τα καλά θεμελιώδη των ελληνικών εισηγμένων και από την άλλη, η γεωπολιτική ένταση, ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων τοποθετούνται στη ζυγαριά και αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία.

Η είδηση ότι αποσύρονται στρατεύματα και περιορίζεται ο γεωπολιτικός κίνδυνος έδωσε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης νέα ανοδική κίνηση, ωθώντας το γενικό δείκτη σε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά 7 ετών με τις αγορές του εξωτερικού να έχουν ανάλογη κίνηση. Αργότερα οι ευρωπαϊκές αγορές περιόρισαν την ανοδική τους κίνηση και γύρισαν και σε απώλειες με αποτέλεσμα να γυρίσει μέχρι και οριακά αρνητικός ο βασικός εγχώριος χρηματιστηριακός δείκτης. Οι συναλλαγές κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα αλλά οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ήταν αρκετά υψηλές.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στο τέλος της συνεδρίασης και με τη συμβολή και πάλι των τραπεζών έκλεισε με άνοδο 0,18% και στις 963,60 μονάδες με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 95 εκατ. ευρώ, αλλά τα 28,8 εκατ. ευρώ να έχουν γίνει μέσω πακέτων. Τα περισσότερα πακέτα αφορούσαν τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,59% και από τις συστημικές μόνο η Πειραιώς είχε υποχώρηση.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι τρεις συστημικές (Eurobank, Εθνική και Alpha), οι οποίες φαίνεται ότι παρά την πρόσφατη άνοδο έχουν ακόμα σημαντικές εισροές και εντολές αγοράς από το εξωτερικό. Πολύ καλή άνοδο είχε και η Μυτιληναίος (+1,62%) κλείνοντας μάλιστα και στο υψηλό ημέρας. Ανοδικά κινήθηκαν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση αυξημένο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του κλάδου όπως αποτυπώθηκε και στο ισοζύγιο ανοδικών/πτωτικών με τις ανοδικές να είναι 84 και τις πτωτικές 36. Φαίνεται πως σταδιακά το ενδιαφέρον των επενδυτών διαχέεται και στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Από τις ανοδικές ξεχώρισε η Μαθιός (+9,09), η Κορδέλλου (+7,12%) και με μεγάλο όγκο 315 χιλ. τεμαχίων, η Βιοκαρπέτ (+5,23%) και η Πετρόπουλος (+4,94%). Η άνοδος σε αυτές τις μετοχές συνοδεύτηκε και από καλούς όγκους. Σε υψηλότερα επίπεδα διαπραγματεύτηκαν μετοχές του κλάδου της πληροφορικής, όπως Epsilon Net και Performance. Συνολικά 18 μετοχές είχαν άνοδο άνω του 3%.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν η Επίλεκτος είχε τη μεγαλύτερη πτώση και ακολούθησαν CPI, Frigoglass, Fieratex και Κέκροψ.