Άνοδο στις ευρωαγορές φέρνουν οι ελπίδες για εμβόλιο

Άνοδο στις ευρωαγορές φέρνουν οι ελπίδες για εμβόλιο

Με κέρδη διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν το θετικό κλίμα στην παγκόσμια αγορά λόγω της αισιοδοξίας για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,1%, με τον κλάδο των ταξιδιών και αναψυχής, να ενισχύεται 2,5% κι ενώ όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια κινούνται σε θετικό έδαφος.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν τη θετική τάση που κατέγραψε νωρίτερα η Ασία, κυρίως λόγω της ανακοίνωσης της αμερικανικής εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax η οποία δήλωσε χτες ότι ξεκίνησε την πρώτη μελέτη σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίες έδειξαν σημάδια κλιμάκωσης το Σαββατοκύριακο. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο'Μπρίνεν δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επιβάλουν κυρώσεις στην Κίνα εάν το Πεκίνο εφαρμόσει το νόμο για την ασφάλεια που θα του έδινε μεγαλύτερο έλεγχο στο αυτόνομο Χονγκ Κονγκ.

Σ' αυτό το πλάισιο, στην Γερμανία, ο δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 0,5% στις 11.446 μονάδες, ενώ άνοδο 1% καταγράφει και ο γαλλικός δείκτης CAC που διαπραγματεύεται στις 4.583 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία καταγράφει κέρδη 0,8% στις 17.731 μονάδες.

Τέλος, άνοδο 1,15% καταγράφει και ο δείκτης IBEX 35, που διαμορφώνεται στις 6.935 μονάδες.

Τέλος, ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσταγκ https://www.liberal.gr/news/ee-gallogermaniki-ekklisi-gia-ameso-anoigma-ton-europaikon-sunoron/304193 μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, έπειτα από πολλές εβδομάδες που παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

“Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εργαστούν υπέρ της άμεσης αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στον χώρο Σένγκεν μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις”, υπογράμμισαν ο Ρισάρ Φεράν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κοινή τους ανακοίνωση η οποία περιήλθε στην κατοχή του AFP.