7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Ανοδικές τάσεις στην Wall Street στο κλείσιμο ενός πτωτικού μήνα

Ανοδικές τάσεις στην Wall Street στο κλείσιμο ενός πτωτικού μήνα

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στο κλείσιμο ενός δύσκολου μήνα, με τη σταθεροποίηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων να έχει δώσει ανάσα στους τίτλους της τεχνολογίας μετά τον κλοιό πωλήσεων στον οποίο βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, ενώ φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στο Κογκρέσο την αποτροπή του shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με μικρά κέρδη 0,2% στις 34.463 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,4% κινούμενος στις 4.377 μονάδες, ενώ με τις μετοχές του κλάδου να ανακάμπτουν ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,7% και διαπραγματεύεται στις 14.614 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα ωστόσο, ο Dow Jones πριν το καμπανάκι της έναρξης βρισκόταν στο -2,7%, ο S&P 500 στο -3,6% και ο Nasdaq στο -4,9%.

Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση, η αποκλιμάκωση των πιέσεων στους τίτλους του αμερικανικού δημοσίου, με το 10ετες ΗΠΑ να κινείται χτες και σήμερα πέριξ του 1,5%, άνοιξε ξανά το δρόμο για αγορές στους - υψηλής ανάπτυξης - τίτλους της τεχνολογίας, οι οποίοι επιχειρούν να μαζέψουν μέρος από το χαμένο έδαφος του διήμερου sell off με το οποίο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Σε αυτό το κλίμα οι Microsoft και Apple ενισχύονται κατά 0,9% και 0,5% αντίστοιχα, η Alphabet βρίσκεται στο +0,8%, ενώ ΙΒΜ και Intel σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 0,7% η καθεμία.

Το θετικό κλίμα της ημέρας πιστώνεται επίσης στις εξελίξεις στο Κογκρέσο, καθώς ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ ανακοίνωσε χτες το βράδυ συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας.

Κατά τα άλλα, στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν αυξητικά για τρίτη διαδοχική εβδομάδας παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μείωσή τους, δείχνοντας ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ απέχει αρκετά ακόμα από το να βρει τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή ανήλθαν σε 362.000 ενώ οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν τον αριθμό στις 330.000.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι ήταν πρώτη φορά που καταγράφηκε άνοδος των αιτήσεων για τρίτη στη σειρά εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή από την πρώτη κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ελαφρώς καλύτερο ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, στο 6,7% έναντι του αρχικού 6,6%.