Ανοδικά οι ευρωαγορές εν αναμονή του νέου eurogroup

Ανοδικά οι ευρωαγορές εν αναμονή του νέου eurogroup

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες ακουλουθώντας την ισχυρή επίδοση της wall street χτες το βραδυ, με τους επενδυτές να αναμένουν τη νέα συνεδρίαση του eurogroup σήμερα το απόγευμα, κατά την οποία οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν ξανά να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,5% και κινείται στις 331.65 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να ενισχύεται κατά 2,4%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 2,11% και βρίσκεται στις 10.551 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατγράφει άνοδο 1,85% στις 4.524 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 με κέρδη 2,2% στις 5.803 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κερδίζει 2% στις 17.740 μονάδες και στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 1,7% στις 7.070 μονάδες.

Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, η τράπεζα της Αγγλίας (BoE) συμφώνησε να χρηματοδοτήσει προσωρινά το δημόσιο δανεισμό της Βρετανίας στην περίπτωση όπου τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν μπορούν να αντληθούν άμεσα από τις αγορές, ένα μέτρο που χρησιμοποιηθεί τελυταία φορά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Κατα τα άλλα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, την τρίτη φορά σε διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων, με τις προηγούμενες δύο να έχουν καταλήξει σε ναυάγιο όπως και αντίστοιχη ανάμεσα στους ηγέτες των «27» της ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την τελευταία μαραθώνια συνεδρίαση - που ξεκίνηε Τρίτη απόγευμα και ολοκληρώθηκε χτες, Τετάρτη, το πρωί - σύμφωνα με πληροφορίες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφώνησε οργισμένος και απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό το τσίρκο!»