7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοδικά η Wall Street με νέα υψηλά για S&P 500 και Nasdaq

Ανοδικά η Wall Street με νέα υψηλά για S&P 500 και Nasdaq

Με θετικά πρόσημα που οδηγούν σε νέα ιστορικά υψηλά τους Nasdaq και S&P 500 κινείται η αμερικανική αγορά, λαμβάνοντας ώθηση από τις μετοχές των κλάδων της ενέργειας και των ταξιδιών οι οποίοι ανακάμπτουν καθώς η πλήρης έγκριση χτες του εμβολίου της Pfizer δείχνει να περιορίζει μέρος από τις ανησυχίες για την έξαρση της πανδημίας..

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαπραγματεύεται στις 35.394 μονάδες με άνοδο 0,17%, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,25% και κινείται στο νέο ρεκόρ των 4.491 μονάδων, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που έκλεισε με νέο ιστορικό υψηλό χτες το οποίο διευρύνει σήμερα στις 15.016 μονάδες με +0,5%.

Η πλήρης έγκριση που έλαβε χτες το εμβόλιο των Pfizer/BionTech, πέρα από το ράλι που έφερε στις μετοχές τους, συμπαρασύροντας και την Moderna που αναμένει αντίστοιχη εξέλιξη, δείχνει να δημιουργεί περαιτέρω προσδοκίες για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα και παραμερίζει τις ανησυχίες που είχε φέρει την περασμένη εβδομάδα η διαρκώς αυξητική πορεία των κρουσμάτων.

Έτσι, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου που συνεχίζεται και σήμερα (Brent στο +1,76% και WTI +1,63%) πρώτες δίνουν το σύνθημα ανόδου στις σημερινές συναλλαγές οι εταιρείες της ενέργειας.

Ειδικότερα, η Chevron ενισχύεται κατά 1,5% και η Exxon Mobil κατά 1%, ενώ στην κορυφή του Dow Jones βρίσκεται ο κολοσσός των χημικών Dow Inc. με +1,7% και ακολουθεί η Caterpillar με +1,55%.

Στο ίδιο κλίμα ανακάμπτουν γενικότερα οι τίτλοι των επιχειρήσεων που έχουν αμεσότερη εξάρτηση από την πορεία της πανδημίας, με την Boeing στο +1,5%, την ώρα που στην κορυφή του S&P 500 κινούνται οι Las Vegas Sands και Wynn Resorts με ράλι σχεδόν 5% η καθεμία ενώ ακολουθούν από το χώρο της κρουαζιέρας οι Norwegian Cruise και Carnival με άλμα 4%.

Παρομοίως οι αεροπορικές American και Delta Airlines σημειώνουν άνοδο 4% και 3,75% αντίστοιχα.

Κατά τα άλλα, τα βλέμματα των επενδυτών θα εστιάσουν στο τέλος της εβδομάδας στο ετήσιο συνέδριο του Jackson Hole, αναμένοντας από τον κεντρικό τραπεζίτη Τζ. Πάουελ να δώσει κάποια ένδειξη για τις προθέσεις της Fed αναφορικά με την επικείμενη σύσφιξη πολιτικής στην οποία θα προχωρήσει.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs αύξησε τις πιθανότητες να ανακοινώσει η Fed περιορισμό του μηνιαίου ρυθμού αγορών της, το λεγόμενο tapering, εντός Νοεμβρίου, προβλέποντας παράλληλα ότι η μείωση θα είναι ύψους 15 δισ., δολαρίων ανά μήνα.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Goldman δίνουν πλέον πιθανότητα σχετικής ανακοίνωσης τον Νοέμβριο κατά 45% έναντι του 25% που έδιναν προηγουμένως, κατεβάζοντας αντίστοιχα την σχετική πιθανότητα για τον Δεκέμβρη στο 35% από το 55% που εκτιμούσαν.