Ανοδικά η Ευρώπη με στήριγμα την Κίνα

Ανοδικά η Ευρώπη με στήριγμα την Κίνα

Θετικά αντιδρούν οι ευρωπαϊκές αγορές στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα για τον δείκτη παραγωγής (PMI) του Μαρτίου, ο οποίος ανήλθε σε επίπεδο καλύτερο από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, ισχυρή ανάκαμψη σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάρτιο καθώς η παραγωγή των εργοστασίων αποκαταστάθηκε μετά την επιτυχία της κυβέρνησης να θέσει την επιδημία του κορονοϊού σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.

Ο επίσημος δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας αυξήθηκε στις 52 μονάδες τον Μάρτιο από το ιστορικά χαμηλό των 35,7 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Οι αγορές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το lockdown στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και συνεπώς ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Κατ’ επέκταση η οικονομική δραστηριότητα θα αργήσει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και γι’ αυτό το λόγο οι επενδυτές στέλνουν τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά άνω των 17 ετών ενώ τα χρηματιστήρια δυσκολεύονται να σταθεροποιηθούν.

Χθες, το αργό τύπου West Texas έφτασε να πέφτει ακόμη και κάτω από το επίπεδο των 20 δολαρίων και το Brent βρέθηκε τα «δοκιμάζει» τα χαμηλά του 21ου αιώνα καθώς είναι άγνωστο το πότε θα αρχίσει να ανακάμπτει η ζήτηση. Μπορεί η κινεζική οικονομία να βγει από το lockdown τις επόμενες ημέρες – με τη Γουχάν να «επιστρέφει» τελευταία στις 8 Απριλίου – όμως η καραντίνα για τις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη μόλις ξεκίνησε. 

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1%, με τις μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής να κερδίζουν 2%, ενώ και όλοι οι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια κινούνται σε θετικό έδαφος. Ωστόσο, ο δείκτης αναφοράς αναμένεται να καταγράψει το χειρότερο τρίμηνό του από το 2002.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 2,2% στις 10.045 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 2,24% και βρίσκεται στις 5.686 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται κατά 1,7% στις 4.453 μονάδες.

Τέλος, στη Μαδρίτη ο δείκτης ΙΒΕΧ κερδίζει 2,3% στις 6.815 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ βρίσκεται στις 17.279 μονάδες με κέρδη 2,4%.

Στα εταιρικά νέα, κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της εταιρείας τροφίμων HelloFresh κατά 18.66% και της Airbus κατά 4.6%.