Φοροδιαφυγής παρενέργειες

Αν κανείς πιστεύει ότι αυτό που συνέβη στον χλιδάτο γάμο που προκάλεσε το ενδιαφέρον της Εφορίας (ΑΑΔΕ) δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τσέπη των πολιτών, κάνει μεγάλο λάθος. Δεν είναι μόνον ότι η φοροδιαφυγή, καραμπινάτη και χλιδάτη, στερεί έσοδα για το κράτος. Ούτε είναι μόνον ότι όσα έσοδα χάνει από παρόμοιες «δραστηριότητες» το κράτος, τα παίρνει από όλους όσους πληρώνουν, εκόντες άκοντες, τους βαρύτατους φόρους.

Είναι ότι, ειδικά στην εποχή της ακρίβειας, κάθε ευρώ που προκύπτει από άτυπη, δηλαδή αφορολόγητη, συναλλαγή, ρίχνει λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού. Σε κάθε εκατό ευρώ που ξοδεύει ένας φοροφυγάς για να αγοράσει τα προς το ζην, για τα ίδια ακριβώς προϊόντα και υπηρεσίες ο τιθασευμένος φορολογούμενος πρέπει να ξοδεύσει πάνω από 140 ευρώ. Αυτή τη σύγκριση «τιμών» δεν την κάνουμε συνήθως και κάνουμε μεγάλο λάθος. Για τον πολύ απλό λόγο ότι η «ευαισθησία» του φοροφυγά στην άνοδο των τιμών είναι πολύ μικρότερη, επειδή, λογικά, «αντέχει» ευκολότερα στην ακρίβεια. Οσοι περισσότεροι οι φοροφυγάδες τόσο μεγαλύτερος ο «πληθωρισμός απληστίας».

Δείτε το και από την άλλη πλευρά. Τελευταία γίνεται, επί της οθόνης αλλά και στη ρητορική των τηλεπάνελ, σύγκριση ενός καλαθιού αγαθών με την αγοραστική δύναμη του μέσου εισοδήματος για να υπογραμμιστεί η μεγάλη αδυναμία του ελληνικού νοικοκυριού. Αν όμως μετατρέπαμε σε μισθούς τα πραγματικά εισοδήματα των περίπου 500 χιλιάδων μη μισθωτών «φορολογουμένων», που δηλώνουν πολύ λιγότερα από όσα πραγματικά κερδίζουν, τότε το μέσο εισόδημα θα ήταν μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον 30%. Με δύο λόγια, η Ελλάδα θα εμφανιζόταν πολύ πιο εύπορη. Αρα, από την ίδια σύγκριση, θα προέκυπταν εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα.

Δείτε και τις λεπτομέρειες. Το κτήμα γάμων, στα τέσσερα μέχρι σήμερα έτη λειτουργίας της, μάζεψε ζημίες 200 χιλιάδων, ενώ το ενοίκιο για το …κτήμα, που δηλώνεται βεβαίως ως δαπάνη η οποία πέφτει από τον τζίρο, ανέρχεται σε 55.000 τον χρόνο. Για τον χλιδάτο γάμο, φαίνεται να πληρώθηκε ποσό που αντιστοιχεί σε δεξίωση 30-50 καλεσμένων!

Η τούρτα που φαίνεται να κόστισε ένα χιλιάρικο, φτιάχτηκε από διάσημο, στα σόσιαλ, ζαχαροπλαστείο. Και αυτό ιδρύθηκε πρόσφατα και έχει μαζέψει ζημίες 300 χιλιάδων ευρώ. Αρα δεν πληρώνει, ούτε αυτή η επιχείρηση, φόρους κερδών/εισοδήματος. Επιπλέον, όσον ΦΠΑ εισπράττει τον αφαιρεί ο ιδιοκτήτης του από αυτά που καταναλώνει για την οικογενειακή του συντήρηση.

Το ίδιο συμβαίνει και με την επιχείρηση που φτιάχνει και νοικιάζει νυφικά. Ζημιογόνος κι αυτή κατά 160 χιλιάδες ευρώ, νέα επιχείρηση κι αυτή, αφού λειτουργεί μετά το 2018.

Για το δαχτυλίδι της νύφης, η οποία το έδειξε υπερήφανα στο προσωπικό της instagram, εντυπωσιακό βεβαίως-βεβαίως, δεν υπάρχει φολογική απόδειξη. Το εν λόγω κοσμηματοπωλείο λειτουργεί μόλις από το 2017 και από τότε πώλησε κοσμήματα η αξία των οποίων ήταν μόλις 3 χιλιάδες ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του πάντως, στο δικό του instagram, δηλώνει υπερήφανα πόσα πολλά ωραία κομμάτια και Rolex δεύτερο χέρι, έχουν περάσει από τα χέρια του.

Ο επιχειρηματίας που νοίκιασε τα χλιδάτα σερβίτσια δεν διαθέτει ταμειακή αλλά δήλωσε πως το 2022 έκανε τζίρο 6 χιλιάρικα. Ελα όμως που είχε «ζημιές» 9 χιλιάρικα κι ας διαθέτει σπουδαία «μούρη» στην πιάτσα. Προτιμήθηκε άλλωστε, όπως βεβαιώνει στην ιστοσελίδα του, για πλήθος δεξιώσεων με υψηλής «αισθητικής» Art de la Table.

Προφανώς, πρόκειται για εταιρείες που κλείνουν πριν προλάβουν να εμφανίσουν κάποιο κέρδος. Οι «επιχειρηματίες» ανοίγουν μετά μια καινούργια μονάδα, που κάνει τεράστιες δαπάνες ανακαίνισης, υπερτιμολογημένες αυτές, εξυπηρετώντας κάποιους για να ξεπλύνουν χρήματα που κατά κανόνα προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Το «καλύτερο» είναι αυτό με τον wedding planner, γνωστός από τις υπηρεσίες που προσφέρει σε επώνυμους, ο οποίος πάντως εμφανίζεται ως ανεπάγγελτος. Εχει όμως δουλευταρά συγγενή που έκοψε αυτός απόδειξη, τα έσοδα του οποίου πάντως ήσαν στο ηλιγγιώδες ύψος των 20 χιλιάδων ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε καθαρό μισθό 1.000 ευρώ.

Σταματώ εδώ. Τις προάλλες φάγαμε κοψίδια, σε όμορφη ταβέρνα, που φιλοξενούσε γλέντι συνταξιούχων του Εμπορικού Συλλόγου Λειβαδιάς. Διέθεταν και dj με φοβερή λίστα techno-δημωδών χοροπηδάδικων τραγουδιών. Δεν γνωρίζω αν έκοψαν φορολογικά παραστατικά. Αλλά όσες και όσοι από τους εμπόρους θα διαβάσουν την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για τα παραπάνω, μάλλον θα σκεφτούν πόσο λάθος έκαναν στη ζωή τους επειδή είχαν και έναν κάποιο φόβο μη και τους τσακώσει η Εφορία. Αλλά από το 1967, όταν ο Βασιλάκης Καΐλας υποδήθηκε τον «Εμποράκο» μεσολάβησε μια δικτατορία και πενήντα χρόνια δημοκρατικής φοροδιαφυγής. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί είναι πλουσιότεροι από εμάς οι άλλοι ευρωπαίοι. Στα χαρτιά βεβαίως…