Πώς οι κυρώσεις στη Ρωσία ευνοούν τα κρυπτονομίσματα
Shutterstock
Shutterstock

Πώς οι κυρώσεις στη Ρωσία ευνοούν τα κρυπτονομίσματα

Το σχέδιο του Μπάιντεν για κυρώσεις και κατάσχεση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Ρόμπερτ Τζέιμς Σίλερ προειδοποιεί τον Μπάιντεν να ακολουθήσει προσεκτικά το σχέδιο κυρώσεων. Η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να τονώσει την υιοθέτηση εναλλακτικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Ο Σίλερ προειδοποιεί ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αναταραχή, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για χώρες που χρησιμοποιούν εναλλακτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα ή νομίσματα για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του δολαρίου. 

Ο νομπελίστας εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προτρέπει ενεργά τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, να καταστρώσουν ένα σχέδιο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η στρατηγική στοχεύει να υλοποιηθεί πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, που θα σηματοδοτήσει τη διετή επέτειο του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε πρόσφατη συνέντευξη, ο Σίλερ προειδοποίησε ότι αυτή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει άλλα κράτη να αντιληφθούν τις ΗΠΑ ως λιγότερο αξιόπιστο εταίρο. Μπορεί να φοβούνται ότι αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία θα μπορούσε να συμβεί και σε αυτούς, υπονομεύοντας ενδεχομένως τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία. Αυτή η ανησυχία θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τη σταθερότητα και την ισχύ του δολαρίου στα διεθνή χρηματοοικονομικά.

Ο Σίλερ δήλωσε: «Αυτό θα καταστρέψει το αίσθημα ασφάλειας που περιβάλλει το δολάριο και θα είναι το πρώτο βήμα προς την αποδολαριοποίηση, προς την οποία πολλοί κλίνουν με ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, από την Κίνα έως τις αναπτυσσόμενες χώρες, για να μην αναφέρουμε την ίδια τη Ρωσία».

Περιέγραψε ένα τέτοιο αποτέλεσμα μάλιστα ως «κατακλυσμό», τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ενώ ο Σίλερ αναγνωρίζει ότι η κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να θεωρηθεί «ηθικά σωστή», υπογραμμίζει τις πολυάριθμες αβεβαιότητες γύρω από αυτήν την απόφαση. Συμβουλεύει ότι απαιτεί ενδελεχή και προσεκτική εξέταση λόγω των δυνητικά εκτεταμένων συνεπειών του.

Σε απάντηση, η Ρωσία, μέσω της διοικητή της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, ανέφερε ότι ενώ έχουν γίνει προσπάθειες για τη διασφάλιση των αποθεματικών σε περιουσιακά στοιχεία που δεν κατασχέθηκαν από τις ΗΠΑ, η χώρα εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακτήσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια που διακυβεύονται. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει την περίπλοκη και τεταμένη δυναμική στη διεθνή οικονομία και τη διπλωματία που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει εάν μικρότερα κράτη που τολμήσουν την αποδολαριοποίηση,  έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στο Bitcoin ακολουθώντας το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ ή το πιο πρόσφατο της Αργεντινής. Ίσως τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να αναδείξουν περαιτέρω την αξία που εισάγει το Bitcoin ειδικά για ασθενέστερες οικονομίες και να ενισχύσουν τα θεμελιώδη μεγέθη του μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος.