Αλλάζει το DNA του Σύριζα; Φυσικά και όχι

Διαβάζουμε και ακούμε, σε αναλύσεις πως ο Παύλος Πολάκης αποτελούσε ένα περιττό πολιτικό βάρος για τον αρχηγό του Σύριζα. Και πως η ενδεχόμενη απομάκρυνσή του, θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να μεταβάλει την πορεία και τον προσανατολισμό του κόμματός του και να το στρέψει ξεκάθαρα προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Αλλάζει όμως το DNA του Σύριζα; Φυσικά και όχι. Γι’ αυτό παρακολουθούμε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψελλίζουν και να διστάζουν να καταδικάσουν το Παύλο Πολάκη, διότι στο βάθος της καρδιάς τους πιστεύουν τα ίδια ακριβώς πράγματα με αυτόν και στο βάθος της σκέψης τους καταλήγουν στις ίδιες ακριβώς αναλύσεις. Απλά εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο.

Αλλάζει το DNA του Σύριζα; Φυσικά και όχι. Τα περισσότερα από τα επιφανή στελέχη του είχαν ασπαστεί τις αρχές της κομμουνιστικής αριστεράς, αφού το Τείχος του Βερολίνου είχε καταρρεύσει με ηχηρό τρόπο και οι αποκαλύψεις για τα αποτρόπαια εγκλήματα του ανελεύθερου και ολοκληρωτικού σοβιετικού μπλοκ είχαν συνταράξει κάθε δημοκρατικό πολίτη στη Δύση. Και αυτό δεν αλλάζει.

Αλλάζει το DNA του Σύριζα; Φυσικά και όχι. Στις κρίσιμες στιγμές που βρέθηκε στην κυβέρνηση είχε επιλέξει σαν πολιτικό εταίρο, ένα ακροδεξιό εθνικιστικό μόρφωμα και είχε αναζητήσει λύσεις στα ολοκληρωτικά καθεστώτα της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας. 

Αλλάζει το DNA του Σύριζα; Φυσικά και όχι. Διότι δεν πιστεύει στη διάκριση των εξουσιών και στις ανεξάρτητες αρχές. Δεν πιστεύει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αντιθέτως πιστεύει στο «δίκιο των λαώνε», στα λαϊκά δικαστήρια και στις αθωώσεις ή καταδίκες «στο όνομα του λαού». Υποστηρίζει ακόμα και σήμερα πως οι 13 ανώτατοι δικαστές που ομόφωνα κήρυξαν ένοχο το Νίκο Παππά, διορίστηκαν από την κυβέρνηση, ενώ είναι γνωστό πως οι δικαστές είχαν κληρωθεί στη Βουλή και τους κλήρους τους είχε τραβήξει η Σοφία Σακοράφα του κόμματος Βαρουφάκη. 

Αλλάζει το DNA του Σύριζα; Φυσικά και όχι. Στην οικονομική του σκέψη είχε το πέρασμα στη δραχμή, τη μονομερή μη αναγνώριση των δεσμεύσεων της χώρας προς το εξωτερικό και σήμερα συνεχίζει με την εμμονή για την κρατικοποίηση των τραπεζών και της ΔΕΗ και με το κυνήγι κατά των επενδυτών. 

Αλλάζει το DNA του Σύριζα; Φυσικά και όχι. Στην προχθεσινή του ανακοίνωση σχετικά με τον Παύλο Πολάκη, ο Σύριζα ανέφερε ότι η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο. Αλήθεια, τι ακριβώς είναι σύμφωνα με τον Σύριζα το «καθεστώς Μητσοτάκη»; Και ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο σύγκρουσης;

Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να βρεθεί εκτός Σύριζα. Μπορεί το δυναμικό του Σύριζα να εμπλουτιστεί και με άλλους εξουσιολάγνους πρώην Πασόκους. Μπορεί να συνταχθούν στο πλευρό του μια σειρά από παροπλισμένους και αποτυχημένους πολιτικούς. Ωστόσο, ο Πολακισμός θα εξακολουθήσει να παραμένει βασικό συστατικό του Συριζαϊκού DNA. Είναι κάτι που δεν αλλάζει.