Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Με οριακά κέρδη 0,15% έκλεισε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 619,96, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινούνταν σε αρνητικό έδαφος.
Με κέρδη στο φώτο φίνις η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας πριν τα Χριστούγεννα με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη μεταβλητότητας και απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος κυρίως από το εξωτερικό. Πλέον η επόμενη εβδομάδα κρίνεται κρίσιμη (από τεχνικής απόψεως) καθώς θα κρίνει κατά πολύ το ανοδικό σήμα για τον γενικό δείκτη.
Στην σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΕΤΕ δεν τα κατάφερε να κινηθεί σε θετικό έδαφος συμπαρασυρόμενη από το γενικό πτωτικό κλίμα κι έκλεισε με απώλειες 1,52% στα €0,324.
Επίσης η μετοχή της ΜΟΗ αντέδρασε σήμερα στο κλείσιμο ανοδικά απομακρύνοντας από την περιοχή στήριξης των €9,3903. Η μετοχή έκλεισε στα €9,80 με απώλειες 0,41%.
Η μετοχή της ΔΕΗ δείχνει σημάδια αδυναμίας να κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα των €4 με το πιθανότερο σενάριο να δοκιμάζει την περιοχή στήριξης των €3,72. Η μετοχή έκλεισε στα €3,82 με απώλειες 2,55%.
Η μετοχή του ΜΥΤΙΛ δεν τα κατάφερε σήμερα να κινηθεί ανοδικά ώστε στις επόμενες συνεδριάσεις να μας δώσει ανοδικό σήμα. Η μετοχή έκλεισε στα €3,60 με απώλειες 2,70%.
Η μετοχή της ΕΧΑΕ διατηρεί το ανοδικό της σήμα που ίσως την οδηγήσει στο σημείο αντίστασης των €5,5970. Η μετοχή έκλεισε στα €5,30 αμετάβλητη.
Τέλος πιέσεις 2,65% επικράτησαν και σήμερα στην μετοχή της ΙΝΛΟΤ στα €1,10 με την μετοχή να απομακρύνεται προς το παρών από το ισχυρό επίπεδο στήριξης των €1,04 με επόμενη αυτών των 0,9367.
Ένα ίσως από τα βασικότερα σημεία που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως το πολιτικό ρίσκο για την χώρα παραμένει καθώς θέματα όπως το ασφαλιστικό έχουν μετατεθεί για το νέο έτος, καθώς και το κατά πόσο θα επηρεάσει τα θεμελιώδη των τραπεζών η απόφαση του ΣτΕ για μείωση των αντικειμενικών αξιών. Σε περίπτωση που οι ξένοι θεσμικοί κρίνουν πως η συγκεκριμένη απόφαση θα επιβαρύνει κατά πολύ τον ισολογισμό τους, τότε ίσως να δούμε ένα νέο κύμα πωλήσεων στις τράπεζες όπου μετά και την αυξημένη πλέον στάθμιση τους σε δείκτες και γενικό δείκτη μπορούν να οδηγήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Προς το παρόν το ανοδικό σήμα για τον γενικό δείκτη παραμένει και για να συνεχιστεί θα πρέπει στις επόμενες συνεδριάσεις να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.
Ο τζίρος ήταν €107,38 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €11,71 εκατομμύρια.
Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν πράξη, 48 κινήθηκαν ανοδικά, 51 κινήθηκαν πτωτικά και 156 παρέμειναν αμετάβλητες.
Η στήλη σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία!
