Νέα δεδομένα στο παγκόσμιο αγροτικό εμπόριο δημιουργεί η συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, με το Πεκίνο να δεσμεύεται για αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων αξίας τουλάχιστον 17 δισ. δολαρίων ετησίως, πέραν των υφιστάμενων δεσμεύσεων για σόγια.
Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση των προέδρων Donald Trump και Xi Jinping στο Πεκίνο, αναμένεται να αυξήσει τις συνολικές κινεζικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στα 28 έως 30 δισ. δολάρια ετησίως, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα 8 δισ. δολάρια του προηγούμενου έτους.
Αναλυτές εκτιμούν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, η Κίνα θα χρειαστεί να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές σιταριού, ζωοτροφών, κρέατος, βαμβακιού και ξυλείας. Παράλληλα, το Πεκίνο αναμένεται να ενισχύσει τις αγορές αμερικανικής σόγιας, με στόχο τουλάχιστον 25 εκατ. τόνους ετησίως.
Ωστόσο, η ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών εκτιμάται ότι θα επηρεάσει ανταγωνιστικές χώρες παραγωγούς, όπως η Βραζιλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Αργεντινή. Η Βραζιλία, που σήμερα καλύπτει σχεδόν το 74% των κινεζικών εισαγωγών σόγιας, ενδέχεται να χάσει μερίδιο αγοράς, ενώ πιέσεις μπορεί να δεχθούν και οι εξαγωγές σιταριού, κριθαριού και ζωοτροφών άλλων χωρών.
Σημαντικές μεταβολές αναμένονται και στον τομέα του κρέατος, καθώς το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν εμπορικά εμπόδια για βοδινό και πουλερικά. Η Κίνα έχει ήδη επεκτείνει τις άδειες λειτουργίας εκατοντάδων αμερικανικών μονάδων παραγωγής βοδινού.
Οι εξελίξεις θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις διεθνείς αγορές τροφίμων, καθώς ενδέχεται να ανακατευθύνουν εμπορικές ροές και να επηρεάσουν τις τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο.
