Ισχυρά εναύσματα από θεμελιώδη και Wall Street
Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρά εναύσματα από θεμελιώδη και Wall Street

Τα μάκρο της απασχόλησης και ο πληθωρισμός επανέφεραν την αισιοδοξία στη Wall Street και την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και σε συνδυασμό με ένα μπαράζ θετικών αναγνώσεων από τα τρίμηνα των ελληνικών τραπεζών οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 13 ετών την εβδομάδα που πέρασε.

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον και οι εναλλαγές πρωταγωνιστών στο ΧΑ έχουν δώσει ένα σταθερό ανοδικό βηματισμό στην αγορά από τα μέσα Απριλίου που ως επί το πλείστων έχει τη βάση του σε θεμελιώδη δίνοντας έτσι μια πιο στιβαρή εικόνα εισροών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις πολλές αργίες που μεσολάβησαν στην Πασχαλινή περίοδο ο τζίρος του ΧΑ δεν έπεσε καμία ημέρα κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ την τελευταία συνεδρίαση που παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο ήταν στις 11 Απρίλιου.

Η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την «υγιή» αύξηση των αποτιμήσεων και δείχνει ως τώρα τουλάχιστον ότι συμβαδίζει παράλληλα με την άνοδο του δείκτη.

Τα πρώτα στοιχεία από το α’ τρίμηνο είναι άκρως υποστηρικτικά. Πέρα από τις τάσεις στη ζήτηση  που καταγράφονται σε κλάδους σηματωρούς για την οικονομία (τουρισμός, κατασκευές, λιανικό εμπόριο) οι ενδείξεις για την εταιρική κερδοφορία διατηρούν την αισιοδοξία για τη φετινή χρήση.

Σε ένα πρώτο δείγμα 15 εταιρικών ανακοινώσεων που είχαν δημοσιεύσει στοιχεία ως την Παρασκευή η αύξηση των καθαρών κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό α’ τρίμηνο προσεγγίζει το 30% στα 1,66 δισ. ευρώ με ισχυρή συνεισφορά από τον τραπεζικό κλάδο (1,09 δισ. ευρώ +38,4%).

Ο τζίρος των εμποροβιομηχανικών εταιριών είναι μεν οριακά αυξημένος κατά 1,8% (6,2 δισ. ευρώ) ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία τρέχει με 11,9% στα 1,13 δισ. ευρώ. Είναι ένα εξαιρετικό ξεκίνημα αν συνεκτιμηθεί ότι η κερδοφορία των εισηγμένων στο ΧΑ έρχεται από δύο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ. Η υποστήριξη των θεμελιωδών έχει βάλει σοβαρή πλάτη στις διορθώσεις της αγοράς περιορίζοντας το βάθος των πιέσεων από την κατοχύρωση κερδών ή τον απεγκλωβισμό θέσεων.

Παράλληλα η εναλλαγή πρωταγωνιστών και το επιλεκτικό ενδιαφέρον που ενεργοποιείται από τις θετικές αναθεωρήσεις των φετινών κερδών οδηγεί το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά δίνοντας έτσι αφορμές ώστε η αγορά ακόμα και σε ημέρες που η ειδησεογραφία είναι περιορισμένη να παραμένει ζωηρή από πλευράς τζίρου.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί το στόχο της ανόδου που ξεκίνησε από τις 16 Απριλίου, πατάει πλέον σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών αλλά έχει δυναμική και η εκτόνωση του κύματος δεν φαίνεται επί του παρόντος να έχει ολοκληρωθεί. Από τις 1.357 έως τις 1.505 μονάδες οι αγοραστές έδειξαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, οι οποίες διορθωτικές κινήσεις είτε αναχαιτίστηκαν σε ορίζοντα δύο συνεδριάσεων είτε ήταν εξαιρετικά ρηχές και σε μικρό ενδοσυνεδριακό εύρος. 

Για να βρεθεί η επόμενη αντίσταση θα πρέπει να ανατρέξει κανείς 157 μήνες πίσω στο παρελθόν, τον Απρίλιο του 2011 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει μια τοπική κορυφή στις 1.561 μονάδες. Το εν λόγω επίπεδο έχει χαμηλή προβλεπτική αξία από τεχνικής άποψης καθώς αναφέρεται σε μια πολύ διαφορετική σύνθεση μετοχών Αγοράς. Ενδεχομένως η κάμψη στον συναλλακτικό τζίρο να αποτελέσει μια πιο ασφαλή ένδειξη για μια επερχόμενη αδυναμία σε συνδυασμό με μια ανάλογη διορθωτική κίνηση στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση η ζωηρή και ορεξάτη κίνηση που εκδηλώνεται σε ένα μήνα που είθισται οι επιφυλάξεις τω επενδυτών να κορυφώνουν θα πρέπει να εξετάζεται συνολικά, αλλά και επιμέρους, δεδομένης και της ανόδου που έχει προηγηθεί από το ξεκίνημα της χρονιάς.