Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 1.260 μονάδες και τα μάτια μας
AP Photo/ Yorgos Karahalis
AP Photo/ Yorgos Karahalis

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 1.260 μονάδες και τα μάτια μας

Με τη συνδρομή της μετοχής του ΟΠΑΠ, που κινήθηκε ανοδικά κατά +4,42%, μετά από την ανακοίνωση της διανομής μερίσματος ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, άντεξε στην προσπάθεια καθοδικής διάσπασης του επιπέδου των 1260 μονάδων για δεύτερη φορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά ανοδικά στις 1276,52 μονάδες, με τη βοήθεια των τραπεζικών μετοχών και με τη προσφορά τίτλων να απορροφάται με ευκολία. Ωστόσο η ανησυχία των επενδυτών δεν εξαφανίστηκε.

Η επενδυτική κοινότητα, διερωτάται αν η σειρά των πτωτικών συνεδριάσεων με εξαίρεση τη χθεσινή, οφείλεται σε ένα μαζικό «ξεφόρτωμα» μετοχών που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου με αποκορύφωμα τις συναλλαγές ύψους 455 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης του rebalancing. Ή αν οφείλεται στην αίσθηση περί αναβολής της αναβάθμισης του αξιόχρεου της επενδυτικής βαθμίδας που είναι διάχυτη στην αγορά. Μια αίσθηση που βασίζεται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες προερχόμενες από τους οίκους αξιολόγησης που εξετάζουν με επιφυλακτικότητα και λεπτομέρεια τα κονδύλια των εξοπλιστικών δαπανών και την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου.

Είναι πιθανόν η χρηματιστηριακή αγορά να έχει εξαντλήσει τα καύσιμα της, έχοντας αποδώσει πάνω από +40% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και πάνω από +65% σε επίπεδο του πολύπαθου Τραπεζικού Δείκτη. Και όταν εννοούμε καύσιμα, δεν εννοούμε τα κεφάλαια προς επένδυση, αφού η ρευστότητα στο σύστημα είναι περισσότερο από επαρκής. Εννοούμε ειδήσεις - καύσιμα, που προσελκύουν με τη σειρά τους κεφάλαια. 

Αρκετά από τα νέα που ανέβαζαν τον δείκτη ήδη αποτελούν πλέον παρελθόν. Αφού η προσδοκία για την εκλογική νίκη μιας οικονομικά φιλελεύθερης παράταξης έγινε πράξη. Αφού η προσδοκία για το δυνάμωμα των τραπεζικών ισολογισμών, πραγματοποιήθηκε και αυτή. Αφού και η προσδοκία για βελτίωση και αύξηση των θεμελιωδών μεγεθών των δεικτοβαρών μετοχών, ξεπεράστηκε με τον καλύτερο τρόπο. Και αφού πολλά από τα deals που περίμενε η επενδυτική κοινότητα, πραγματοποιήθηκαν και αυτά. Επομένως τι μένει;

Με δεδομένο πως η χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλεί τα μελλούμενα, η σημερινή της στάση προβληματίζει. Η επιφυλακτική στάση των επενδυτών και η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε περιορισμένο εύρος τιμών, αφήνει μια γλυκόπικρη επίγευση. 

Με τεχνικούς όρους δικαιούται το Χρηματιστήριο να ξεφουσκώσει και να διορθώσει; Ναι. Είναι συνηθισμένες οι βαθιές και βραχύβιες πτώσεις κατά τη διάρκεια των ανοδικών κινήσεων; Ναι, είναι. Είναι οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών ικανές να σηματοδοτήσουν μεταβολή της τάσης; Οι απώλειες από τα υψηλά του Τραπεζικού Δείκτη είναι μεγάλες. Από τις 1109 μονάδες ο δείκτης βρίσκεται τώρα στις 1005,5 μονάδες μετά το χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 984,97 μονάδων και υψηλό των 1022,11 μονάδων, με το τελευταίο ανεκτό επίπεδο συνέχισης της ανοδικής τάσης να βρίσκεται πέριξ των 960 μονάδων. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Γενικό Δείκτη του οποίου οι αντίστοιχες θετικές προοπτικές εξαντλούνται στα επίπεδα των 1200-1210 μονάδων, με το υψηλό του να έχει καταγραφεί στις 1345 μονάδες. 

Γιατί οι τραπεζικές μετοχές είναι τόσο ευάλωτες στα σενάρια της πιθανολογούμενης από πολλούς αναβολής της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας; Διότι αφενός δεν θα δουν τα επιτόκια των ομολογιακών τους εκδόσεων να αποκλιμακώνονται από το υψηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα και αφετέρου διότι θα αναβληθεί η είσοδος νέων κεφαλαίων στο χρηματιστήριο και η εκδήλωση ενός νέου αγοραστικού κύματος προς τις δεικτοβαρείς μετοχές και τις μετοχές του δείκτη MSCI Greece Standard.

Με την ημέρα αξιολόγησης από την DBRS να πλησιάζει και την αντίστοιχη από την Moody’s να μην βρίσκεται μακριά, το ξεκαθάρισμα των προθέσεων των επενδυτών δεν απέχει πολύ. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σύντομα θα αποσυμπιεστεί και θα λάβει την κατεύθυνση που θα του προσφέρουν οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία. Οι προσδοκίες αποτελούσαν από την αρχή του έτους το κατάλληλο καύσιμο. Τώρα μένει να αποδειχθεί αν οι εξελίξεις θα δικαιώσουν ή θα διαψεύσουν τις προσδοκίες. Και η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί το Ιερό Δισκοπότηρο του Χρηματιστηριακού Φθινοπώρου του 2023.