Όλο και πιο κοντά στις 2.000 μονάδες πλησιάζει ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, κατακτώντας τη μία πολυετή κορυφή μετά την άλλη, ενώ συμπλήρωσε και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, την ώρα που τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα 2ου τριμήνου σε ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνουν να έχουν επαναφέρει τους αγοραστές στη θέση του οδηγού στις διεθνείς αγορές.
Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα γόνιμη περίοδο, με αυξημένους τζίρους, πολλαπλά «πακέτα», ανακοινώσεις μικρών και μεγαλύτερων deals, επιχειρηματικές εξελίξεις, έντονη φημολογία και γενικώς μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ασφαλώς και παραπέμπει σε περιβάλλον «bull market».
Συμπερασματικά, έστω με βραχύβια διαλείμματα ήπιας διόρθωσης, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να βρίσκει τις δυνάμεις εκείνες που το βοηθούν να περνάει τη φάση της αφομοίωσης των επιπέδων και του «protit taking» και να κινείται προς υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον όσο στην αναρρίχηση αυτή συνηγορεί και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι τη μερίδα του λέοντος, από πλευράς συναλλαγών, συνεχίζουν να διακινούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, κάτι που επιβεβαιώνει τον τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα και την μονοδιάστατη φυσιογνωμία της εγχώριας αγοράς.
Από την άλλη, θέλει προσοχή το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, τουλάχιστον αυτών με αμφίβολα θεμελιώδη.
Την ίδια ώρα, εγχώριοι και ξένοι επενδυτικοί οίκοι τραβούν τις τιμές - στόχους υψηλότερα, εν μέσω διαρκών αναβαθμίσεων.
Εν τω μεταξύ, η κινητικότητα σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων, δίνει περισσότερες επιλογές στους επενδυτές που αποφασίζουν να μπουν στην αγορά με σχετική «χρονοκαθυστέρηση», ένδειξη πως εισέρχονται νέα κεφάλαια, ικανά να υποστηρίξουν την προσπάθεια επαναφοράς υψηλότερα των 2.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.
Από εκεί και πέρα, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από την λήξη των συμβολαίων Ιουλίου στην αγορά παραγώγων, αλλά και από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, καθώς αρκετοί traders επέλεξαν να προχωρήσουν σε μερική κατοχύρωση θέσεων στο Χ.Α., που προσπαθεί να διαχειριστεί τα μεγάλα κέρδη που έχουν προηγηθεί και τις συνεχιζόμενες εισροές που αφήνουν ανοιχτό το σενάριο για κίνηση προς ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Στα 8,20 ευρώ θέτει την τιμή στόχο της ΕΧΑΕ, η Eurobank Equities, με σύσταση για αγορά, με τη μετοχή να έχει μπροστά της δύο καταλύτες, την πρόταση εξαγοράς από τη Euronext και την πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε αναπτυγμένη αγορά. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, «η μετοχή της ΕΧΑΕ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount περίπου 30% σε σχέση με τους διεθνείς ομίλους, παρότι παρουσιάζει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης λόγω ισχυρής λειτουργικής μόχλευσης. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα βελτιωμένης προσφοράς στο πλαίσιο της M&A διαδικασίας».
Την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 23 Ιανουαρίου 2026.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.990,9 (+0,45%) και 1.979,66 μονάδων (-0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.958,52 μονάδες (+0,18%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 197 εκατ., από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε εβδομαδιαία βάση, ο ΓΔΧΑ σημείωσε κέρδη 1,29%.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι HelleniQ Energy (+1,83%), TITC (+1,33%), ΕΛΧΑ (+1,33%), ΕΥΔΑΠ (+5,15%), Σαράντης (+1,18%).
Με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας μόνο οι ΔΑΑ (-1,97%) και Viohalco (-1,40%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, Λανακάμ (+14,29%), Κυριακούλης (+13,02%), Space (+12,98%), Attica Bank (+8,65%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Jumbo (+0,19%), Profile (+3,48%), Quest (+4,41%), ONYX (+2%), BriQ (+1,36%), Ίλυδα (+3,30%).
Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 264.832 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας «ΕΛΑΣΤΡΟΝ» (+2,58%). Το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 18.146.007.