Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκανε το 7x7

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκανε το 7x7

Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης κατακτώντας νέα υψηλά οκταετίας την εβδομάδα που πέρασε. Η άνοδος πάνω από το ορόσημο των 1.000 μονάδων φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει καθώς εκτός από τις αναγνώσεις της αυξημένης κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών, τα κυοφορούμενα deals δείχνουν ότι έχουν συνέχεια και ουρές συναλλαγών που εκτός από την αποκάλυψη αξίας στις μετοχές απελευθερώνουν και κεφάλαια προς επανεπένδυση.

Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη Δευτέρα προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της εκτιμώμενης κερδοφορίας της για το 2023 αυξάνοντας την ένταση του ενδιαφέροντος στον τραπεζικό κλάδο. Σε αυτό το κλίμα οι αναμενόμενες διορθώσεις λόγω της κατοχύρωσης των σημαντικών κερδών περιορίστηκαν από την επιλεκτική παρουσία ενδιαφέροντος σε άλλους υστερήσαντες τίτλους, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν εκ νέου με άνεση τα 100 εκατ. ευρώ.

Το «κέρδος» της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου ήταν η αφύπνιση των μικρών και μεσαίων χαρτιών της Αγοράς βάζοντας στην εικόνα της ανόδου και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εταιρειών με διαφορετικό προφίλ ρίσκου ενεργοποιώντας περισσότερα χαρτοφυλάκια λιανικής.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει έρθει αντιμέτωπος με την πρώτη σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση στις 1.048 -1.040 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η οκταετής περιήγηση της αγοράς κάτω από τις 1.000 μονάδες. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η υπέρβαση του εν λόγω επίπεδου, όχι γιατί είναι μια κορυφή αναφοράς για πολλές μετοχές, αλλά επειδή τα επτά συνεχόμενα ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα έχουν οδηγήσει τους ταλαντωτές ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα «στα κόκκινα» των υπερτιμήσεων.

Όλο το σετ δεικτών τάσης είναι ανοδικό σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση ενώ ο κινητός μέσος των 200… μηνών είναι η μόνη χρονοσειρά τάσης που έχει μείνει αλώβητη από την άνοδο (1.215 μονάδες). Με αυτά ως δεδομένα η ερχόμενη εβδομάδα συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες για ένα μικρό διορθωτικό πισωγύρισμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η διόρθωση θα έρθει με μια πλάγια κίνηση εκτόνωσης που θα εξομαλύνει και την καμπύλη της αγοράς η οποία κινείται με αφύσικη κλίση. Επίσης, θα έχει ενδιαφέρον η ένταση της διόρθωσης καθώς οι χαμηλοί τζίροι θα υπονοήσουν μια μετριοπαθή στάση από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.