Προβληματισμός για τον «περίεργο» κώδικα που στέλνει το Voyager 1
AP/ NASA
AP/ NASA
NASA

Προβληματισμός για τον «περίεργο» κώδικα που στέλνει το Voyager 1

Ανησυχία προκαλεί στη NASA ο κώδικας με τον οποίο στέλνει τα μηνύματά του προς τη Γη το Voyager 1, το οποίο μετρά ήδη 47 χρόνια «ζωής» στο διάστημα κινούμενο έξω από τα προκαθορισμένα όρια του ηλιακού μας συστήματος και έχοντας διανύσει απόσταση περισσότερη από 24 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας. Η απόσταση αυτή είναι σαφώς επικίνδυνη για τυχόν προβλήματα με το υπάρχον να εντοπίζεται στη μορφή των μηνυμάτων που αποστέλλει τον Voyager 1 και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, δεν μεταδίδεται ο δυαδικός κώδικας για δισεκατομμύρια χρόνια αλλά οι αριθμοί 0 και 1 και οποίοι εναλλάσσονται, όπως αναφέρει το NPR. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προσπάθειες επαναφοράς του σκάφους συνεχίζονται δίχως επιτυχία, ας μη λησμονούμε ότι πρόκειται για σκάφος που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’70 με την τεχνολογία της τότε εποχή, και εκτοξεύθηκε στο διάστημα το 1977.

Το σκάφος «σταμάτησε να μας μιλάει με συνεκτικό τρόπο. Είναι σοβαρό πρόβλημα», είπε η υπεύθυνη του έργου του Voyager, Suzanne Dodd στο NPR, αντιπαραβάλλοντας την τεχνολογία της δεκαετίας του ’70 με τη σημερινή. «Το κουμπί που πατάτε για να ανοίξετε την πόρτα του αυτοκινήτου σας, έχει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από τα διαστημόπλοια Voyager. Είναι αξιοσημείωτο ότι συνεχίζουν να πετούν και ότι έχουν πετάξει για 46 και πλέον χρόνια».

Προς εύρεση κάποιας λύσης η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να κατανοήσει τον λόγο τον οποίο οι τότε προγραμματιστές (δεκαετίας ‘70) σχεδίασαν με τέτοιο τρόπο το λογισμικό. Αυτό, «είναι ο μόνος τρόπος για να διορθώσουν το πρόβλημα», διευκρίνισε η Dodd.

Με την αποστολή των μηνυμάτων να συνεχίζει να στέλνεται σε μη κατανοητό κώδικα, οι επιστήμονες της NASA διατείνονται ότι το προσεχές διάστημα θα επιδοθούν σε νέες μεθόδους προκειμένου το σκάφος να επανέλθει σε λειτουργική κατάσταση. Ενδεικτικό της παρούσας μη λειτουργικής κατάστασης του Voyager 1, είναι ότι λόγω της μεγάλης απόστασης κάθε σήμα που η NASA στέλνει στο σκάφος φτάνει εκεί έπειτα από εβδομάδες.

Μεγαλύτερο πρόβλημα ότι η λήψη μηνυμάτων έχει εδώ και καιρό σταματήσει. «Δεν λαμβάνουμε επιστημονικά δεδομένα από τότε που ξεκίνησε αυτή η ανωμαλία, και αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πώς μοιάζει το περιβάλλον στο οποίο ταξιδεύει το διαστημόπλοιο», είπε η αστρονόμος του Caltech Stella Ocker στο NPR.

Επιπλέον πρόβλημα η σταδιακή εξάντληση των αποθεμάτων πλουτωνίου των σκαφών Voyager, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε κίνδυνο.