Ένας λαμπερός Ουρανός, το δώρο του James Webb για τις γιορτές
NASA
NASA

Ένας λαμπερός Ουρανός, το δώρο του James Webb για τις γιορτές

Το δώρο του διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA,  James Webb, σε όλους μας αυτές τις γιορτές, είναι μια ακόμα καλύτερη θέα του Ουρανού. Μετά από μια θεαματική εικόνα που λήφθηκε νωρίτερα φέτος, το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει λάβει πολλές εικόνες του μακρινού παγωμένου πλανήτη-γίγαντα. Μια νέα εικόνα που κυκλοφόρησε με αφορμή τις χειμερινές διακοπές αποκαλύπτει πολλές αθέατες μέχρι τώρα λεπτομέρειες.

Το JWST τράβηξε λεπτομέρειες από τους αμυδρούς εσωτερικούς και εξωτερικούς δακτυλίους του Ουρανού, συμπεριλαμβανομένου του ασύλληπτου δακτυλίου Ζήτα. Πρόκειται για τον εξαιρετικά αμυδρό και διάχυτο δακτύλιο που βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη. Η Στην ευρεία εκδοχή της, η εικόνα δείχνει τουλάχιστον 14 φεγγάρια, περισσότερους από τους μισούς από τους 27 γνωστούς φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη. Στην κοντινή εκδοχή, μπορείτε να δείτε ότι ορισμένα από τα φεγγάρια βρίσκονται μέσα στους δακτυλίους.

Αν τα φεγγάρια και οι δακτύλιοι δεν είναι αρκετά θεαματικά για τις προτιμήσεις σας, τι θα λέγατε για κάποια ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά; Στο ορατό φως, ο Ουρανός είναι αρκετά «άδειος». Οι παρατηρήσεις από το Voyager 2 τη δεκαετία του 1980 τον δείχνουν ως μια λεία σφαίρα σε χρώμα γαλαζοπράσινου. Στο υπέρυθρο φως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν καταιγίδες ορατές ως φωτεινές κουκκίδες στον Ουρανό. Μπορείτε επίσης να δείτε το πλήρες πολικό κάλυμμα.

Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να δούμε ολόκληρο τον πόλο είναι ότι ο Ουρανός περιστρέφεται στο πλάι του. Ο άξονάς του έχει μια τεράστια κλίση 98 μοιρών σε σχέση με την τροχιά του. Αυτό πιστεύεται ότι προκλήθηκε από μια κολοσσιαία σύγκρουση πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Ο Ουρανός πλησιάζει στο ηλιοστάσιο του το 2028 και τότε ο άξονας του θα είναι στραμμένος ακριβώς προς τον Ήλιο. Οι εποχιακές επιδράσεις δημιουργούν τον λευκό θόλο που φαίνεται σε αυτή τη φωτογραφία και οι παρατηρήσεις του JWST θα βοηθήσουν να διαχωριστούν αυτές τις επιδράσεις από διαφορετικά μετεωρολογικά φαινόμενα.

Ο Ουρανός έχει πολυπλοκότητες που δεν παρατηρούνται σε άλλους πλανήτες, οπότε οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν από τους πλανητικούς επιστήμονες με τη βοήθεια του JWST θα είναι θεμελιώδους σημασίας για τη δημιουργία μιας πιο ακριβούς εικόνας για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό αυτού του συναρπαστικού κόσμου.