ZDF: Παραμένει ανοικτό το αν η A. Merkel θα συμφωνήσει στο τελικό κείμενο της Συνόδου

ZDF: Παραμένει ανοικτό το αν η A. Merkel θα συμφωνήσει στο τελικό κείμενο της Συνόδου

«Ίσως πρόκειται για τίποτε λιγότερο από μία στροφή στην προσφυγική πολιτική της Angela Merkel: Η ΕΕ θέλει να κλείσει την οδό των Βαλκανίων, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κοινής απόφασης με την Τουρκία. Η Ευρώπη υπολογίζει σε περιχαράκωση. Παραμένει ανοικτό αν η καγκελάριος θα συμφωνήσει στο τελικό κείμενο», γράφει η Anne Gellinek σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η γερμανική ZDF.

«Κανονικά τη Σύνοδο Κορυφής την προετοιμάζουν διπλωμάτες. Αυτή τη φορά ήταν τόσο σημαντική ώστε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί: η Angela Merkel και ο Ahmet Davutoglu συναντήθηκαν σε γεύμα την Κυριακή το απόγευμα στην τουρκική πρεσβεία στην ΕΕ. Η έκφραση της A. Merkel στις φωτογραφίες πριν από την συνάντηση αποκαλυπτική: όχι πάρα πολλά χαμόγελα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση είχε μόλις κλείσει μία αντιπολιτευτική εφημερίδα. Όχι πολύ λίγα χαμόγελα, καθώς η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία στην προσφυγική κρίση», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του δεύτερου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.

«Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες Συνόδους για την Angela Merkel και την Ευρώπη. Για τη γερμανίδα καγκελάριο επειδή η ίδια έχει αναγορεύσει αυτή τη Σύνοδο σε σταθμό, στην οποία θα "κάνει λογαριασμό" και μέχρι την ημερομηνία της οποίας ήθελε να μειώσει "τον αριθμό των προσφύγων". Και, πράγματι, αυτή η Σύνοδος θα μπορούσε και για τους δύο- την A. Merkel και την Ευρώπη- να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής».

«Στα συμπεράσματα, το καταληκτικό κείμενο της Συνόδου, το οποίο πάντα διαπραγματεύεται και γράφεται πριν από τη Σύνοδο, υπάρχει μία αξιοσημείωτη πρόταση: "Παράτυπα ρεύματα μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων παίρνουν τέλος. Αυτός ο δρόμος είναι πλέον κλειστός"», όπως αναφέρει.

Και οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων -συμπεριλαμβανομένης της A. Merkel- είναι συνεπώς σε μεγάλο βαθμό σύμφωνοι ότι τα σύνορα στο δρόμο των Βαλκανίων δεν πρέπει να ανοίξουν. Το ZDF έχει πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους ότι στη γερμανική κυβέρνηση υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις απέναντι στην παρούσα εκδοχή. «Αν το κλείσιμο της βαλκανικής οδού γίνει απόφαση, αυτό θα αποτελούσε τίποτε λιγότερο από μία στροφή στην προσφυγική πολιτική της A. Merkel, η οποία μέχρι τώρα επέκρινε αυστηρά την μονομερή επιβολής ανώτατου ορίου της Αυστρίας και την ανέγερση φρακτών. Θα σήμαινε ότι μία κρυφή συμφωνία γίνεται επίσημη απόφαση: Το σύνορο της ΠΓΔΜ παραμένει κλειστό. Η A. Merkel θα έχει λυγίσει», καταλήγει το ρεπορτάζ του καναλιού ZDF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ