Ζ. Ζάεφ:  Συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιουνίο

Ζ. Ζάεφ: Συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιουνίο

Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε λύση πριν από την (επόμενη) Σύνοδο», είπε ο κ. Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, προσθέτοντας όμως ότι «εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, εξαρτάται από τους θεσμούς, εξαρτάται από πολλούς άλλους συμμετέχοντες, όπως οι πρόεδροι των χωρών, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και τελικά τους πολίτες».

Όπως είπε ο ίδιος, «ακόμα πάντως και αν δεν καταστεί εφικτό (να υπάρξει λύση μέχρι τη Σύνοδο) θα συνεχίσουμε σίγουρα, έχουμε χτίσει μια ισχυρή φιλία μεταξύ μας (με την Ελλάδα) και είμαστε προσηλωμένοι στην εύρεση λύσης. Ελπίζουμε απλώς ότι θα βρεθεί έγκαιρα, ώστε να ενθαρρύνει το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ και να λάβουμε πρόσκληση για ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ένταξης». 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Ζάεφ δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους στη Σόφια, ότι συζήτησε με τον Αλ. Τσίπρα για μία (συγκεκριμένη) λύση του ονοματολογικού, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες. Ωστόσο πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερες συζητήσεις.

Ο Ζάεφ είπε ακόμη πως συζήτησε την πρόοδο στην επίλυση της διένεξης για το όνομα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.