Z. Ζάεφ: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνάντηση με τον Τσίπρα

Z. Ζάεφ: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνάντηση με τον Τσίπρα

Δεν φαίνεται πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνάντηση κορυφής με τον Αλέξη Τσίπρα για το Μακεδονικό, δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Ζάεφ επισήμανε πως οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα στην Αχρίδα δεν απέφεραν ιδιαίτερη πρόοδο και συνεπώς δεν υπάρχει βάση για αναβάθμιση των συζητήσεων σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Σημείωσε πως κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της χώρας ώστε να γίνει ενημέρωση για την πορεία των διαβουλεύσεων.

«Πιθανότατα θα έχουμε ξεχωριστές συναντήσεις, ανταλλαγή ενημέρωσης, εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών και εκ μέρους μου, με τον Πρόεδρο της χώρας και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης... Για μας είναι σημαντικό να ενημερωθούν όλοι και να μοιραστούμε ιδέες για τα επόμενα βήματα» είπε ο Ζάεφ και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι όχι μόνο ενημέρωση, αλλά και διαβουλεύσεις για την στρατηγική και τις κινήσεις της χώρας, ώστε να επιτευχθεί εθνική ενότητα και συναίνεση.

Ο κ. Ζάεφ προσπάθησε παράλληλα να διασκεδάσει τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του ότι δεν δέχεται ονομασία erga omnes, δηλαδή τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, και επακόλουθη τροποποίηση του Συντάγματος.

Σημείωσε πως οι διαφορές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι χρόνιες και υπήρχαν από την αρχή της διαπραγμάτευσης.  «Είναι ακριβές ότι υπάρχουν διαφορές από την αρχή -- υπήρχαν εδώ και 27 χρόνια. Όπως είναι ακριβές και ότι έχουν γίνει βήματα στην διαπραγματευτική διαδικασία. Σίγουρα, τα θέματα δεν έχουν λυθεί μέχρι τέλους. Όμως, πρώτον, είναι καλό που οι πολίτες των δύο χωρών είναι αρκετά ενημερωμένοι και, δεύτερον, ποτέ δεν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες στην διαπραγματευτική διαδικασία, ούτε μεγαλύτερη πιθανότητα για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το φλέγον πρόβλημα» έκρινε ο Ζόραν Ζάεφ. Προσέθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Αιχμές για τη στάση του κ. Ζάεφ άφησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας πως η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσω συνεντεύξεων, ενώ κάλεσε την σκοπιανή ηγεσία να επιδείξει σοβαρότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ