Υπουργείο και σωματεία συνεργάστηκαν για την ΑΕΠΙ

Υπουργείο και σωματεία συνεργάστηκαν για την ΑΕΠΙ

Λύση του ζητήματος με την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) επιχειρούν σωματεία που έχουν συνασπισθεί. Πριν από λίγες μέρες εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ συναντήθηκαν και αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης που διέρχεται η ΑΕΠΙ. Ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Στη χθεσινή αυτή σύσκεψη μετείχαν επίσης η προσωρινή επίτροπος της ΑΕΠΙ και εκπρόσωπος του υπουργού Επικρατείας, Χ. Βερναδάκη.

Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ σε σχετική ανακοίνωση, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση στη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε από την Υπουργό σύγκλιση απόψεων μεταξύ όλων των εκπροσώπων των δημιουργών ως προς έναν κοινώς αποδεκτό οδικό χάρτη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δημιουργών καθώς και τη βιωσιμότητα του πλαισίου διαχείρισής τους».
 
Η υπουργός επικρότησε την εξέλιξη αυτή που ανοίγει το δρόμο για την επίλυση ενός χρονίζοντος ζητήματος. Δήλωσε επίσης ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός στα δίκαια αιτήματα των δημιουργών λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα, αρχής γενομένης από την άμεση συγκρότηση του πρώτου εποπτικού συμβουλίου της ΑΕΠΙ με τη συμμετοχή των μελών, σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 4481/2017 για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης».
 
Από την πλευρά τους, τα σωματεία τονίζουν: «Θεωρούμε πως η λύση του ζητήματος δεν μπορεί να μην περιέχει την πλήρη ιδιοκτησιακή και διοικητική ευθύνη της ΑΕΠΙ, την οποία και διεκδικούμε. Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για την αδιατάρακτη συνέχεια της λειτουργίας της ΑΕΠΙ και της είσπραξης των δικαιωμάτων των δημιουργών και δικαιούχων - Ελλήνων και ξένων.

Στο πλαίσιο αυτό συστήσαμε συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη των ΔΣ και των τριών σωματείων, η οποία θα αναλάβει αμέσως τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.»

Τα σωματεία έκαναν μεγάλες προσπάθειες σύγκλισης, ιδίως ως προς την ανάγκη να υπάρξει επίτροπος ή όχι. Τελικά, θεώρησαν πως από την στιγμή που τοποθετήθηκε Επίτροπος όμως στην ΑΕΠΙ και ιδιαίτερα στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία, το δέχθηκαν και δεν προσέβαλαν τον διορισμό της. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να εισπράξουν δικαιώματα όσοι τα δικαιούνται, την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς στα ταμεία εμφανίζεται μεγάλη τρύπα.