Υπέγραψε τους δασμούς για χάλυβα και αλουμίνιο ο D. Trump

Υπέγραψε τους δασμούς για χάλυβα και αλουμίνιο ο D. Trump

Όπως είχε προαναγγείλει, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

«Αν οι ίδιοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με άλλα μέσα, η Αμερική θα παραμείνει ανοιχτή για την τροποποίηση ή απόσυρση των δασμών για μεμονωμένα κράτη, από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε με τον οποίο τα προϊόντα τους δεν θα απειλούν την ασφάλειά μας», τόνισε ο Trump. «Θα δείξουμε μεγάλη ευελιξία», πρόσθεσε. 

Στο μεταξύ, ο Trump επισήμανε πως είναι κρίσιμο για τα εθνικά συμφέροντα να ληφθούν μέτρα έναντι άλλων χωρών που έχουν «χαλάσει» την παγκόσμια αγορά χάλυβα, κοστίζοντας θέσεις εργασίας στην Αμερική και πλήττοντας παράλληλα την οικονομική της κατάσταση. «Σήμερα, επιτέλους παίρνουμε μέτρα για να διορθώσουμε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα», σημείωσε. «Είναι παρωδία». 

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή «εντός 15 ημερών», με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται «προς το παρόν» από το μέτρο, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το αν θα υπάρξουν άλλες εξαιρέσεις θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι χώρες μπορούν να πείσουν τον Trump ότι υπάρχουν «ικανοποιητικά εναλλακτικά μέσα» για την επίλυση των εμπορικών ανισοτήτων.

Πρόσθεσε ότι οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA. Σύμφωνα με το Associated Press, όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.