Ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο η δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου

Ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο η δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου

Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση υπέρ του νόμου, για παράβαση καθήκοντος.

Η κατηγορία αφορά την επί μερικούς μήνες, από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο 2010, παράλληλη απασχόλησή του ως επικεφαλής της Αρχής, αλλά και ως υπάλληλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Γεωργίου, απών από το δικαστήριο, είχε αθωωθεί σε πρώτο βαθμό για την κατηγορία που του αποδίδεται, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και συνεπεία αυτού, η απόφαση για την αποτίμηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, ελήφθη χωρίς την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών της Διοίκησης της Αρχής, τα οποία είχαν επιλεγεί μετά από διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ασκήθηκε, τον περασμένο Δεκέμβριο, έφεση υπέρ του νόμου, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία ζήτησε να κριθεί εκ νέου η υπόθεση.

Με την έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση του κατηγορούμενου υπέβαλε ένσταση για την απόρριψη της έφεσης της Εισαγγελίας, ως μη αιτιολογημένης, η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Μάλιστα, στην πρότασή του για απόρριψη της ένστασης, ο εισαγγελέας έδρας χαρακτήρισε την έφεση «πλήρως αιτιολογημένη» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για διατριβή».

Απορριπτική απόφαση έλαβε επίσης το δικαστήριο και στο αίτημα των πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά και Νικόλαου Λογοθέτη, να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες στην δίκη. Η καθηγήτρια κ. Γεωργαντά ήταν αυτή που είχε καταγγείλει την διαδικασία που τηρήθηκε για την αποτίμηση του ελλείμματος του 2009, υποστηρίζοντας ότι σκόπιμα διογκώθηκε προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης.

Για την υπόθεση αυτή ο κ. Γεωργίου απαλλάχθηκε, για δεύτερη φορά, πριν δύο μέρες, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

 

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ