Ξεκίνησε η νέα επιχείρηση Ποσειδών της Frontex στην Ελλάδα

Ξεκίνησε η νέα επιχείρηση Ποσειδών της Frontex στην Ελλάδα

Την ανάπτυξη 293 υπαλλήλων και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά ξεκίνησε εχθές 28 Δεκεμβρίου η Frontex, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας επιχείρησης ταχείας επέμβασης «Ποσειδών», έπειτα από το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πρόσθετη συνδρομή στα εξωτερικά της σύνορα στο Αιγαίο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Frontex, η επιχείρηση ταχείας επέμβασης Ποσειδών αντικαθιστά την κοινή επιχείρηση Ποσειδών με μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων οι οποίοι θα βοηθούν στην ταυτοποίηση και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των εισερχόμενων μεταναστών, μαζί με τους διερμηνείς και τους ειδικούς για τα πλαστά έγγραφα.

Η νέα επιχείρηση έχει ως στόχο να παράσχει στην Ελλάδα πρόσθετη τεχνική βοήθεια για την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων, της καταγραφής και αναγνώρισης.

“Σύμφωνα με τον κανονισμό της Frontex, μετά από αίτημα ενός κράτους – μέλους που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αφορά τα εξωτερικά σύνορα, η Frontex μπορεί να αποστείλει την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο έδαφος του αιτούντος κράτους-μέλους”, αναφέρει η ανακοίνωση. 

Τέλος, σημειώνεται πως ο αριθμός των συνοριοφυλάκων θα αυξηθεί σταδιακά σε πάνω από 400 υπαλλήλους, καθώς και θα σταλούν επιπλέον σκάφη, οχήματα και τεχνικός εξοπλισμός με στόχο να δοθεί βοήθεια στις ελληνικές αρχές στη διαχείριση της πρωτοφανούς μεταναστευτικής πίεσης που αντιμετωπίζει στα ελληνικά σύνορα.