Τζανάκης: Crash test τα Χριστούγεννα για τυχόν επιπρόσθετα μέτρα

Τζανάκης: Crash test τα Χριστούγεννα για τυχόν επιπρόσθετα μέτρα

Την άποψη ότι τα Χριστούγεννα θα αποτελέσουν ένα crash test για την Πρωτοχρονιά ως προς το αν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να σημάνει «καμπανάκι» για τη λήψη μέτρων, σε περίπτωση που οι νοσηλευόμενοι υπερβούν τις 6.000 και οι διασωληνωμένοι ανέλθουν στους 800. Ο αριθμός των κρουσμάτων σύμφωνα με τον ίδιο, δεν παίζει μεγάλο ρόλο ειδικά τώρα που οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι και δεν καταλήγουν σε νοσηλεία.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι θα βοηθούσαν τυχόν περιοριστικά μέτρα για ένα διάστημα 10-15 ημερών, ωστόσο, όπως είπε, η εξίσωση είναι δύσκολη

Όπως είπε, δεν είναι σίγουρο ότι θα τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα από όλους, ενώ η κοινωνική και η οικονομική ταραχή που θα προκληθεί μπορεί να είναι τελικά σε βάρος όλων. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει πιο προωθημένα μέτρα για την πανδημία σε σχέση με άλλες χώρες.

Τι δείχνουν τα μοντέλα

Τα μοντέλα της ομάδας του καθηγητή Τζανάκη δείχνουν ξεκάθαρα μια συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της πανδημίας και δεν εμφανίζεται κάποια αστάθεια.

Καθώς αρχίζει να μειώνεται πλέον και ο αριθμός των διασωληνωμένων τώρα περιμένουν πτώση θανάτων που σύμφωνα με τον καθηγητή θα ξεκινήσει από αυτή την εβδομάδα με μείωση των νεκρών ημερησίως σε 50-60 «και όχι τα 90ρια και 100ρια που βλέπαμε τις προηγούμενες ημέρες».